életveszélybe kerültek volna

2018.07.22. 09:24

Izrael szíriaiakat menekített Jordániába

Az izraeli hadsereg vasárnapra virradó éjjel nyolcszáz szíriai aktivistát menekített titokban határa mellől Jordániába – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja a ynet vasárnap.

A nyolcszáz szíriai polgári aktivista és családtagjaik Szíriából történt éjszakai kimenekítését a honlap értesülése szerint az Egyesült Államok és európai országok kérték Jeruzsálemtől. A Fehér Sisakosok nevű, civilek mentésével foglalkozó aktivistákat és családtagjaikat később befogadja az Egyesült Királyság, Németország vagy Kanada.

Az izraeli katonák Dél-Szíria harcok alatt álló részeiről mentették ki a szíriaiakat, akik életveszélybe kerültek volna, ha a szíriai kormányerők győzelme után a Damaszkusz által visszafoglalt területeken maradnak.

Az aktivistákat izraeli autóbuszokon szállították át Jordániába, ahol az őket befogadó országokba történő további utazásukig tartózkodnak. Az akcióról hírt adó katonai közlemény hangsúlyozta, hogy Izrael továbbra sem kíván beavatkozni a Szíriában zajló belső harcokba, és a damaszkuszi kormányt tekinti felelősnek minden ottani történésért.

Az éjszaka titokban Izrael szíriai határához érkező aktivistákat az izraeli hadsereg átvette, és az ország területén az őket szállító buszokat elkísérte a jordániai határhoz, ahonnan Jordániában folytatták útjukat.

A humanitárius mentőakció részeként a nyolcszáz aktivista családjaikkal Jordániából továbbutazik majd az őket befogadó országok egyikébe.

A Fehér Sisakosok egy civil védelmi szervezet, amelyet 2003 -ban alapított mintegy háromezer önkéntes azért, hogy a civileket mentsék a polgárháború harcai sújtotta részeken. A szervezet mintegy százezer ember életét mentette meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában