Hirdetés

2017.09.04. 11:48

Slágertémák az informatikai tárgyú szerződések, az adatvédelem és adatbiztonság

A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán 2005-ben indult az első évfolyam az Infokommunikációs szakjogász képzésen, amelyet immár több mint egy évtizedes tapasztalattal budapesti képzési helyszínnel működtetnek. Az idén ősszel induló tanévre még szeptember 10-ig tart a pótjelentkezés. Dr. Szőke Gergely László adjunktust, képzésvezetőt kérdeztük a részletekről.

Mennyire népszerűek a szakjogász képzések Magyarországon?

Dr. Szőke Gergely László adjunktus, képzésvezető

Én úgy látom, hogy a jogi pályán is erőteljes specializáció zajlik, így az egy-egy jogterületet alaposan feldolgozó képzések iránt komoly igény mutatkozik. És bár elengedhetetlen némi elméleti alapozás, mindig szem előtt kell tartani, hogy a hallgatók gyorsan alkalmazható gyakorlati tudást szeretnének.

Kapnak visszajelzéseket a volt hallgatóktól?

Természetesen, különösen mivel a hallgatók sokkal inkább kollégák és partnerek, így a velük való szakmai kapcsolat általában a képzés után is megmarad. A hallgatói visszajelzések alapján egyértelműen jó befektetés (mind a tudás, mind a kapcsolatrendszer szempontjából) valamilyen szakjogász képzés elvégzése, és ez különösen igaz mostanában, mivel ezek LLM cím viselésére jogosítanak, amit jól értenek és értékelnek nemzetközi színtéren is. A saját területemen, az infokommunikációs szakjogász képzés területén is azt látom, hogy jó döntést hoz, aki erre specializálódik, és egyre több álláshirdetésnél megjelenik e képesítés, mint előnyt jelentő végzettség.

Milyen konkrét területeket érint a képzés?

A cél kezdetektől fogva az volt, hogy egy kiegyensúlyozott, az infokommunikációs szektor jogi problémáit teljesen lefedő képzést kapjanak a hallgatók. Ráadásul e jogterület nem érthető meg a kapcsolódó gazdasági és valamennyi technológiai háttérismeret nélkül. Nagyon figyelünk persze arra, hogy ezeket a jogászok számára is könnyen befogadhatóan adjuk át.

Még konkrétabban az informatikai jogi témák, mint az adatvédelem és információszabadság, domain-szabályozás, szerzői és iparjogvédelmi kérdések, elektronikus kereskedelem, elektronikus aláírás, elektronikus közigazgatási és más eljárások, számítógépes bűnözés stb. mellett a hírközlési jog és a médiajog is a tananyag fontos részét képezi. Időről időre vannak persze népszerűbb, mondhatni slágertémák, és igyekszünk kiszolgálni ezeket a piaci igényeket. Jelenleg egyértelműen ilyen témakör az adatvédelem és adatbiztonság vagy az informatika tárgyú szerződések kérdése, de folyamatos az érdeklődés a szellemi tulajdonjog iránt is. Az éppen forró témákra a képzés során is nagyobb hangsúlyt fektetünk, nagyobb óraszámban vagy az eredeti tematikát workshopokkal kiegészítve mélyítjük a hallgatók tudását.

Az oktatók felkérése során is törekszünk arra, hogy az adott téma legjobb hazai szakembereit nyerjük meg, függetlenül attól, hogy egyébként ki hol dolgozik. Ez szerencsére nagyrészt sikerül is, így a PTE ÁJK tanárai mellett több nagy egyetem oktatói és számos gyakorlatban dolgozó szakember is tanít a képzésen. Az ő szellemi hozzájárulásuk nélkül a képzés nem lehetne sikeres. Az adatvédelmet és információszabadságot például volt adatvédelmi biztosok oktatják, de az oktatók között megtalálhatóak a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsának vagy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának tagjai is. És a sort hosszan sorolhatnám, ha senkit sem szeretnék kihagyni.

És végül: lehet-e még jelentkezni?

Igen, szerencsére van lehetőség pótjelentkezésre, szeptember 10-ig várunk szeretettel minden érdeklődőt!

Jelentkezni ITT lehet! 

Címkék#pte

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában