Gyáravatás

2024.05.14. 11:01

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz (videó)

A legfejlettebb iparágakat honosítjuk meg Magyarországon, és a ma 12 ezer külföldön terjeszkedő magyar cég mellé újabb 5 ezer céget szeretnénk felépíteni – hangzott el Orbán Viktor miniszterelnök a Mol tiszaújvárosi gyárátadó ünnepségén elmondott beszédében.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Mol Poliol Komplexum átadásán Tiszaújvárosban 2024. május 14-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

– A Mol Magyarország legsikeresebb vállalata – fogalmazott Orbán Viktor a Mol tiszaújvárosi poliolüzemének az átadóján a Magyar Nemzet tudósítása szerint. A miniszterelnök elmondta, hogy a Mol volt a mentsvár az ínségen időkben, amikor a rendszerváltás idején az egyetlen komolyan vehető magyar cég maradt.

A miniszterelnök beszédét itt tudja meghallgatni:

– A Mol és a magyar gazdaság sorsa ugyanannak a könyvnek a két oldala, amelynek lényege, hogyan lehet megnyerni a 21. századot – húzta alá. Mint jelezte, a vállalat nem elégedett meg, és Hernádi Zsolt vezetése alatt régiós terjeszkedésbe kezdett. 

– Nem csoda, hogy a Mol Magyarország legértékesebb, több lábon álló vállalata 

– jegyezte meg a kormányfő. Szót ejtett róla, hogy a poliolra különböző iparágakban van szükség.

– Logikus, hogy a Mollal az történik, ami a magyar gazdasággal, mivel nemzeti szinten is több lábra álltunk. A magyar gazdaság is egyre értékesebb lett, és ennek az elnevezése a konnektivitás nemzeti stratégiája. A magyar gazdaság is szeretne megszabadulni az egyoldalú függőségektől – rögzítette Orbán Viktor. Kiemelte, hogy a magyar gazdaság diverzifikálja az energiabeszerzési forrásait. 

Jelezte, hogy szükség lesz a sok energiára, mert a legfejlettebb iparágakat honosítják meg Magyarországon. 

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy 300 új, hosszú távon is versenyképes, magas hozzáadott értékű munkahely 300 ember számára biztos, kiszámítható jövőt jelent.

A miniszterelnök hangsúlyozta, a magyar iparstratégia fontos eleme, hogy állami eszközökkel ösztönözzék, hogy a magyar cégek lépjenek ki a külföldi piacokra, mivel úgy megnőtt a magyar ipar, hogy Magyarországnak új iparokat és új területeket kell találnia, hogy az országban termelő multicégek által kivitt profitot ellensúlyozzák és beálljon a tőke egyensúlya a magyar gazdaságban az elkövetkező években.

A Mol új üzeme, a Poliol Komplexum Tiszaújvárosban
Fotó: Vajda János / Forrás: Boon.hu

Mint mondta, terveik szerint a meglévő 12 ezer ma külföldön tevékenykedő vagy külföldre szállítani képes cég mellé 5 ezer új kkv-t fognak létrehozni, illetve fognak megtámogatni, hogy erre a szintre léphessenek, amelyre hamarosan programot is fognak hirdetni.

A magyar iparstratégia jó terv, amelyben a MOL-nak fontos szerepe van

– rögzítette a miniszterelnök. Hozzátette: ambiciózus, nagyratörő, de két lábbal áll a földön, éppúgy, mint a MOL.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a mai európai politika nem támogatja az ipart, veszélyesnek tartja, korlátozni, leépíteni akarja, ezt zöldítésnek titulálva, azonban rengeteg ipari kapacitás veszik el az úgynevezett zöldítés folyamatában.

Jó, ha két lábbal állunk a földön, mert az európai politikát mindenképpen meg kell változtatnunk

– húzta alá.

