Közélet

2016.08.27. 14:11

Mucsi: mesés táj, felbecsülhetetlen értékek

Jelentős eredményt értek el a foglalkoztatás terén Mucsiban az elmúlt időszakban, ugyanis sikerült egy varrodát beindítaniuk, amely tíz helybeli nő számára ad munkát a volt iskola épületében.

Kvanduk Bence ([email protected])

Fotó:

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kellemes látvány fogadja a faluba látogatókat (Fotók: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Mesés környezet horgászoknak

Örülnek a falu lakosai, hogy van halastó is a településen, mely szerdától vasárnapig, 7-től 19 óráig nyitva áll a horgászni vágyók előtt. Különlegessége, hogy szibériai tokhalak is úszkálnak benne. A mesés környezetben kellemesen el lehet tölteni akár egész napokat is. Úgy látom, a másfél hektáron elterülő tó egyre több horgászt vonz, akik szeretnek ide járni, mondta a polgármester.

Kelemen Zoltán polgármester elmondta, hogy a település küzd a munkanélküliséggel. Bár nem tűnik nagy számnak, de ha ezt a tíz embert a falu közel 500 fős lakosságához mérjük, nagyot javít a foglalkoztatási mutatók százalékos arányán. Azt is kiemelte, hogy az iskola épülete teljesen üresen állt már sok éve, így legalább most már azt is kihasználják.

Amennyire az önkormányzatnak volt rá lehetősége, fejlesztette, rendbe hozta a létesítményt, melynek csak egy részét foglalja el a varroda. A mellettük üresen maradt helyiségek így arra várnak, hogy más vállalkozásokat fogadjanak be, azzal a feltétellel, hogy három-négy helyi lakost foglalkoztassanak. A falu vezetője hangsúlyozta, nagyon kedvezményes feltételekkel tudnák biztosítani ezeket a termeket.

A varroda mellett más jól működő intézményei is vannak a településnek, köztük egy szépen felújított óvoda, amely folyamatosan maximális létszámmal működik. Az óvodások étkeztetéséért a helyi konyha felel, amely a gyerekek igényeinek kielégítése mellett szociális és vendégétkeztetést is ellát. Mindemellett egy modern könyvtár is szolgálja a közösséget, amelyet nemrég újítottak fel a megyei könyvtár segítségével.

Büszkeségük a katolikus templom

A település feletti dombon áll a római katolikus Szent István templom, melyet Gróf Apponyi György, és fia, Antal építtetett 1783-ban. A kívül-belül remek állapotban levő templom többek között komolyzenei koncerteknek is helyt biztosít napjainkban. Különlegességéhez tartozik, hogy harangját Mucsi hívei öntötték 1921-ben Szent István tiszteletére, míg a kis harangot Valerius Felicianus után nevezték el, kinek felbecsülhetetlen ereklyéit máig a templom őrzi.

– Mucsi eltűnt egy kicsit a többi környékbeli falu között – fűzte hozzá a polgármester. – Nem igazán volt jelen a köztudatban az elmúlt években. Ezért is indítottuk újra honlapunkat, amely 5-6 évig nem működött. A honlapon most ismét friss információkat lehet szerezni a faluról. Megpróbáltuk előtérbe helyezni, miért is érdemes eljönni hozzánk, milyen lehetőségek vannak – számolt be róla Kelemen Zoltán. Ezért is örülnek annak, hogy pár éve két turistaútvonal fut keresztül a településen, ezáltal a kirándulók is láthatják a település és azt körülölelő táj szépségeit. A túrázni vágyók a jelzéseket követve Mucsi mellett Annafürdőre, a Papdi kápolnához és a Sánci tetőhöz is eljuthatnak.

A civil szervezetek is fontos szerepet játszanak a falu életében. A polgárőrség 17 fővel működik, járőröznek folyamatosan, segítik a rend fenntartását. A Együtt Mucsiért Alapítvány a közösségépítést vállalta magára. Komolyzenei koncertet, bálokat rendez, részt vesz a falunap lebonyolításában. Ők az SZJA felajánlott 1 százalékából kapnak támogatást, ebből általában eszközöket vásárolnak, mely az önkormányzat munkáját is segíti. Legutóbb is egy komoly hangosító berendezést vettek. Működik két idősek klubja is, ezek szintén sok segítséget nyújtanak a kulturális programok lebonyolításában.

Kelemen Zoltán azért viszont sajnálatát fejezte ki, hogy a felújított öltöző és sportpálya, valamint a kihelyezett pingpongasztalok hatására sem kezdett szerveződni a sportélet. Nem tudja, ehhez mi hiányozhat még, de dolgoznak rajta, hogy beinduljon.

Mindent megtesznek a falu szépségéért
– Fontosnak tartom, hogy a falukép jó benyomást tegyen az ide látogatókra – kezdte beszámolóját Kelemen Zoltán. – Ezért is szorgalmazom a közmunkaprogramban az utak, járdák rendbetételét. Szerencsére van is rá lehetőségünk, hogy felújítsuk a gyalogutakat. Az elmúlt másfél évben hozzávetőlegesen 2 kilométeren sikerült megújítanunk a falu járdáit. A közterületek rendben tartása is nagyon fontos számomra, illetve az önkormányzati épületek és környezetük rendezése, ami már nem olyan egyszerű feladat, de mint minden önkormányzat, mi is folyamatosan pályázunk. A nyertes projektjeinknek hála, rendbe tudjuk hozni a középületeinket, közterületeinket.

A falu vezetője elmondta, hogy azért is mindent megtesz, hogy a Tevel és Závod felől Mucsiba vezető utat fel tudják újítani, de az önkormányzatnak nincs lehetősége, se pénze, s az utóbbi időben megfelelő pályázata se arra, hogy rendezni tudják a sorsát. Hangsúlyozta, hogy az út állapota kiemelten fontos a falu életében, mert ha járhatatlanná válik, zsákfalu lesz Mucsiból. Ezért is kezdtek el a závodi vezetőkkel közösen dolgozni azon, hogy a Magyar Közút átvegye az útszakasz kezelését a két önkormányzattól. Ezt látják megoldásnak. Mint említette, az út nemcsak Mucsi forgalmát bonyolítja, hanem nagyon sok teherautó, menetrend szerinti és iskolabuszok is járnak rajta.

Az orvosi rendelő korszerűsítését is célként tűzték ki a képviselő-testülettel. A terveket elkészítették, a szükséges előkészületeket is megtették, már a pályázati anyagot is összeállították, többször be is adták, eddig sikertelenül, most várnak a megfelelő pályázatra, ahova ismét be tudják adni azt. Mindemellett a konyha felújítását is szeretnék megoldani.

Jól halad a közmunkaprogram is, melyben 25 fő dolgozik, közülük 11-en a konyha igényeit elégítik ki a 2,2 hektáron termesztett zöldségekkel. Heten betonelemeket, például járdaszegélyt gyártanak. További öt 5 ember útkarbantartással foglalkozik, az ő munkájukat dicséri a rendbe hozott járda is. Hárman pedig a közterületek rendben tartásáért felelősek.

Világszerte egyedülálló ereklyét őriz a Szent István templom
A Szent István templom világszerte egyedülálló kincset rejt magában, ugyanis a főoltár alatti üvegfülkében Valerius Felicianus keresztény vértanú ereklyéit és csontvázát őrzik, melyet Apponyi Antal kapott XII. Leó Pápától. Különlegessége, hogy a csontvázat viasszal vonták be, így kinézete szoborszerű.

Annak ellenére, hogy a megye legjelentősebb vallási ereklyéje, nem alakult ki számottevő kultusz körülötte. Ezen változtatna Kelemen Zoltán a jövőben. Szeretné a relikviát egy komoly, hagyományteremtő rendezvény középpontjába állítani. Ezt a vallási-kulturális programot az egyház támogatásával valósítaná meg, hiszen fontos tanácsokat kaphat, hogyan tudják vallási szempontból is megfelelően megközelíteni, hogyan lehet köré felépíteni a rendezvényt. A program kulturális részéhez szintén valláshoz kötődő performanszokat képzel el a település vezetője, vallásos versekkel, énekekkel.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kelemen Zoltán mutatta be az ereklyét
[/caption]

Kelemen Zoltán hangsúlyozta, azért is lehet fontos egy ilyen komoly, minden évben megrendezett esemény, mert pillanatnyilag egy, az egész falut megmozgató rendezvényük van, a falunap, de annak nem alakult ki semmilyen hagyománya, vagy ha volt is, az már eltűnt. – Sajnos nincs semmilyen helyi termékünk, jellegzetességünk, ami köré úgy felépíthettük volna, hogy azt tudjuk mondani, gyertek ide, mert itt van valami különleges, amit máshol nem kaptok meg – fogalmazott a polgármester. – Ezért szeretnék egy ilyen rendezvényt, amilyen nincs máshol, vagy ha van is hasonló, azért a mienk még ad valami pluszt.

Ha minden a tervek szerint halad, 2017-ben lesz az első Valerius Felicianus ereklye köré megálmodott ünnepség. Ekkor megpróbálnának mindenkit megszólítani, aki egykor a faluban lakott – függetlenül attól, hogy mikor költözött el, mikor, mennyit lakott ott –, hogy nézze meg újra Mucsit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!