Történelmi párhuzamok

2019.04.23. 20:40

Megtörtént események állnak a Trónok harca hátterében

A brit, a római, de még a mongol történelem is mintául szolgálhatott.

A Trónok harca az egyik legismertebb sorozat ma a világon, több millió rajongója alig várta már, hogy elkezdődjön az új, egyben utolsó évad. A BBC egyik cikkében most annak járt utána, hogy George R. R. Martin története milyen megtörtént eseményekből merített saját sárkányokkal teli világában. Láthatjuk, hogy a brit, de a római történelemben is megannyi párhuzamot találhatunk a Trónok harca történetével – olvasható a V4 Hírügynökség hírösszefoglalójában.

A történelemben jártas emberek számára a legszembetűnőbb talán a családok elnevezése lehet, hiszen a Trónok harcában két nagy család áll ellentétben egymással, a Stark és a Lannister család. A történelem során 1455 és 1485 között zajlott a Rózsák háborúja, melyben két család harcolt egymással a brit trónért – a York és a Lancaster család. Ez csak véletlen lenne? Nem valószínű.

A Rózsák háborújával való párhuzam pedig itt nem áll meg. A Trónok harcában szereplő Joffrey rendkívül hasonlít a vérszomjas Lancaster-i Edwardra, aki ráadásul egy gyönyörű, könyörtelen nőt vett feleségül, aki a híres történetben szereplő Cerseire hasonlít. A hasonlóságokat pedig még sokáig lehetne tovább sorolni.

A népszerű regények írója, George R. R. Martin saját maga ismerte be, hogy a történetben szereplő hatalmas jégfal ötlete akkor ugrott be neki, amikor éppen Hadrianus falát látogatta meg a skót-angol határon.

A rómaiaktól azonban nem csak ez inspirálta az írót, hanem több esemény és szokás is a Római Birodalom idejéből. Sokak szerint az Essos-i jelenetek rendkívül hasonlatosak a Római Birodalomhoz, beleértve a gladiátori arénákat, az ételeket, de még a latrinákat is.

A Trónok harca kétségkívül egyik legismertebb jelenete az úgynevezett „Vörös Nász”, amelynek során a Stark család több tagját is brutális kegyetlenséggel mészárolják le.

A gyilkosság valódi skót eseményeken alapult, 1440-ben ugyanis a „Fekete Vacsora” során fejeztek le egy előkelő skót klán két vezérét a II. Jakabbal való vacsora alatt. A történelemben ugyanakkor más angol, valamint japán eseményeket is találhatunk, amikor éppen akár alvás közben ölték meg riválisaikat a családok.

A történetben szereplő dothraki nép, Khal Drogóval az élen szintén nem teljesen George R. R. Martin agyszüleménye. Rengeteg hasonlóság van ugyanis a dothraki nép, valamint a Mongol Birodalom népei között.

A dothrakiak vezetője, Khal Drogo sok aspektusban hasonlít Dzsingisz Kán mongol uralkodóra, aki például olvasztott nemesfémekkel ölte meg ellenségeit – csakúgy, mint Khal Drogo aki olvasztott aranyat öntött Viserys Targaryen fejére.

Stannis Baratheon a Feketevízi csata során ostromolta meg Királyvárat, ami pedig kísértetiesen hasonlít a második konstantinápolyi arab ostromra.

Konstantinápoly védői úgy tudtak győzelmet aratni ellenségeik felett, hogy egy „görög tűz” nevezetű anyagot használtak, ami a vízen gyulladt meg, így a hajókat már ott el tudták pusztítani.

A Trónok harcában Stannis és hadserege hasonló vereséget szenved, amikor a védők „vadtüzet” vetnek rájuk, ami lényegében ugyanaz, mint a görög tűz.

Borítókép:

George R. R. Martin amerikai író, a világhírű Trónok harca televíziós sorozat alapjául szolgáló A tűz és jég dala fantasysorozat szerzője a szentpétervári Fantastic Assembly nevű fesztivál sajtótájékoztatóján 2017. augusztus 16-án. (MTI/EPA/Anatolij Malcev)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!