A háborúban a munkaerőt a frontra viszik

Orbán Viktor kiemelte, hogy az elhibázott iparpolitika mellett ma a legnagyobb veszélyt a háború jelenti. Mint mondta, a háborúban nincs szükség bútoriparra, textiliparra, autóiparra vagy iparágakra. – Sokkal kevesebb fogyasztási cikkre van szükség, széles skálájú élelmiszeripar sem kell. Háborúban ugyanis egyetlen dologra van szükség, hadianyagra és lőszerre. 

A háborúban a munkaerő nem a gyárba megy, hanem a frontra viszik. Nincs igény a hadiiparon kívül semmire, nincs ember, aki a gyárban dolgozzon, ennek következtében nincs vásárlóerő sem, amely végsősoron pörgeti a gazdaságot – jegyezte meg.

A háborúban minden hanyatlik: a gazdaság, a haza és maguk az emberek is. Sokan vannak ma Európában, akik mégis háborúba vezetnék a kontinenst és ebbe belerángatnák Magyarországot is

– fogalmazott a miniszterelnök, majd a beszéde végén mindenkit arra bíztatott, hogy 

június 9-én menjen el és vegyen részt a választásokon, mert a háború és a béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz.

A Boon.hu borsod-abaúj-zempléni hírportál galériáját az átadóról és az új üzemről IDE KATTINTVA tudja megtekinteni.

A magyar vegyipar felkerült a világ térképére

A miniszterelnök a Mol és a Thyssenkrupp szoros együttműködésének köszönhetően felépült Poliol Komplexum, a Mol csoport legnagyobb organikus beruházása átadóján mondta el beszédét. Az 1,2 milliárd eurós beruházást 2018 végén indította el az olajtársaság, az Európai Bizottság által is jóváhagyott projektet a magyar kormány 12 milliárd forint beruházási támogatással és 28 milliárd forint adókedvezménnyel támogatta. A Mol korábbi közleménye szerint a felépülő üzemkomplexum kapacitása évi 200 kilotonna lesz, és több száz hosszú távon fenntartható munkahelyet teremt Tiszaújvárosban. A beruházás révén a Mol csoport lesz az egyetlen integrált poliolgyártó Közép-Kelet-Európában.

Ipar nélkül a nemzet félkarú óriás

– idézte Kossuth Lajost Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója az ünnepségen, majd Borsod-Abaúj-Zemplén megyét a magyar ipar, a magyar vegyipar fellegvárának nevezte. Beszédében utalt rá, hogy a legújabb kori Magyarország egyik legnagyobb iparfejlesztését adták át, csúcstechnológiával működő komplexumot hoztak létre Tiszaújvárosban, amelynek révén a magyar vegyipar felkerült a világ térképére – olvasható a Boon.hu Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei hírporál tudósításában.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport vezérigazgatója beszédet mond a gyárátadó ünnepségen
Fotó: Vajda János / Forrás: Boon.hu

A miniszterelnök gyárátadót beharangozó Facebook-posztja, a képen a nevére szóló munkavédelmi sisakkal:

A miniszterelnök a Mol legújabb üzemének átadója után a tiszaluci Katica cukrászdában fogyasztott el egy kávét Koncz Zsófiával, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkárával. 

Orbán Viktor Tiszaladányban folytatta az EP-kampányhoz kapcsolódó országjárását

Orbán Viktor Koncz Zsófiával, a térség országgyűlési képviselőjével és Liszkai Ferenc polgármesterrel tárgyalt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

ORBÁN Viktor; KONCZ Zsófia
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j2) Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője társaságában országjáró kampánykörútjának tiszaladányi állomásán 2024. május 14-én
Fotó: Fischer Zoltán / Forrás:  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A választópolgárokkal folytatott találkozóján elmondta: Brüsszelbe háborúpárti képviselőt küldeni olyan, mint a Dunába vizet hordani: lehet, csak felesleges. Abból van ott elég. Orbán Viktor azt javasolta: "a kilóra megvett háborúpárti baloldaliak helyett küldjünk Brüsszelbe békepártiakat! Mutassuk meg Soros Györgynek, hogy nincs rosszabb befektetés, mint a magyar háborúpárti politikus" – fogalmazott a Fidesz elnöke.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában