Kultúra

2013.05.21. 17:58

Kóbor szülinapi bulija: 70 éves az Omega énekese - képek

Gyermekkora színhelyére tért vissza a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes. Szekszárdon tartotta hetvenedik születésnapját Kóbor János.

Venter Marianna

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kóbor János, becenevén Mecky, a tavalyi évben fennállásának ötvenedik évfordulóját ünneplő Omega együttes alapítója és frontembere, a magyar könnyűzene ikonikus alakja. Az együttes és énekese nem csak itthon közismert és népszerű, hanem külföldön is. Az Omega volt ugyanis az egyetlen magyar zenekar, amely Red Star néven komoly külföldi pályafutást és sikert tudhat maga mögött.

A fentiek közismert tények, azt viszont már valószínűleg kevesen tudják, hogy Kóbor János bátaszéki kötődése mind a mai napig tart. Nem csak Bátaszékhez, Szekszárdhoz is fűzik rokoni-baráti szálak. Mindezek tükrében már nem is olyan meglepő, hogy hetvenedik születésnapját a megyeszékhelyen, a Takler Pincészet és Panzióban tartotta a hétvégén.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az ünnepi vacsorán Kóbor János (középen) mellett felesége, Deme Zsóka, és barátja, Dunai Antal foglalt helyet
[/caption]

A korát meghazudtolóan fiatalos és fitt énekes családjával és barátaival Pünkösd vasárnap délután érkezett az ünnepség színhelyére. A vendégek között ott volt a teljes Omega együttes, művészek és közéleti személyiségek, közöttük a jó barát, Dunai Antal olimpiai bajnok válogatott futballista, az MLSZ alelnöke, aki maga is néhány hete ünnepelte hetvenedik születésnapját. A jeles eseményre meghívást kaptak a Tolna megyei ismerősök, jóbarátok is, Bátaszéket egész kis küldöttség képviselte: Bognár Jenő polgármester, Skoda Ferenc jegyző, Werner Mihály, az Alsica Bau műszaki igazgatója és Nagy Ferenc volt önkormányzati képviselő, a gyermekkori barát.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A bátaszéki küldöttség és az ünnepelt az ajándékba kapott családfát tanulmányozza
[/caption]

Az ünnepség borkóstolóval kezdődött a Borszentélyben, majd az étteremben a köszöntőkkel folytatódott. Bognár Jenő, Bátaszék polgármestere mondott beszédet, amelyben az ünnepelt művészi és emberi nagyságát, tartalmas életútját, gazdag személyiségét és szerénységét emelte ki. Beszélt Kóbor János bátaszéki gyökereiről, a városról, amely szorgalmával példát mutatott és mutat a mai napig. Az együttes tagjai nevében Benkő László mondott köszöntőt, és Bognár Jenő beszédére reagálva - szó szerint könnyekig meghatva - a gyökerek, a kötődés, a barátság és a sokszínűség erejét emelte ki. Dunai Antal, mint az MLSZ alelnöke, tiszteletbeli magyar válogatottá nyilvánította Meckyt, és át is nyújtotta a Kóbor 70 számú mezt.
A hol megható, hol vidám köszöntők után a finom falatok és a jó borok vették át a főszerepet. Az ínycsiklandozó fogások - többek között vadragu, harcsapörkölt és töltött káposzta - mellé kiváló Takler és Eszterbauer borokat kínáltak a vendégeknek.

Pro Urbe elismerést és ajándékokat kapott Bátaszéktől a művész

Pro Urbe Bátaszék elismerésben részesítette a város önkormányzata Kóbor Jánost. Az elismerést, amelyet négyévenként ítélnek oda a városatyák, Bognár Jenő polgármester nyújtotta át az ünnepeltnek. Az elismerésen kívül egyéb ajándékokat is átadott a küldöttség. A város elkészíttette a művész családfáját is, kislányával, Lénával bezárólag. A legkülönlegesebb ajándék egy deszka volt, amelyet a templomtorony lebontásakor találtak, és Kóbor János őseinek - a templom egykori építőinek - neve áll rajta. Mint arról már hírt adtunk, az Omega együttes jótékonysági koncerttel támogatja majd a bátaszéki templom tornyának újjáépítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!