Izraeli–palesztin konfliktus

2024.01.21. 09:00

Szükségesnek nevezte októberi támadását a Hamász

Az izraeli–palesztin háború 107. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Palesztinok a lerombolt házak között Gázában

Forrás: Anadolu via AFP

Fotó: Ashraf Amra

Szükséges lépésnek nevezte az október 7-i támadást a Hamász

Szükséges lépésnek és a palesztin nép elleni izraeli összeesküvésekre adott normális válasznak nevezte az október 7-i terrortámadást a radikális iszlamista Hamász a vérengzéssel kapcsolatos első nyilvános állásfoglalásában. 

A vasárnap közzétett dokumentumban a palesztin szervezet egyben elismerte, hogy az Izrael és a Gázai övezet határán kialakult felfordulásban lehetséges, hogy történtek hibák.

Az al-Aksza Áradat fedőnevű művelet végrehajtása során feltehetőleg 

az izraeli biztonsági és katonai rendszer gyors összeomlása során és a kialakult felfordulásban ballépéseket követtek el

– közölte a Hamász a mintegy 1200 halálos áldozatot követelő támadásról, amellyel összefüggésben a túszejtések mellett nemi erőszak és kínzás esetei is ismertté váltak. 

Szemtanúk beszámolói szerint a terroristák gyerekeket fejeztek le, nőket erőszakoltak meg, valamint levágták nők melleit. Kihallgatásuk során az elfogott szélsőségesek elismerték, hogy utasítást kaptak az erőszakoskodásra.

A Hamász-dokumentumból ugyanakkor nem derült ki, hogy a fenti cselekedetek közül melyeket minősítik „lehetséges hibáknak”. A bizonyítékok ellenére a terrorszervezet tagadta civilek célzott meggyilkolását.

Amennyiben voltak esetek, amelyek során civilek kerültek célkeresztbe, azok véletlenül történhettek az összecsapásban a megszálló erőkkel

– közölte a Hamász, hozzátéve, hogy az izraeli hadsereg és rendőrség zavarában sok izraelit megölt. A 16 oldalas állásfoglalásban a terrorszervezet „a Gázai övezet elleni izraeli agresszió”, valamint „az etnikai tisztogatás és az egész palesztin nép elleni bűncselekmények” haladéktalan befejezését követelte. 

Az arab és angol nyelven terjesztett dokumentumban a Hamász visszautasított a palesztin térség jövőjének meghatározására vonatkozó minden izraeli, illetve nemzetközi törekvést. A terrorszervezet kiemelte, hogy a Gázai övezet sorsáról egyedül a palesztin nép dönthet.

A Hamász október 7-én összehangolt terrortámadást hajtott végre Izrael déli részén. Az offenzívában 1200 ember meghalt, több mint 3000 megsérült. A terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül sokan még mindig fogságban vannak. Válaszul Izrael hadműveletbe fogott a Hamász felszámolására. A gázai háború palesztin halottjainak száma időközben már meghaladta a 25 ezret.

Meghaladta a 25 ezret a háború gázai halottjainak száma

Meghaladta a 25 ezret a gázai háború palesztin halottjainak száma a Gázai övezetben - jelentette be vasárnap a helyi egészségügyi minisztérium, amely a Hamász szélsőséges iszlamista szervezet ellenőrzése alatt áll.

A közlés szerint 24 óra alatt 178 holttestet és csaknem 300 sebesültet szállítottak be a gázai kórházakba, és ezzel 25 105-re emelkedett a két és fél hónapja tartó háború gázai halottjainak száma, a sebesültek száma pedig 62 681-re nőtt.

A minisztérium szerint ez volt az egyik legtöbb halálos áldozatot követelő nap a konfliktus október 7-i kezdete óta. Az elmúlt 24 órában többfelé voltak összecsapások izraeli katonák és Hamász-fegyveresek között a keskeny tengerparti sávban.

A gázai egészségügyi minisztérium statisztikája nem tesz különbséget a civil és fegyveres áldozatok között, ugyanakkor állítása szerint a halálos áldozatok 70 százaléka nő vagy gyermek. Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy eddig mintegy 9000 fegyverest likvidált.

Brit főrabbi: kifacsarodott erkölcsiségre vall a népirtás vádja Izraellel szemben

Önmagából kifordult, teljesen kifacsarodott erkölcsiségre vall, hogy sokan népirtással vádolják Izraelt a Hamász terrorszervezet elleni katonai fellépése miatt - írta vasárnap megjelent cikkében Sir Ephraim Mirvis, a 300 ezres brit zsidóság országos főrabbija.

Mirvis a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapban közölt írásában leszögezi: népirtásnak azt nevezik, amikor az egyedüli, önmagában álló cél egy adott népcsoport megsemmisítése; az ilyen bűncselekmények elkövetői nem tesznek különbséget harcoló alakulatok és harci cselekményekben nem részes polgárok között.

Sir Ephraim szerint ebben az összefüggésben teljesen egyértelművé válik, hogy mennyire hamis a népirtás vádja, amelyet világszerte számos politikus, újságíró és kampányszervezet megfogalmaz Izraellel szemben.

Ha Izrael a népirtás céljával lépett volna fel a Gázai övezetet uraló Hamász ellen, katonai ereje lehetővé tette volna, hogy néhány nap alatt a földdel tegye egyenlővé Gázát. Izrael ehelyett saját katonainak életét teszi kockára a szárazföldi műveletekben, humanitárius folyosókat nyit, és előre figyelmezteti a civil lakosságot a készülő hadműveletekre, még akkor is, ha ez a katonai célkitűzések szempontjából hátrányos

 - fogalmaz cikkében a brit főrabbi.

Mirvis hangsúlyozza: akik Izraelt népirtással vádolják, figyelmen kívül hagyják, hogy katonai szakjogászok, mérnökök, humanitárius segélyek eljuttatásában jártas koordinátorok dolgoznak az izraeli hadseregben, és minden nap órákat töltenek annak megtervezésével, hogy miként lehet a kijelölt célpontok elleni csapásokat minimális járulékos károkozással végrehajtani.

Az izraeli hadműveletek előzményeként a Hamász október 7-én összehangolt terrortámadást hajtott végre Izrael déli térségében. A támadásban 1200 ember meghalt, több mint háromezer megsérült és a terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül sokan még mindig fogságban vannak.

Vsárnapi cikkében a brit főrabbi leszögezi: ha ennek a konfliktusnak van olyan részese, amelynek célja a népirtás, az csakis a Hamász lehet.

Sir Ephraim Mirvis szerint akik a népirtás szót ezzel a konfliktussal összefüggésben Izrael elleni vádként használják, feltépik a holokauszt máig sem begyógyult sebét, és ez önmagából kifordult erkölcsiségre vall.

A vallási vezető úgy fogalmaz: Izrael a világszerte vele szemben megnyilvánuló gyűlölet és a határain jelenlévő dzsihádizmus kereszttüzébe került. Az Izraellel szembeni gyűlölködés szószólóinak a békénél is fontosabb, hogy ördögi színben tüntessék fel a világ egyetlen zsidó államát és dicsőítsék a terroristákat - áll a brit főrabbi cikkében.

Benjamin Netanjahu összeveszett Bidennel

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ismételten szembehelyezkedett Joe Bidennel a palesztin államiság miatt – számol be minderről a brit The Independent. A lap szerint Netanjahu szilárd ellenállásának köszönhetően tovább mélyült a két vezető közötti szakadék. Az  amerikai kormány és a nemzetközi közösség nyomása ellenére az izraeli kormányfő határozottan kiáll a kétállami megoldás ellen Izrael biztonsági garanciáira hivatkozva.

A brit lap beszámolója szerint a két politikus hétvégén folytatott telefonbeszélgetésüket követően nyilvánosan összeveszett, mivel a két vezető teljesen más véleményt fogalmazott meg a kérdéskörben.

A Biden elnökkel folytatott megbeszélése során Netanjahu miniszterelnök megismételte politikáját, miszerint a Hamász megsemmisítése után Izraelnek meg kell tartania a Gázai övezet feletti biztonsági ellenőrzést, hogy Gáza többé ne jelentsen fenyegetést Izraelre, ami ellentmond a palesztin szuverenitás követelésének

– áll az izraeli miniszterelnöki hivatal közleményében.

A fenti közlemény néhány órával azután jelent meg, miután Joe Biden a beszélgetésükről úgy nyilatkozott, hogy bízik a független Palesztina létrejöttében Netanjahu vezetése alatt. 

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Az ENSZ-főtitkár a kétállami megoldás megvalósítását sürgette

António Guterres ENSZ-főtitkár szombaton megismételte a kétállami megoldást szorgalmazó felhívását, miközben Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ismét elutasította a szuverén palesztin állam gondolatát.

A palesztin nép jogát saját államának felépítésére mindenkinek el kell ismernie

 - mondta Guterres Kampalában az el nem kötelezett országok - a hidegháború idején semleges nemzetek - találkozóján.

Az izraeliek és a palesztinok kétállami megoldásának elutasítása, valamint a palesztin nép államisághoz való jogának megtagadása elfogadhatatlan

 - jelentette ki Guterres.

Úgy vélte, a kétállami megoldás tagadása meghosszabbítja a konfliktust, amely globális fenyegetést jelent a békére és a biztonságra, hozzájárul a polarizációhoz és erősíti a szélsőségeket mindenhol.

A világszervezet vezetője megismételte az azonnali tűzszünetre való korábbi felhívását.

Az izraeli miniszterelnök továbbra is elutasítja egy független palesztin állam gondolatát, és szombati nyilatkozatában megismételte álláspontját, miszerint bármilyen megoldásnak belátható időn belül magában kell foglalnia Izrael katonai ellenőrzését Ciszjordánia egész területe felett.

Az Egyesült Államok, Izrael fontos szövetségese a kétállami megoldást szorgalmazza.

Amerikai katonák is megsérültek iszlamisták újabb rakétatámadásában Irakban

Amerikai katonák is megsebesültek Irakban, amikor rakétatámadás érte bázisukat - közölték amerikai katonai illetékesek szombaton.

Az amerikai Központi Parancsnokság (CENTCOM) tájékoztatása szerint a hadsereg néhány tagját "traumás agysérüléssel" vizsgálják. A támadással kapcsolatban azt írták, hogy több ballisztikus és más típusú rakéta vette célba az Al-Aszad légitámaszpontot, de az eszközök közül csak néhány csapódott be, a többségét sikerült elfogni.

A támadás elkövetőjeként az iraki Iszlám Ellenállás nevű, Irán által támogatott milícia jelentkezett, amely közleményében az "amerikai megszállók" elleni további támadásokat ígért, a rakétatámadást pedig megtorlásnak minősítette a Gázai övezetben Izrael által folytatott hadműveletekért.

Az incidens után az ENSZ főtitkárának Irakért felelős különleges képviselője annak az aggodalmának adott hangot, hogy Irak, kormányának erőfeszítései ellenére, mélyebben belekeveredhet a konfliktusba, és eredménytelen maradhat kísérlete a feszültség kiterjedésének megakadályozására.

Hétfőn Irán Iszlám Forradalmi Gárdája ballisztikus rakétákkal támadott észak-iraki célpontokat, amelyek a teheráni indoklás szerint az "izraeli Moszad kémbázisai voltak". Az Egyesült Államok felelőtlennek és pontatlannak minősítette az iraki terület ellen végrehajtott iráni támadást.

Október közepe, a Hamász Izrael elleni támadását követően kialakult háborús konfliktus óta mintegy 140 alkalommal érte támadás az Egyesült Államok Irakban és Szíriában állomásozó tagjait, akik az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció tagjaként szolgálnak a térségben.

Irán Izraelt tette felelőssé a Forradalmi Gárda tagjainak haláláért Szíriában

Az iráni külügyminisztérium Izraelt tette felelőssé a szombati légicsapásért, amely egy damaszkuszi lakóépületben az iráni Forradalmi Gárda befolyásos katonai tanácsadói közül legkevesebb négy ember halálát okozta.

Az iráni külügyminisztérium közleményében elítélte a támadást, amit a SANA szíriai állami hírügynökség az "izraeli agresszió eredményének" nevezett.

A Mehr iráni félhivatalos hírügynökség szerint a légicsapásban elhunyt irániak a Forradalmi Gárda titkosszolgálatának tisztjei voltak. A Sabrin-News portál a legmagasabb rangú áldozatot Szadegh Omidszadeh hírszerző tisztként azonosította.

A Forradalmi Gárda megnevezte a négy áldozatot, de Omidszadehet nem említették, ugyanakkor a nyilvánosságra hozott nevek álnevek is lehettek.

A Tasnim iráni hírügynökség szerint legkevesebb nyolc ember halt meg a légicsapásban.

Mentõalakulatok tagjai egy gyaníthatóan izraeli légicsapásban megsemmisült lakóépület romjainál Damaszkusz szigorúan õrzött, Mazze nevû diplomatanegyedében 2024. január 20-án
Fotó: Omar Sanadiki / Forrás: MTI/AP

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja pedig legkevesebb hat ember haláláról számolt be a szíriai fővárost ért feltételezett izraeli rakétatámadásban. Értesülésük szerint a halottak között van a Forradalmi Gárda három parancsnoka, egy szíriai polgári személy, és további két ember, akinek a kiléte egyelőre nem ismert.

A támadás egy négyemeletes épületet ért a Mazze diplomatanegyedben, aminek következtében az épület teljesen megsemmisült. A megfigyelőközpont szerint az épületben Irán-barát parancsnokok találkozója zajlott.

Irán fenntartja magának a jogot, hogy a diplomáciai tiltakozás mellett bármikor reagáljon "a cionista rezsim terrorizmusára" - fogalmazott közleményében Nasszer Kanaáni külügyi szóvivő. "Ezeknek a magas rangú mártíroknak a vére nem folyt hiába" - tette hozzá.

A minisztérium a Szíria szuverenitása elleni támadásnak bélyegezte a történteket.

A szombati eseményekről itt olvashat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában