Közélet

2016.03.30. 06:59

Érdekes, szórakoztató előadások

Sajátos agóra a Kölesdi Népfőiskola. A hallgatók művelődnek, szórakoznak, eszmét cserélnek egy-egy tárgyalt témában, és persze a napi ügyes-bajos dolgok is előkerülnek előadás előtt és után.

Budavári Kata ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A Kölesdi Népfőiskola hallgatói minden évfolyamot, így az ideit is kirándulással zárták (beküldött kép)
[/caption]

Arra a kérdésre, hogy előadás előtt vagy után kell tandíjat fizetni, esetleg az évfolyam indulásakor, a válasz egészen egyértelmű: itt nincs tandíj, tehát fizetni sem kell. Igaz népfőiskolai „diplomával” elhelyezkedni sem lehet, merthogy népfőiskolai diploma szintén nincs. Akit a kötöttség riaszt, esetleg azt gondolja magáról, hogy őt úgysem vennék fel efféle helyre, nyugodtan látogasson el egy előadásra. A legközelebbi az őszi szezonnyitó lesz.

Lezárult ugyanis a 17. évfolyam, és mint azt Varga András évfolyamfelelős állítja: fennállásának legsikeresebb tanévzáróját ünnepelte a kölesdi népfőiskola nemrégiben. A remek, lebilincselő előadások a korábbi sikeres évfolyamokhoz képest is több hallgatót vonzottak. Egy-egy előadásra átlagosan 30-an voltak kíváncsiak, de volt olyan is, ahol 42-en voltak. Nagy öröm, hogy van, aki a családtagját hozza, és akadnak, akik kihagyás után tértek vissza a csapatba. Az idei év sikeres volt abban a tekintetben is, hogy oklevelet 29-en kaptak, míg a korábbi évfolyamokon a legtöbb oklevelet 27-en érdemeltek, tízen pedig minden előadáson részt vettek.

Renkecz József útmutatásával indult

Egyfajta ernyőszervezetként alakult meg 1999-ben a Kölesi Közéleti Egyesület, melynek részeként működik például az énekkar vagy a honismereti szakkör. Ekkor döntött úgy Varga András, hogy eljött az idő, amikor neki is kezdenie kell valamit, méghozzá olyan dologba kell fognia, mely érdeklődésre tart számot, és építi a közösséget. Renkecz József néptanító, az úzdi népfőiskola vezetőjének útmutatásával ekkor szervezte meg az első népfőiskolai előadássorozatot. Fogadtatásáról árulkodik, hogy az idei már a 17. évfolyam volt.

Ebben a tanévben két olyan előadója – Dr. Kiszler Gyuláné és Zentai András – is volt a népfőiskolának, akik mind a tizenhét évfolyamon oktattak. De egyébként is állandósulni látszik az előadógárda. A korábbi gyakorlatnak megfelelően azok a hallgatók, akik oklevelet kaptak, a tanévzáró napjának délelőttjén egy rövid kiránduláson vettek részt. Az úticél most Alsórácegres és Sárszentlőrinc volt, hazafelé a borjádi Méhesnél egy rövid megemlékezésre álltak meg a kölesdiek. A csoport koszorút helyezett a Petőfi emléktáblához, Lázár Ervin íróasztala fölé és a borjádi Méhes falára. Az esti tanévzárón Varga András értékelte a tanévet, majd Gárdi Csaba, a Közéleti Egyesület elnöke átadta az oklevelet a huszonkilenc legszorgalmasabb „diáknak”.

Varga András azt is elmondta, hogy a mostani kirándulással elsősorban Lázár Ervinre és írásaira kívánta felhívni a figyelmet. Minden évben olyan településeket, látnivalókat választanak a kölesdiek, melyeket húsz percen-egy órán belül el lehet érni. Jártak már Faddon, a paksi atomerőműben, Bátaapátiban, és szóba jöhet Gyönk vagy éppen Sióagárd is. Az előadásokkal kapcsolatban az évfolyamfelelős megjegyezte: mindegyik kivételes volt, a kilenc közül egyiket sem lehet a másik elé helyezni. Gondolatban átugrottak Lappföldre, utaztak óceánjárón és repülőgépen, de beszélgettek a migrációról és az ünnepek fontosságáról is.

A 18. évfolyam programja is kész

Az évfolyamfelelős szerint tény, hogy kell valaki, aki mindezt összefogja, de kellenek a kölesdiek és persze az előadók. Utóbbiak fizetsége az előadások látogatóinak lankadatlan érdeklődése. – Mindig törekszünk arra a program összeállításakor, hogy legyenek új előadók, de Nagy László tanár úr rendszeres előadónkká vált, Zentai András és dr. Kiszler Gyuláné nélkül pedig szinte elképzelhetetlen a népfőiskola – mondta. Azt is hozzátette: élvezi az előadások szervezését, már a 18. évfolyam programja is nagyjából összeállt. Valószínűleg március 13-án zárják a szokásos kirándulással a tanévet, és a szervező egyelőre egy új előadóval számol. Az ilyen szempontból „retrónak” nevezhető sorozatban ugyanakkor a témák és a nézőpont megint csak új lesz.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!