Közélet

2013.11.18. 15:52

A közös éneklés mindig nagy élmény

Öt éve alakultak, hazafiságról, szabadságról, szerelemről, ifjúságról énekelnek Istenhez és emberhez egyaránt szólva.

Venter Marianna

Fennállásának ötödik évfordulóját ünnepli a pári Edelweiss Asszonykórus. A kórus hitvallásáról, küldetéséről Pátzelt Istvánné vezetőt és Czompó Árpádné kórustagot kérdeztünk.

– A magyarországi németek – az őket ismerők szerint – dalolva, táncolva, zenélve jönnek a világra. Jól gondolom, hogy nincsenek ezzel másként Páriban sem?
– Igen, jól. A többségünk így van, a muzikalitás, a zene, az ének szeretete örökségünk.   

– Míg a magyar egymaga is tud mulatni némi ital elfogyasztása után, addig a németeknek ital nem, de társ kell a többszólamúsághoz. Mikor alakultak, kinek a támogatásával él a „vegyes” karnak is mondható daloskör, hiszen magyarok is énekelnek benne?
– Öt éve alakultunk, a közös éneklés öröme, a hagyományápolás fontossága, az örökségünk éltetése, továbbadása hozta össze a tagokat, akik közül ketten magyarok, „mert van bennük akarat”. Segít minket a Pári Ifjúsági és Nemzetiségi Egyesület, a Német Kisebbségi Önkormányzat, és a községi önkormányzat hozza viszi harmonikaművész kísérőnket, Takács Magdolnát. Csoportunknak két fellépő ruhája van, az egyik egy pári ünnepi népviselet, a másik pedig egyforma kékfestő ruha. Van, amikor fekete szoknyát veszünk fel fehér, hímzett blúzzal és színes sállal.  

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A pári Edelweiss asszonykórus elmaradhatatlan fellépője a községi rendezvényeknek, és gyakran hívják őket a környékbeli településekre is
[/caption]

– Úgy tudom, nincs olyan munka, öröm, bánat, amit a németség ne foglalna dalba, táncba, versbe. Miről szólnak az Edelweiss – a szó jelentése havasi gyopár – kórus dalai?
– Hazafiságról, szabadságról, szerelemről, ifjúságról, de vannak vallásos énekeink, magyar-német vegyes dalok, és ha az alkalom megkívánja, szívesen adunk elő kedvelt magyar nótákat is. Énekeljük sok minden mellett a Sárdi Jánostól megszeretett Bordalt – borban az igazság, borban a vigasz… – vagy éppen Mozart Egy kis éji zenéjét.

– Honnan gyűjtöttek, mivel, kitől bővítik a repertoárjukat?
– A régi dalokat átvettük a korábbi kórustagoktól, és ha valahol hallunk egy-egy szép dalt, azt elkérjük. De mindazt is felvesszük a műsorra, amire a tavaly országos aranyminősítést szerzett harmonikakísérőnk rá tud venni bennünket.

– Úgy tudom, sokat szerepelnek helyben, és örömmel fogadnak el meghívásokat.
– Az első fellépésünk egy jótékonysági rendezvény volt, ahol templomunk felújítására gyűjtöttek. Azóta számos alkalomra felkértek bennünket szereplésre. Itthon falunapra, szüreti felvonulásra, idősek napjára, mindenszenteki közreműködésre a temetőben, Márton-napi felvonulásra, húsvéti és adventi koncertre hívnak minket. Többek között jártunk Tamásiban, Nagykónyiban, Szárazdon, Iregszemcsén, Szakadáton és Hőgyészen, és idén júniusban Mözsön, ahol a Landesrat által szervezett német nemzetiségi kórusok minősítőjén ezüst fokozatot kaptunk. 

Örömmel fogadják az új tagokat

– Ha énekelsz, madár leszel, mert ott csillog a szemedben a mindenség – írta üzenetében Ékes László író, újságíró, a Magyar Kultúra Lovagja a kórusnak köszönetként, amiért szerepeltek a Páriban tartott, nagyon jó hangulatú könyvbemutatóján. Azért tetszett különösen ez a gondolat a kórustagoknak, mert pontosan kifejezi azt az érzést, hangulatot, amely az együtt éneklés sajátja. Ennek a gondolatnak a jegyében szeretettel várják az új kórustagokat, akik szeretnék maguk is megtapasztalni ezt a csillogást.

Tizennégy énekes és egy harmonikás

A pári Edelweiss Asszonykórust öt éve alapította Novák Mihályné, Hohner Józsefné, Gutheil Mihályné, Czompó Árpádné, Pelcz Magdolna, Schneider Margit, Pátzelt Istvánné, Pech Éva, Pálfy Istvánné, Gutheil Istvánné, Rozenberger Györgyné, Horváth Ferencné és Wéber Ádámné. Két esztendővel később ehhez a csapathoz csatlakozott Mátics Ferencné és Takács Magdolna, aki tangóharmonikán kíséri a kórust. A neves harmonikaművész Tamásiban telepedett le, onnan jár át a kórus próbáira és fellépéseire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!