Székely Nemzeti Tanács: százezer felvidéki magyar aláírása kell a sikerhez

A felvidéki magyaroknak a hét végén tartott szlovákiai parlamenti választásokon elszenvedett sikertelensége a jövő új lendületének forrása lehet – írja közleményében Izsák Balázs.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a felvidéki magyarokhoz intézett üzenetében arra buzdít, hogy a székelyek és a felvidéki magyarok tegyék közösen sikeressé a nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezést, és folytassák együtt a küzdelmet a nemzeti régiók védelmében.

Izsák Balázs közleményében megemlíti: a polgári kezdeményezést eddig 5700-an írták alá elektronikus formában a Felvidékről.

„Mennyivel jobban állnánk, ha legalább annyi aláírója lenne, mint a szombati választásokon a magyar közösséget megszólító pártokra adott szavazatok száma”

- írja.

Ön így csatlakozhat

A polgári kezdeményezést ezen a linken, a „Támogatom” fülre kattintva interneten keresztül bárki aláírhatja. Szükség esetén a kitöltéshez az anyaországi magyarok " target="_blank" rel="noopener noreferrer">az itt található videóban kaphatnak segítséget, az erdélyi magyarok pedig itt.

Hozzáteszi: 9500 felvidéki aláírásra van szükség ahhoz, hogy Szlovákia is ott legyen azon hét EU-tagállam között, amelyben az aláírások száma meghaladja a küszöbértéket.

A sikerhez azonban százezer felvidéki magyar aláírás kell.

„Közeledik március 10-e, a székely szabadság napja. Egy nap, amikor a szolidaritás Sepsiszentgyörgytől Dunaszerdahelyig, Marosvásárhelytől Budapestig és Pozsonyig átfogja a Kárpát-medencét. Ebben az évben e napnak van egy külön üzenete: a trianoni határoktól szétszabdalt Magyarországon egy a nemzet!” – fogalmaz a felvidéki magyarokhoz intézett üzenetében Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke.

Miről szól a kezdeményezés, és miért támogassuk mi is?

A Székely Nemzeti Tanács által elindított európai polgári kezdeményezés célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló uniós kohéziós források elosztásánál a nemzeti regionális jellegzetességek szempontjaira is legyenek tekintettel. Annak érdekében, hogy az Európai Unió napirendre tűzze a kérdést, az aláírásgyűjtés 2019. május 7-i meghirdetésétől számított egy év alatt legkevesebb egymillió támogató aláírást kell összegyűjteni legalább hét európai uniós országból. Korábban – a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kezdeményezésére – hasonló módon jutott sikerre a Minority Safepack elnevezésű kisebbségvédelmi kezdeményezés, amelyről így az Európai Parlamentnek tárgyalnia kell. Bár az ügyek megoldására nem jelent teljes garanciát, hogy azok napirendre kerülnek az uniós intézményekben, ettől függetlenül nem szabad lemondani annak lehetőségéről, hogy a polgári kezdeményezéseken keresztül többletjogokat szerezzünk a magyar nemzetiségeknek, továbbá segítsük őket a felzárkózásban, az életszínvonaluk javításában, valamint kultúrájuk megőrzésében – buzdított aláírásra Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is a kezdeményezésről szóló tavaly nyári sajtótájékoztatóján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában