tízezer néző

2019.04.13. 20:37

Tapsvihar köszöntötte Mága Zoltánt a New York-i Carnegie Hall-ban

A magyar hegedűvirtuóz 2019-es amerikai turnéja elsöprő sikert aratott.

Zsúfolásig megtelt a világ legrangosabb zenei hangversenyterme, a Carnegie Hall Isaac Stern Auditoriuma, a klasszikus zene “temploma”. Az április 11-i koncerten álló tapsvihar köszöntötte a Liszt Ferenc-díjas hegedűművészt, Mága Zoltánt.

Forrás: Kaszás Bence

A magyar hegedűvirtuóz 2019-es amerikai turnéja elsöprő sikert aratott. Közel tízezer nézőt bűvölt el elsőként a los angeles-i Willshire Ebel Theatre-ben, majd a torontói Roy Thomson Hall-ban jutalmazta a közönség szűnni nem akaró álló tapsviharral a Prima Primissima-díjas hegedűművészt és zenekarát! Ezután Washingtonban a Strathmore hangversenyteremben arattak káprázatos sikert, majd következett a turné utolsó jelentős állomása, New York. Mindenhol teltház fogadta Budapest díszpolgárát, valamint a Budapesti Primarius Kamaraszimfonikus zenekart és a Budapest Gypsy Virtuózokat.

Forrás: Kaszás Bence

Mága Zoltán természetesen nem feledkezett meg a hazai tehetséges, valamint a rászoruló gyermekekről sem. Az amerikai koncertek bevételének egy részét hátrányos helyzetű gyermekek megsegítésére ajánlotta fel és már biztos, hogy legalább ezer szegény gyermek részesül iskolakezdés előtt cipő, ruha- és táskaadományban a hegedűművész jóvoltából.

Isten hozott New York-ban, Mága Zoltán!

Ezzel a felkiáltással, éljenezve várták a magyar művészt New York-ban, aki elsősorban híres magyar zeneszerzők műveit játszotta. Zengett a Kossuth-nóta a magyarajkú közönség soraiból, sőt egy magyar zászlót is vittek a színpadra. A koncert hatalmas diplomáciai jelentőséggel is bírt, Bogyay Katalin, Magyarország New Yorki ENSZ nagykövete angolul köszöntötte a jelenlévő több mint 50 ország nagykövetét, akik hazájukat képviselve ismerhették meg a híres magyar zenei kultúrát.

“Büszkeség töltött el, jó érzés volt Amerikában magyarnak lenni. Fontos volt számomra, hogy magyar zeneszerzők műveit interpretáljam, így szerezve örömet az itt élő magyar közönségnek. Hiszem, hogy a zene összekötő kapocs, hidakat épít ország és ország között, Ember és Ember között. “

– fogalmazta meg érzéseit Mága Zoltán, akinek repertoárjában többek között felcsendültek Bartók, Kodály, Liszt, Reményi Ede, Weiner Leó, Erkel művei, de emellett természetesen Bach, Csajkovszkij, Kreisler, Brahms és Sarasate fantasztikus virtuóz művei is.

Bajkai István, a FIDESZ-KDNP országgyűlési képviselője beszédében kiemelte: „Most itt Önökhöz jött el Mága Zoltán Budapestről, Magyarországról Los Angeles, Torontó és Washingtonban tartott nagysikerű koncertjei után, hogy zenéjével elmondja azt, ami szóval elmondhatatlan és amely valahogy így hangozhat: a szeretet tartja össze a világot és a szeretet hiánya az oka minden bajnak.”.

A magyar nemzeti zenei kultúrát népszerűsítő amerikai koncertsorozatot nagy várakozás előzte meg, hiszen a művész David Fosterrel közös show-műsorát, a X. Budapesti Újévi Koncertet az USA legnagyobb közszolgálati televíziója, a PBS képernyőjén több mint 120 millió néző látta.

Forrás: Kaszás Bence

Az est sztárvendége Shlomo Mintz, a világ egyik legkiválóbb hegedűművésze Bach “d-moll kettős-hegedűversenyét” adta elő Mága Zoltánnal, majd a Schindler listája című film betétdalát vezényelte.

Felcsendült Bartók “Román népi táncok” című alkotása, Liszt Ferenc “II. Magyar rapszódiája”, Kodály Zoltán “Kállai kettőse”, Weiner Leó “Divertimento” című műve és Kreisler “Praeludium and Allegro in the Style of Pugnani” alkotása is fergeteges sikert aratott.

Mario Frangoulis a világhírű crossover tenor énekelt már a világ legrangosabb pódiumain a legnagyobbakkal, Plácido Domingotól, José Carrerason át Sarah Brightman-ig.

A 2017-es Golden Classical Music Awards nemzetközi verseny díjazottja, Bonnyai Apolka zongoraművésznő Liszt Ferenc “Erdőzsongás” című virtuóz darabjával bűvölte el a zeneértő közönséget.

Forrás: Kaszás Bence

Ifj. Mága Zoltánt unikális fiatal tehetségként konferálta fel az est házigazdája: Attila Glatz, a Glatz Produkciós iroda alapítója és vezetője. A mindössze 13 esztendős ifjú hegedűművész jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kivételes tehetségek osztályának hallgatója.

Az este kétségkívül legnagyobb meglepetéseként Mága Jennyfert szólították színpadra a közönség soraiból, aki katartikus előadásával lenyűgözte az amerikai közönséget. A nézők között többen úgy fogalmaztak, hogy egy hamisítatlan fekete torkú énekesnőt hallottak, ahogy behunyták a szemüket.

Forrás: Kaszás Bence

A hegedűgála műsorból nem hiányozhatott Reményi Ede “Repülj fecském” című virtuóz zeneműve, amelyet Mága Zoltán roma zenésztársaival adott elő, akiknek minden koncertjén lehetőséget ad a kiemelt szereplésre. A hangversenyt Shlomo Mintz és Mága Zoltán közös produkciója koronázta meg a közönség szűnni nem akaró tapsvihara közepette, kifejezve páratlan szeretetét és lelkesedését.

Mága Zoltán világhírű, Liszt-díjas hegedűművész koncertje százezreket vonz szerte a világon és sokan méltatták, de még többen keresték a választ, mi az a titok, amely a zenéjét olyan egyedülállóvá teszi. A titoknak a Carnegie Hall közönsége csütörtök este tanúja lehetett. A külföldi menedzserek már jövő évre újabb koncertsorozatra kérték fel Mága Zoltánt az amerikai kontinensen.

A hegedűművészt a Primarius Szimfonikus Kamarazenekar és a Budapest Gypsy virtuózok kísérte, koncertmestere Bánfalvi Béla, Liszt-díjas hegedűművész volt.

Mága Zoltán az álló tapsviharral záródó fantasztikus koncertje után megköszönte a jótékonysági és művészeti missziójának a Magyar Kormány, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és számos mecénás általi támogatását.

Mága Zoltán hazatérése után sem pihen, további turnékra indul Európa számos fővárosába, Kínába, Ausztráliába, Izraelbe, Japánba és Indiába. Természetesen nem feledkezik meg hűséges magyar közönségéről, akiknek nagyon sokat köszönhet. Nekik üzeni, hogy rövidesen folytatódik a 100 templomi jótékonysági koncertsorozat Magyarországon.

Borítókép, fotók: Kaszás Bence

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában