polgárháború

2021.07.26. 15:15

47 százalékkal nőtt a civil áldozatok száma Afganisztánban

Afganisztánban 47 százalékkal nőtt a civil áldozatok száma 2021 első felében az előző év azonos időszakához képest – állapította meg hétfőn kiadott jelentésében az ENSZ.

A világszervezet afganisztáni missziójának (UNAMA) beszámolója szerint a háború sújtotta országban ebben az időszakban 1659 polgári személy vesztette életét, és további 3254 megsebesült.

Kiemelik, hogy a civil áldozatok száma különösen májusban és júniusban emelkedett meredeken, amikor az Egyesült Államok vezette nemzetközi erők megkezdték kivonulásukat, és a tálib lázadók, valamint az afgán hadsereg közötti harcok felerősödtek az egész országban. Májusban és júniusban 783 civilt öltek, és 1609-et sebesítettek meg, ami a legtöbb azóta, hogy az UNAMA 2009-ben elkezdte az adatok rendszeres rögzítését.

A jelentésben az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy az erőszak jelentős csillapítása nélkül 2021-ben minden korábbinál több lesz az ismert polgári halálos áldozatok száma.

A felmérésből kiderül, hogy a tálibok a május elején elindított átfogó támadásuk eredményeképpen mostanra Afganisztán mintegy négyszáz körzetének többségéből kiszorították az ellenállást alig tanúsító kormányerőket, amelyek jobbára a nagyobb közlekedési csomópontokat és a tartományi fővárosokat tudták csak megtartani, de a tálibok folyamatosan törnek előre e tartományi fővárosok felé.

A világszervezett arra is felhívta a figyelmet, hogy katasztrofális következményekkel járhat az afgán civilekre nézve, ha heves összecsapások történnének sűrűn lakott városi területeken. Aggasztó, hogy a tálibok és a kabuli kormány között tavaly Dohában elkezdődött béketárgyalásokon alig történt előrelépés – teszi hozzá az UNAMA.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában