Ukrán válság

2023.02.21. 05:30

Biden: Lengyelországba helyezik az amerikai haderő új európai központját

Az ukrajnai háború 363. napjának krónikája az Origo, a Mandiner, a Világgazdaság és az MTI nyomán.

Andrzej Duda lengyel államfő és Joe Biden amerikai elnök Varsóban

Forrás: MTI/AP

Fotó: Czarek Sokolowski

 

Az Egyesült Államok a békéről szóló határozati javaslat támogatására sürgeti a világ országait az ENSZ-ben

Már az ENSZ 68 tagállama biztosította támogatásáról a béketárgyalásokat és az ukrajnai háború beszüntetését sürgető határozati javaslatot - közölte az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kedden.

Linda-Thomas Greenfield az ENSZ-közgyűlés elé terjesztett dokumentummal kapcsolatban sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy annak támogatása kifejezetten a békéről szól, és nem nagyhatalmi versengésről, választásról az Egyesült Államok és Oroszország között.

Kifejtette, hogy a határozati javaslat az ENSZ alapokmányának védelmében született, és az ENSZ egyik alapelvéről szól, arról, hogy egy ország nem veheti el egy másik állam területét erőszakkal.

A nagykövet úgy fogalmazott, hogy a háborút egyedül Oroszország fejezheti be - "akár még ma" - azzal, hogy kivonja csapatait Ukrajnából, és tárgyalóasztalhoz ül. Úgy vélte, hogy "ha Ukrajna nem harcol tovább, akkor az Ukrajna végét jelenti, míg ha Oroszország hagy fel a harcokkal, akkor a háború véget ér".

Az amerikai diplomata hozzátette, ameddig nem kezdődnek béketárgyalások, addig az Egyesült Államok kiáll Ukrajna mellett, "tartson, ameddig tart", hogy igazságos és tartós béke születhessen. A nagykövet Oroszországot pária államnak nevezte, és megjegyezte, hogy az Egyesült Államok célja Ukrajna támogatásával az is, hogy Kijev erős pozícióban bocsátkozhasson béketárgyalásba, ha úgy dönt, hogy megteszi.

Oroszország ENSZ-nagykövete múlt pénteken a Biztonsági Tanács ülésén úgy nyilatkozott, hogy nem bízik az ENSZ főtitkárának szándékaiban, aki - az orosz diplomata véleménye szerint - a Nyugat álláspontját visszhangozza, és soha nem fogalmaz meg bírálatot Kijev felé. Azzal kapcsolatban, hogy az ENSZ-nek közvetítő szerepet kellene vállalnia a konfliktus enyhítésében, a nagykövet a fenntartásait hangoztatta, a világszervezet főtitkárának elfogultságára hivatkozva.

Az ENSZ Közgyűlése várhatóan csütörtökön szavaz az Ukrajna által beterjesztett határozati javaslatról, amelyet Kijev a szövetségesekkel egyeztetve fogalmazott meg. A közgyűlés tavaly két határozati javaslatban ítélte el Oroszországot, a jelenleg szavazati joggal bíró 191 tagállam közül azokat 141, illetve 143 ország támogatta.

Két HIMARS sorozatvető megsemmisítését jelentette be az orosz katonai szóvivő

Megsemmisített az orosz hadsereg két amerikai gyártmányú HIMARS sorozatvetőt a donyecki régióban lévő Kramatorszk város térségében - jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve.

Andrej Marocsko, a luhanszki "népi milícia" sajtótisztje a RIA Novosztyi hírügynökséggel azt közölte, hogy az ukrán hadsereg kísérleteket tett az Artemivszk (Bahmut) körül az orosz erők által elvágott utánpótlási útvonalak felmentésére. Gyenyisz Pusilin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetője a TASZSZ-nak azt mondta, hogy az orosz fegyveres erők, ha nehezen is, de minden frontszakaszon előrenyomulnak.

Biden: Lengyelországba kerül az amerikai haderő európai központja

Joe Biden amerikai elnök az Andrzej Duda lengyel elnökkel a varsói elnöki palotában folytatott négyszemközti megbeszélés után, a lengyel és az amerikai küldöttség plenáris tárgyalásai előtt nyilatkozott. Megerősítette, amit tavaly márciusi varsói látogatása során mondott, miszerint az Egyesült Államoknak szüksége van Lengyelországra és viszont.

DUDA, Andrzej; BIDEN, Joe
Andrzej Duda lengyel államfő (j2) és Joe Biden amerikai elnök (b2) a varsói államfői rezidencián 2023. február 21-én
Fotós: Marcin Obara / Forrás: MTI/EPA-PAP

Az amerikai elnök megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét a NATO 5. cikkelye mellett – amelyben a felek elfogadják, hogy az egyikük vagy többük ellen intézett fegyveres támadást valamennyiük ellen irányuló támadásnak tekintik – írja a Magyar Nemzet. Szerinte a NATO erősebb, mint valaha.

 

Biden bejelentette, hogy az amerikai haderő új európai parancsnoki központját Lengyelországba helyezik. Mint mondta, Lengyelország kulcsfontosságú szövetségese az Egyesült Államoknak.

 

Hozzátette, egy új lengyel nukleáris erőmű építésébe is belekezdenek.

A világban betöltött szerepünk túlmutat Európán, szükség van az európai biztonságra, ez alapvető és a legnagyobb következményekkel bíró téma - fogalmazott Biden az MTI szerint. 

Érvényben maradtak azok a kötelezettségvállalások, amelyeket az Egyesült Államok és szövetségesei Ukrajna támogatásáról tettek

 - hangsúlyozta.

Több halálos áldozata van a Herszont ért orosz rakétacsapásnak

Orosz rakétacsapás érte Herszon egy forgalmas utcáját kedden. A robbanás legalább hat ember halálát okozta, és tizenketten megsebesültek - közölték a helyi hatóságok. A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által közzétett fotókon utcán heverő holttestek láthatók.

A helyi hatóságok közleménye szerint Herszont Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Moszkvában tartott beszéde alatt érte a rakétatámadás. Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint az oroszok mintegy 20 rakétát lőttek ki a városra.

Moszkva tagadja, hogy kifejezetten polgári célpontokra lőne, de Ukrajna-szerte számos város szenvedett már súlyos károkat az orosz rakéta- és dróntámadások miatt, melyeknek sokezernyi polgári áldozatuk volt.

Az egész világgazdaság megszenvedi a háborút

Több mint 1600 milliárd dolláros kiesést okozott Oroszország Ukrajna elleni háborúja tavaly

 a világgazdaságban egy kedden ismertetett német becslés szerint.

A német nyelvterület legtekintélyesebb gazdaságkutató intézetei közé tartozó kölni IW (Institut der deutschen Wirtschaft Köln e. V.) becslése szerint a fejlett gazdaságok kibocsátása nagyjából 1100 milliárd dollárral maradt el tavaly attól a szinttől, amelyet az ukrajnai háború hatásai nélkül elérhettek volna, a feltörekvő és a fejlődő országok gazdaságában pedig 550 milliárd dollár körül lehetett a kiesés. Az idén világszerte további ezer milliárd dollár termeléskiesés várható.

ENSZ: már több mint 8000 civil halálos áldozatról tudni

Már több mint 8000 civil halottja van a csaknem egy éve tartó ukrajnai háborúnak, a halálos áldozatok mintegy 90 százaléka robbanásokban vesztette életét

 - jelentette be kedden az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala.

A szervezet legutóbb február 12-én tette közzé a hivatalosan ismert halálos áldozatok számát, amely akkor 7199 volt.

A főbiztosi hivatal - amelynek több tucat megfigyelője tartózkodik Ukrajnában - leszögezte:  a valódi számok vélhetően sokkal magasabbak, hozzátéve, hogy jelenleg is ellenőrzik a hozzájuk érkező újabb adatokat.

Matilda Bogner, az hivatal ukrajnai misszióvezetője azt mondta, akár több ezerrel lehet magasabb a halottak valódi száma, hozzátéve, hogy sok halálos áldozatot, zömüket a dél-ukrajnai, jelenleg orosz megszállás alatt álló Mariupolban még nem vettek nyilvántartásba.

Putyin: a Nyugat globális szembenállássá akarja alakítani a helyi konfliktust

A Nyugat globális szembenállássá akarja alakítani az ukrajnai helyi konfliktust – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök kedden Moszkvában az orosz parlament két házához intézett üzenetében.

Putyin, aki a háború elindítása óta először tartott évértékelőt, azt hangoztatta, hogy a nyugati elitek nem rejtik véka alá: céljuk az, hogy stratégiai vereséget mérjenek Oroszországra és véglegesen leszámoljanak vele.

Ők azok, akik elkezdték a háborút. És mi erőt alkalmazunk, hogy befejezzük

– mondta.

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelőjén Moszkvában 2023. február 21-én
Fotós: Szergej Karpuhin / Forrás: MTI/AP/Pool/Kreml

Az orosz gazdaság sokkal erősebbnek bizonyult, mint amennyire a Nyugat jósolta, a kihívásokban meg kell találni a lehetőségeket – jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Sürgette az új logisztikai folyosók és hatékony gazdasági kapcsolatok kiépítést.

Mint mondta, Oroszországnak fejlesztenie kell a fekete- és az azovi-tengeri kikötőit is. Szibéria fejlesztésére, valamint a transzszibériai és a Bajkál-Amur-vasútvonal kapacitásának növelésére szólított fel.

Oroszországi beruházásokra biztatta az üzletembereket, akiknek állami támogatást ígért.

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelőjén Moszkvában 2023. február 21-én
Fotós: Dmitrij Asztahov / Forrás: MTI/AP/Pool/Kreml

Oroszország felfüggeszti részvételét a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött orosz–amerikai Új START megállapodásban – jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Mielőtt visszatérnének a START-szerződésről folytatott tárgyalásokhoz, tisztázni kell, hogyan mi módon veendő figyelembe Franciaország és Nagy-Britannia nukleáris arzenálja – közölte Putyin.

Az orosz elnök azt is elmondta: információja van róla, hogy az Egyesült Államok nukleáris fegyver valós tesztelésére készül. Közölte, hogy az orosz védelmi minisztériumnak és a Roszatomnak készen kell állniuk a nukleáris fegyvertesztre, ha ezt az amerikai fél elsőként megteszi.

Minél nagyobb lesz az Ukrajnának szállított fegyverek hatótávolsága, annál messzebbre fogja Oroszország eltolni a határaitól a fenyegetést – jelentette ki az orosz elnök

Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a hadsereg és a hadiflotta fejlesztésének alapjául az Ukrajnai „különleges hadműveletben” megszerzett tapasztalatok szolgáljanak. Ebben, mint mondta, a legkorszerűbb technológiákra fognak támaszkodni. Elmondta, hogy az orosz nukleáris erőknél 91 százalékos a korszerű technika aránya.

Putyin szerint az orosz politikai erőknek a biztonság és az ország szuverenitása kérdésében azonos az álláspontjuk.

Akik árulókká váltak, felelni fognak, de Oroszországban nem lesz boszorkányüldözés – ígérte Vlagyimir Putyin.

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelőjét nézi televízión egy nő gyermekével a moszkvai otthonukban 2023. február 21-én
Fotós: Jurij Kocsetkov / Forrás: MTI/EPA

Mint mondta, felelősségre vonják azokat, akik „a nyílt árulás útjára léptek”, terrorcselekményeket vagy Oroszország területi integritása elleni bűncselekményt követnek el.

De mi soha nem leszünk olyanok, mint a kijevi rezsim és a nyugati elit. (.) Nem számolunk el azokkal, akik félreálltak és eltávolodtak a hazától, maradjon ez a lelkiismeretükön

– mondat az elnök.

Putyin szerint Oroszországban a törvényesség betartásával meg fogják tartani az idén esedékes regionális és helyhatósági választásokat, és a jövő évi elnökválasztást is.

Sullivan abszurdnak nevezte Putyin vádjait

Abszurdnak nevezte Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden azt állította: a nyugati fenyegetés miatt tört ki háború Ukrajnában.

Senki nem támadja Oroszországot. Van valami abszurd abban a gondolatban, hogy Oroszország egyfajta katonai nyomás alatt állt volna Ukrajna vagy bárki más részéről

– jelentette ki Sullivan újságírók előtt Varsóban.

Putyin Moszkvában az orosz parlament két házához intézett üzenetében azt mondta, teljes mértékben a Nyugatot terheli a felelősség az ukrajnai konfliktus eszkalációjáért.

Ők azok, akik elkezdték a háborút. És mi erőt alkalmazunk, hogy befejezzük

– mondta az orosz elnök.

Egyértelműbb izraeli állásfoglalást sürgetett Ukrajna mellett két izraeli képviselő

Egyértelműbb izraeli állásfoglalást sürgetett az ukrajnai háború ügyében Ukrajna mellett az izraeli parlament, a kneszet két, Ukrajnából származó képviselője kijevi látogatásán hétfőn – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

Volodimir Zelenszkij órákkal Joe Biden amerikai elnökkel folytatott tárgyalása után fogadta Juli Edelsteint és Zeév Elkint.

„Örülök az izraeli közeledésnek, de konkrét lépéseket is szeretnék látni” – mondta nekik Zelenszkij a ynet szerint.

A találkozón szóba került az Ukrajnának nyújtott izraeli segélyek növelésének ukrán igénye, az iráni rakéták és drónok elleni katonai védelmi eszközök kérdése, illetve az Irán elleni izraeli–ukrán együttműködés fontossága.

„Felelősségre kell vonni minden háborús bűnöst” – mondták az izraeli politikusok, és nyíltan elítélték Oroszországot. „Izrael jelentős  humanitárius segélyt nyújtott és nyújt Ukrajnának, de szerintünk ez nem elég. Növelnie kell az Ukrajnának nyújtott támogatását, sokkal többet tehet és kell is tennie, mint eddig” – mondta Edelstein és Elkin.

Vannak olyan pillanatok a világtörténelemben, amikor lehetetlen egyszerre két széken ülni. Parlamenti képviselőként mindent megteszünk az Ukrajnának nyújtott izraeli támogatás jelentős növeléséért. Támogatjuk a gyakorlati együttműködést Izrael és Ukrajna között a légvédelem és rakétaelhárítás terén, valamint egyéb katonai védelmi területeken

– közölték Zelenszkijjel.

Edelstein a kormánykoalícióban részes jobboldali Likud párt politikusa és a kneszet külügyi bizottságának elnöke. Korábban Elkin is a Likudban volt, de kivált belőle, és jelenleg a Beni Ganz vezette Nemzeti Tábor pártszövetség képviselője, azon belül a Gideon Szaár elnökletével működő Új Remény párt politikusa. Mindketten a Szovjetunióban, a mai Ukrajna területén születtek, és vezető szerepet játszanak a kneszet Izrael–Ukrajna parlamenti baráti társaságában.

Jevgenyij Prigozsin szerint az ország védelmi minisztere és vezérkari főnöke megfosztja harcosait a lőszerektől

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője kedden azt mondta, hogy az ország védelmi minisztere és vezérkari főnöke megfosztja harcosait a lőszerektől, azzal vádolva őket, hogy megpróbálják megsemmisíteni a Wagnert.

„Egyszerűen közvetlen szembenállás folyik” – jelentette Prigozsin Telegram-csatornáján közzétett hangüzenetében. Azt mondta, hogy ez „kísérlet Wagner elpusztítására”, és az árulással tette egyenlővé.

Kína „mélységesen aggódik” az ukrajnai konfliktus eszkalációja miatt

Kína „mélységesen aggódik” az ukrajnai háború eszkalációja  miatt, és attól tart, a helyzet kicsúszhat az ellenőrzés alól, ezért a párbeszédet szorgalmazza – mondta Csin Kang kínai külügyminiszter kedden egy pekingi biztonsági konferencia résztvevőinek.

Az Egyesült Államok a hétvégén következményeket helyezett kilátásba arra az esetre, ha Kína katonai támogatást nyújtana Oroszországnak, amit Peking tagad.

„Felszólítunk bizonyos országokat, hogy azonnal hagyjanak fel azzal, hogy olajat öntenek a tűzre” – fogalmazott a kínai diplomácia vezetője, majd hozzátette, hogy ezen országoknak „fel kell hagynia azzal is, hogy azt sulykolják: Ma Ukrajna, holnap Tajvan!”.

„Határozottan kiállunk mindenfajta hegemonikus törekvéssel és a kínai belügyekbe való mindenfajta külföldi beavatkozás kísérlettel szemben” – szögezte le a kínai külügyi tárca vezetője.

Ugyancsak kedden a kínai külügyminisztérium kiadott egy hosszú közleményt Hszi Csin-ping kínai elnök kiemelten fontos biztonsági javaslatáról, a Global Security Initiative (GSI) nevű globális biztonsági kezdeményezésről, amelynek célja a nemzetközi „oszthatatlan biztonság” elvének fenntartása.

Peking eddig tartózkodott attól, hogy elítélje a Moszkva szerint az orosz biztonsági érdekek védelmét célzó ukrajnai „különleges hadműveletet”, és attól is, hogy „megszállásnak” nevezze Oroszország támadását Ukrajna ellen.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azonban szombaton arra figyelmeztetett, hogy „nagyon aggódik” amiatt, hogy Kína azt fontolgatja, hogy „halálos jellegű támogatást” nyújtana Oroszország részére. Az amerikai diplomácia vezetője kínai partnere értésére adta: ennek „súlyos következményei lennének a kétoldalú kapcsolatrendszerünkre nézve”.

Blinken: Putyin ukrajnai háborúja stratégiai kudarc

Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai háborúja minden szempontból stratégiai kudarc – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden Athénban.

Egy évvel azután, hogy Putyin megtámadta Ukrajnát, egyértelművé vált, hogy háborúja minden szempontból stratégiai kudarc

– szögezte le Blinken görög kollégájával, Nikosz Dendiasszal közös sajtótájékoztatóján.

Blinken hétfőn érkezett kétnapos látogatásra Görögországba. Előtte Törökországban járt.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Kijevbe utazik

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Kijevbe utazik, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és megismételje Olaszország támogatását a háború sújtotta ország iránt, miközben a jobboldali szövetségen belüli feszültségek és a megosztott közvélemény között lavírozik.

A keddi utazás Meloni egyik legjelentősebb útjának számít, amióta októberben hatalomra került, ez egy héttel azután történt, hogy koalíciós partnere, Silvio Berlusconi, a Forza Italia vezetője Zelenszkijt hibáztatta Oroszország ukrajnai inváziójáért.

ZELENSZKIJ, Volodimir; MELONI, Giorgia
Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt (j) fogadja Jevhen Perebinisz ukrán külügyminiszter-helyettes Kijevben 2023. február 21-én. Meloni a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartandó találkozójára érkezett az ukrán fővárosba
Fotós: Filippo Attili / Forrás: MTI/EPA/Olasz miniszterelnöki hivatal sajtóirodája

A hivatalos adatok szerint csaknem 7200 civil halt meg Ukrajnában

A hivatalos adatok szerint közel 7200 civil halt meg Ukrajnában, de a tényleges halálos áldozatok száma ennek több mint kétszerese lehet – közölte a brit védelmi minisztérium (MoD).

Legutóbbi hírszerzési jelentésében a MoD azt mondta, hogy az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága eddig 18 955 civil áldozatot regisztrált. Ebből 7199-en meghaltak, 11 756-an pedig megsebesültek. Független elemzések szerint azonban valószínűleg több mint 16 ezer ember halt meg – tette hozzá a védelmi minisztérium. Kifejtette, hogy az év eleje óta az erőszak „elsősorban” Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja térségében összpontosul. És sajnos 2023-ban „egyre rosszabb tendenciát” mutatott az egészségügyi és oktatási létesítmények megrongálódása.

Fehéroroszország új területvédelmi erőket hoz létre

Fehéroroszország elnöke kijelentette, hogy a volt szovjet ország új területvédelmi erőket fog létrehozni a szomszédos Ukrajnában zajló harcok közepette.

Alekszandr Lukasenko egy tisztségviselőkkel folytatott megbeszélésen elmondta, hogy az országnak minden városban és faluban félkatonai egységeket kell létrehoznia, amelyek területi védelemként szolgálnak, és kiegészítik az ország 45 ezer fős katonaságát „agresszió esetén”. Hozzátette, hogy minden fehérorosz férfinak meg kell tanulnia a fegyverek kezelését, „hogy szükség esetén megvédje családját és otthonát”. Létrehoznak egy akár 150 ezer fős önkéntes haderőt is, akik fegyvereket kapnak, de megtartják civil munkájukat.

Joe Biden Lengyelországban gyűjt szövetségeseket

Miután az amerikai elnök előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben, Varsóba utazott, hogy megszilárdítsa a nyugati egységet, mivel Ukrajna és Oroszország egyaránt tavaszi offenzívák indítására készül. Biden a tervek szerint találkozik Andrzej Duda lengyel elnökkel, és később beszédet mond a varsói királyi vár kertjében.

Orosz hajót észleltek egy holland tengeri szélfarmnál

A MIVD holland hírszerző ügynökség szerint Oroszország az Északi-tenger holland részén lévő kritikus infrastruktúrájának szabotálása érdekében próbált felderítést végezni. Egy orosz hajót észleltek egy tengeri szélfarmnál az Északi-tengeren, amint az energetikai infrastruktúrát próbálta feltérképezni. Holland tengerészgyalogos és parti őrhajók kísérték el, mielőtt bármilyen szabotázs sikeres lett volna – mondta Jan Swillens tábornok, a MIVD vezetője.

Kevés a Wagner-zsoldosok lőszere

Az orosz Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin elismerte, hogy „nagy probléma” van a harcosai lőszerellátásával kapcsolatban, és azzal vádolta az orosz tisztviselőket, hogy szándékosan megtagadták harcosaitól az elegendő lőszert. A hivatalos Telegram csatornáján közzétett hétperces érzelmes hangüzenetben azt mondta, hogy „bocsánatot kell kérnie és engedelmeskednie” valakinek, akivel „nehéz viszonyban van”, hogy lőszert szerezzen.

Elfoglaltak az oroszok egy Bahmut melletti falut

Oroszország azt állította, hogy erői átvették az irányítást egy falu felett Bahmut közelében, ahol Moszkva offenzívájának leghosszabb ideig tartó csatája zajlik. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az önkéntes harcosok „teljesen felszabadították” Paraszkovijivka települést reguláris erők, köztük ejtőernyősök és a tüzérség támogatásával. A nyilatkozatban nem említették a Wagner orosz zsoldoscsoportot, amely azt állította, hogy pénteken elfoglalta a falut.

Ukrán katonák egy német Marder harcjármű előtt a német hadsereg észak-németországi Münsterben lévő támaszpontján 2023. február 20-án
Fotós: Filip Singer / Forrás: MTI/EPA

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 4447-en léptek be Magyarországra hétfőn, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4128-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 59 embernek állított ki harminc napra érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Vonattal 4 ember érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve – tudatta az ORFK.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – írták.

Vang Ji Moszkvába látogat

Kína vezető diplomatája, Vang Ji Moszkvába látogat, és javaslatokat tesz a háború politikai megoldására. A hétvégén Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere óva intett attól, hogy Peking anyagi támogatást nyújtson Moszkva inváziójához. Peking válaszul kijelentette: továbbra is a párbeszéd és a béke oldalán áll. Egyben felszólította Washingtont, hogy hagyjon fel

mások hibáztatásával és hamis információk terjesztésével.

Harmincnégy ország tartja aggályosnak az orosz sportolók olimpiai indulását

Harmincnégy ország kormánya, köztük Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Franciaország és Németország, aláírt egy nyilatkozatot, amely szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) javaslata, amely lehetővé tenné az orosz és fehérorosz sportolók számára a 2024-es párizsi versenyzést, „aggályokat kelt”.

A NOB az ENSZ emberi jogi szakértőinek véleményére hivatkozik, akik szerint az oroszokat és a fehéroroszokat nem szabad diszkriminálni pusztán az útlevelük miatt. A bizottság azt szeretné, hogy semleges sportolóként versenyezhessenek, országaik szimbóluma nélkül.

Válaszul a világ minden tájáról felkérték a NOB-ot, hogy tisztázza, mit jelent a „semlegesség”.

NATO-főtitkár: Putyin nem tervezi a békét

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint az Oroszország vezette ukrajnai invázió második évéhez közeledve semmi jele annak, hogy Vlagyimir Putyin megváltoztatta volna ambícióit. A müncheni biztonsági konferencián nyilatkozva azt mondta:

Az ellenkezőjét látjuk. Nem békét tervez. Újabb háborút tervez.

Stoltenberg a kelet-ukrajnai Bahmut városában zajló harcokra mutatott rá, ahol az orosz erők a Wagner zsoldoscsoport segítségével fokozták nyomásukat, mióta egy hónappal ezelőtt átvették az irányítást a szomszédos Soledar felett.

Hogy ez a nagy tavaszi offenzíva, vagy ez csak egyfajta előjáték, azt nehéz megmondani, de egyre több csapatot és egyre több fegyvert öntenek be

– mondta Stoltenberg.

Orosz rakétacsapásban megsemmisült ház a kelet-ukrajnai Harkiv közelében fekvő Kupjanszkban 2023. február 20-án
Fotós: Vadim Ghirda / Forrás: MTI/AP

Dollár százmilliók

Az amerikai elnök váratlan kijevi látogatása után Antony Blinken amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy 450 millió dollár értékű új biztonsági támogatási csomagot hirdet Ukrajnának, amely tarackokhoz és a Himars rakétarendszerhez való lőszert, Javelin rakétákat és légtérfigyelő radarokat tartalmaz. Az Egyesült Államok emellett további 10 millió dolláros sürgősségi segélyt nyújt Kijevnek Ukrajna energiainfrastruktúrájának fenntartásához – mondta Blinken.

A hét végén várhatóan bejelentik a szankciók új hullámát azokkal a cégekkel és magánszemélyekkel szemben, akik megpróbálják kijátszani a korlátozásokat, és ezzel hozzájárulnak az orosz hadigépezet működtetéséhez.

Liz Truss vadászgépek küldését kérte Ukrajnába

A brit alsóházban felszólaló Liz Truss volt miniszterelnök kijelentette, hogy az Egyesült Királyságnak „mindent meg kell tennie”, hogy Ukrajna megnyerje az Oroszország elleni háborút. Véleménye szerint ez magában foglalja a vadászgépek átadását is.

A brit kormány egyelőre nem járult hozzá ahhoz, hogy vadászrepülőket küldjön Ukrajnába, mondván, az ukrán katonák kiképzése sokáig tart majd a modern gépeken.

Liz Truss szerint az Egyesült Királyságnak gondoskodnia kell arról, hogy Oroszország jövője „pozitívabb” legyen, amibe beletartozna az is, hogy különböző reformok bevezetéséhez kötné az egyes szankciók feloldását.

Putyin az elkövetkező egy év terveiről beszél

Vlagyimir Putyin orosz elnök a parlament mindkét házának tagjaihoz, katonai parancsnokokhoz és katonákhoz fordul évértékelő beszédében – közel egy évvel azután, hogy csapatokat küldött Ukrajnába. Putyin beszédét nem hozták nyilvánosságra, de várhatóan megosztja majd gondolatait a világgal és Oroszország gazdasági fejlődésével kapcsolatban, mivel a nyugati országok szigorú szankciókkal reagáltak az invázióra.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az orosz TASS hírügynökségnek azt mondta:

A különleges katonai művelet így vagy úgy, de befolyásolja az életünket, befolyásolja a kontinens életét. Ezért természetesen indokolt lenne elvárni, hogy beszédében az elnök nagy figyelmet fordítson a műveletre. Mindenki várja a beszédet, remélve, hogy meghallgatják az ügyek értékelését, a különleges katonai művelet értékelését, a nemzetközi helyzet értékelését és az elnök elképzelését arról, hogyan kezeljük ezt és hogyan fogunk fejlődni a jövőben.

A TASS szerint a szövetségi tévéállomások egy órás műsoridőt különítettek el az elnöki beszédre, de a beszéd hosszát Putyin dönti el. A beszéd a hazai közönségnek szól, mintegy ezer vendéget várnak rá.

Nagy hatótávolságú fegyverek

Kijev folyamatosan dolgozik a nagy hatótávolságú fegyverek és más típusú fegyverek szállításán, amelyek korábban nem szerepeltek a támogatási csomagokban – jelentette be videójában az ukrán elnök.

Zelenszkij: Ukrajnában dől el a világrend sorsa

Most Ukrajnában dől el a szabályokon, az emberségen, a kiszámíthatóságon alapuló világrend sorsa. A teljes körű háború tavaly február óta tart. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ebben az évben véget vessünk az orosz agressziónak, felszabadítsuk még mindig megszállt területeinket, és megbízható biztonságot garantáljunk hazánk és Európa minden népe számára, akik szabadságban és békében akarnak élni

– mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Ez történt hétfőn:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában