Meggondolatlan szavak

2023.05.24. 06:14

Visszavágott a DK Karácsony Gergelynek

A Fővárosi Közgyűlés ma szavazhatja meg a BKK működéséhez szükséges 24 milliárd forintos hitelt, valamint döntenek az úgynevezett túlélőcsomag következő elemeiről is.

MW

Karácsony Gergely fõpolgármester felszólal a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2023. február 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A főváros fizetőképességének folyamatos biztosítása érdekében áprilisban egy úgynevezett túlélőprogramot állítottak össze Karácsonyék. Ennek következő eleméről határoznak a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén – írja a Magyar Nemzet. Mint ismert, múlt hónapban jelentette be a főpolgármester, hogy rendkívüli intézkedéseket vezetnek be, ezek között szerepel többek között, hogy a BKK 24 milliárd forintos hitelt vesz fel, nagyon magas kamatterhek mellett.

Budapest csődben

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a múlt héten megtartott, szokásosan a közgyűlés előtti háttérbeszélgetésen úgy fogalmazott:

a BKK és a közösségi közlekedés számára 24 milliárd forinttal kevesebb pénzt tudnak folyósítani, ezért a nyári hónapokra egy áthidaló hitelt kell felvenni a közösségi közlekedés fenntartására, de a jelenlegi kamatok mellett ennek a költsége hozzávetőlegesen 672 millió forint, amelyet energiamegtakarításból, illetve a Budapest 150 program költségvetéséből kell elvenni.

Ugyanakkor még mindig nem lehet tudni, hogy jutott csődközeli helyzetbe a főváros. Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője szerint a baloldali városvezetés „eltapsolta” azt a plusz kétszázmilliárd forintot is, amennyivel Karácsony Gergely az elmúlt négy évben több iparűzési adót szedett be, mint Tarlós István az utolsó négy évében. Kiemelte, hogy a főpolgármester folyamatosan a bukott bizonyítványt magyarázza, ebben pedig partnere a helyettese, Kiss Ambrus is. A frakcióvezető szerint azonban egyikőjük se válaszolt a mai napig arra a kérdésre, hogy hol a pénz.

Május végén perelnek

A mai közgyűlésen döntenek majd arról is, hogy a városvezetés május végén adja be a keresetét a Fővárosi Törvényszékre. Karácsony Gergely néhány hete jelentette be, hogy közigazgatási bíróságon pert indítanak a szolidaritási hozzájárulás összegének csökkentésére a kormány ellen. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a múlt heti háttérbeszélgetésen elmondta, hogy az úgynevezett túlélőprogram fontos eleme ez a per. Egyben kérik a bíróságtól az inkasszálás megtiltását is. A baloldali városvezetés egyébként a szegényebb önkormányzatok támogatása céljából beszedett szolidaritási hozzájárulás mértékét megkérdőjelezi, nem tartja törvényesnek. Kiss Ambrus megemlítette, hogy az idei első négy hónapban nagyjából 105 milliárd forint volt a főváros működési költsége, ennek 38 százaléka a közösségi közlekedésre ment, 19 százalékát pedig a szolidaritási hozzájárulás befizetése tette ki, ami szerintük igazságtalan és túlzó.

Burkolt fenyítés 

Az ATV stúdiójából üzenve tette helyre Karácsony Gergelyt Gréczy Zsolt, miután Budapest főpolgármestere a Telexnek , a 3-as metró átadását követően úgy fogalmazott: meglepődne, ha saját főpolgármester-jelöltje lenne a Demokratikus Koalíciónak. Karácsony szerint ugyanis ha nem kapnának elég szavazatot, kiderülne, hogy a DK nem is olyan nagy párt.

Gréczy Zsolt válaszul kijelentette:

egy egyszázalékos pártból előlépett főpolgármesternek – azok után, amit csinált ezzel az ellenzékkel, amikor elüttette magát a villamossal és rászabadította erre az országra és az ellenzékre Márki-Zay Pétert – egy kicsit nagyobb szerénységet és visszafogottságot javasolnék. Ez a mondat minimum nem elegáns egy olyan párttal szemben, amely nélkül nem tud egyébként a mai Fővárosi Önkormányzat sem működni

– emelte ki a DK politikusa, aki szerint ilyen mondatokat nem engedhet meg magának a főpolgármester a legnagyobb fővárosi párttal szemben, amelyik a legnagyobb fővárosi frakciót alkotja. Karácsonynak egyébként szüksége van a pártra, ugyanis a fővárosi DK-sok nélkül nem tud átvinni egyetlen előterjesztést sem a közgyűlésen.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában