Vitatható döntés

2019.06.27. 12:42

Engedélyezhetik Szerbiában a béranyaságot

Évente mintegy háromszázezer nő nem tud természetes úton teherbe esni, de így, bár szigorú feltételekkel, de lehetőségük lesz gyermeket vállalni.

A készülőben levő új szerb Polgári törvénykönyv a bejelentések szerint több, a szerb társadalomban még tabunak számító területet rendez majd: legalizálja a melegházasságot, az eutanáziát és bevezeti a béranya intézményét, amelyért legálisan 8-15 ezer eurót lehet majd fizetni – írja a V4 Hírűgynökség.

A béranyaság intézménye felkapott témává vált Szerbiában, ami megosztja a polgárokat, de a nemkormányzati szervezeteket és a szakértőket is. A meddő pároknak eddig a mesterséges megtermékenyítésre vagy az örökbefogadásra volt lehetőségük.

Amennyiben a szerb parlament elfogadja az új Polgári törvénykönyv vonatkozó rendelkezését, a béranyaság lehetősége is megnyílik a gyermekáldásra váró párok számára, szigorú feltételekkel, szerződéses alapon. Szerbiában évente mintegy háromszázezer nő nem tud természetes úton teherbe esni, míg ötezerből egy anyaméh nélkül születik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában