Negatív rekord

2023.02.19. 08:00

Csúcson a lopások és a késelések száma Nagy-Britanniában

Az egyre rosszabb statisztikai adatok azután kerültek napvilágra, hogy Rishi Sunak brit miniszterelnök a hivatalba lépésekor azt ígérte, kikényszeríti a rendőrségnél, hogy ne csak aggódva figyeljék a közbiztonság rohamos romlását, hanem valóban tegyenek valamit ellene.

Rendőrségi szalaggal lezárt terület a londoni parlament épülete közelében, ahol biztonsági kordonokba hajtott egy autó 2018. augusztus 14-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Will Oliver

A bűncselekmények minden fajtája növekszik az Egyesült Királyságban, annak ellenére, hogy a betörések és a gépjárműlopások ellen már egyszer hadat üzentek a hatóságok. Összességében 2022 első kilenc hónapjában 4,1 millió bűncselekményt jelentettek be, ami 12 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakában regisztrált 3,7 millióhoz képest. 2014 óta ez a legmagasabb szám az Egyesült Királyságban – írja a V4NA.

A gépkocsilopások 30 százalékkal emelkedtek, de a betörések és a zsebtolvajlások is drasztikusan megszaporodtak. Az elemzés szerint egyébként a gyújtogatás, az erőszakos bűncselekmények és a nemi erőszak is nagymértékben nőtt, illetve a halálos áldozatokkal járó erőszakos bűncselekmények száma is emelkedett.

Az Office for Nation Statistics (ONS) adatai szerint, amelyek Angliára és Walesre vonatkoznak, a késsel vagy éles eszközzel elkövetett gyilkosságok száma a két országban 282 volt 2022 első hónapjaiban. 

Ez csaknem ötödével (19 százalékkal) több, mint a 2021-es adat és a legmagasabb azóta, hogy a belügyminisztérium 1946-ban elkezdte vezetni a gyilkossági indexet.

Demográfiai szempontból a 16 és 24 év közötti fiatalok és fiatal férfiak voltak a leggyakoribb áldozatai a támadásoknak. Ebből a korcsoportból 122 elhunyt került ki, őket követte a 45 és 54 év közötti korosztály 119 halálos áldozattal. 

A fehérek voltak a leggyakoribb áldozatok, akik az összes haláleset 71 százalékát tették ki. 

A férfiak sokkal nagyobb valószínűséggel voltak áldozatok, mint a nők, a halálesetek 72 százalékában ugyanis férfiak haltak meg, és sokkal nagyobb valószínűséggel voltak az elkövetők is.

Az ellenzék szerint a számok azt mutatják, hogy a kormánypárt hagyja, hogy a bűnözők „elszabaduljanak”, és a közösségi rendfenntartáshoz való visszatérésre szólítottak fel. Azt követelik, hogy ismét több rendőr legyen az utcákon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában