hiánycél

2018.10.22. 21:36

Az Európai Bizottság kedden elítélheti Olaszországot

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök azonban gyönyörűnek nevezte a tervezetet, és úgy vélekedett, hogy ebben nincs semmi különös, más országok is szoktak kapni ilyen leveleket.

Róma, 2018. május 28. Giuseppe Conte kijelölt olasz miniszterelnök sajtóértekezletet tart Rómában 2018. május 27-én, miután tárgyalt Sergio Mattarella olasz köztársasági elnökkel Mattarella a pénz- és tõkepiacok negatív reakciójától tartva nemet mondott arra, hogy az M5S-Liga közös kormányának az euroszkeptikus Paolo Savona legyen a pénzügyminisztere. (MTI/EPA/Fabio Frustraci)

Az új olasz kormány elődjénél lényegesen nagyobb költségvetési hiánycélt tűzött ki a következő három évre.

Az Európai Bizottság megkapta határidőre az olasz kormány levelét, és annak alapján kedden dönt a következő lépésekről az aggályosnak tartott jövő évi olasz költségvetési tervezettel kapcsolatban – közölte a brüsszeli testület szóvivője hétfőn.

Sajtótájékoztatóján Margarítisz Szkínász szóvivő elmondta, a bizottság tagjai kedden megvitatják az ügyet, és utána döntenek arról, hogy miként járjanak el.

Olaszországnak hétfő délig kellett válaszolni a jövő évi büdzsével kapcsolatos brüsszeli aggályokra. A levélben Giovanni Tria olasz gazdasági miniszter azt írta:

tisztában vannak vele, hogy olyan költségvetés-politikai utat választottak, amely nincs összhangban az európai uniós szabályokkal.

Az új olasz kormány elődjénél lényegesen nagyobb költségvetési hiánycélt tűzött ki a következő három évre, és ezzel konfrontációs pályára helyezkedett az Európai Bizottsággal szemben.

A bizottság csütörtökön levélben figyelmeztette Rómát, hogy

a jövő évi büdzsé számai súlyos és nyilvánvaló megsértését jelentik az uniós kötelezettségeknek, a stabilitási és növekedési paktum előírásainak, a hiánycélok eltérése pedig példa nélküli.

Az üzenet az első lépés afelé, hogy a bizottság visszautasítsa a javaslatot, amire még soha nem volt példa.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök azonban gyönyörűnek nevezte a tervezetet, és úgy vélekedett, hogy ebben nincs semmi különös, más országok is szoktak kapni ilyen leveleket hasonló helyzetben, szerinte ráadásul Brüsszel kettős mércét alkalmaz.

Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke a vádat visszautasította, aláhúzva, hogy nincsenek negatív előítéleteik, az olasz tervezetet ugyanolyan szigorúan fogják megvizsgálni, mint más országok esetében. Hozzátette azt is, hogy a

korábbiakban rendkívül elnézőek voltak Rómával, mivel „Olaszország az Olaszország”. Ezzel egy nagy felháborodást keltő korábbi kijelentését fordította át, amikor azzal indokolta, hogy miért nem indítottak eljárást Párizs ellen a túlzott államháztartási hiánya miatt, hogy „Franciaország az Franciaország”.

Egyes szakértők szerint a helyzet további növelheti a piaci bizonytalanságot az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságának számító Olaszországgal szemben.

Az olasz költségvetés a kormányzati kiadások 2,7 százalékos nominális növekedésével számol, miközben ez nem lehetne több 0,1 százaléknál. A deficitet pedig jövő évben a bruttó hazai termék (GDP) 2,4 százalékában szabnák meg, az előző kormány által vállalt 0,8 százalékkal szemben. Olaszország államadóssága a GDP körülbelül 130 százaléka, ami a második legmagasabb az Európai Unióban.

Borítókép: Giuseppe Conte olasz miniszterelnök

Fotó: MTI/EPA/Fabio Frustraci

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!