kivásárolva

2017.08.03. 20:00

Neymar már nem a Barcelona játékosa

Az FC Barcelona csütörtökön este bejelentette, hogy megszűnt a szerződése Neymarral, miután a brazil labdarúgó kifizette a 222 millió eurós (67,7 milliárd forintos) kivásárlási árát.

A 25 éves támadó már a szerda délelőtti edzésen közölte csapattársaival, hogy a Paris Saint-Germainhez szerződik. Mivel a katalán klub nem akarta őt elengedni, kénytelen volt a szerződése záradékában szereplő kivásárlási árra hivatkozni, s azt – valószínűleg új klubja segítségével – kifizetni.

„Csütörtökön délután Neymar képviselői személyesen jöttek el a klub irodájába, s a játékos nevében kifizették a 222 millió eurót, ami egyoldalúan megszüntette a két fél közötti szerződést” – közölte honlapján az FC Barcelona. A klub hozzátette: továbbítja az európai szövetséghez (UEFA) a tranzakció részleteit, hogy a szervezet dönthessen az ügy esetleges következményeiről.

A kivásárlási árról szóló záradék a „károsult” klub kompenzációját szabályozza. Neymar esetében tavaly októberben, a szerződéshosszabbításkor emelkedett ez az összeg 222 millió euróra, s 2018-tól automatikusan 250 millióra ugrott volna.

A katalán klub nem tárgyalt az eladásról, így a labdarúgó képviselői csütörtökön megjelentek a liga madridi épületében a záradékban szereplő 222 millió euróról szóló csekkel – ott azonban az UEFA pénzügyi fair play szabályozására hivatkozva elutasítás fogadta őket. Arról megoszlanak a vélemények, hogy a spanyol liga, mint közvetítő, egyáltalán visszautasíthatja-e a kifizetést, mert ezzel tulajdonképpen törvénysértést követ el.

Később aztán a játékos képviselői tovább utaztak Barcelonába, s közvetlenül a klubnak fizették ki a „fájdalomdíjat”.

(Borítóképünkön Neymar brazil labdarúgó a repülőtérre indul barcelonai otthonából augusztus 4-én. Forrás: MTI/EPA/Toni Albir)

Ezek is érdekelhetik