szponzorált tartalom

2020.06.08. 10:00

A Tam-Bau új telephelyről folytatja az építő munkát

A Tam-Bau története 1993. március 9-én kezdődött. Ekkor a cég, pontosabban annak jogelődje még egyéni vállalkozásként működött. 1998-ban korlátolt felelősségű társasággá alakult, ez a státus azóta sem változott. 2004-ben névváltozás történt, az addigi Kólya Építési Kft. felvette – Tamási városra, mint székhelyre utalva – a Tam-Bau nevet. Máig ezen a néven részese a település, a megye és az ország építőiparának. – Bízunk benne, hogy kedvező megítéléssel – tette hozzá Kólya József ügyvezető igazgató, aki a márkanevet jelentő vállalkozás figyelemre méltó fejlődési ívéről is átfogó képet adott. Sokatmondó adat, hogy ezelőtt huszonhét évvel mindössze egyetlen alkalmazottal indult a tevékenység. Jelenleg kilencven és száz fő közötti az alkalmazottak létszáma.

Szeri Árpád

20200606 Új telephelyre költözik a Tamási Tam Bau Kft. A cég vezetője Kólya József. A PR cikkhez a fotókat Makovics Kornél készítette Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

A vállalkozás 1995-ben telephelyet vásárolt a Koppány-parti részen. A különlegességet a betonkeverő telep megléte jelentette, egy Elba 025-ös keverőgéppel és egy fél köbméteres kényszerkeverővel. A transzport betonhoz való kapcsolódás máig ható piaci előnyöket hozott, csakúgy, mint a gépesítés fokozatos megvalósítása. Mindezeknek is köszönhető, hogy 2000-ben a cég átköltözött a Nyírfasor utcai, a fénykorában huszonnégyezer négyzetméteres ipari környezettel bíró, minden szükséges infrastruktúrával rendelkező telephelyre. Itt – létrehozva a jelenlegi nagyságrendet – húsz éven át működött.

Az újabb költözés idén februárban zajlott le. A Tam-Bau Építőipari és Kereskedelmi Kft. a főút mentén, az északi ipartelepi részen, a Szabadság utca 109. szám alatt található. A helyváltoztatás részben azért történt, mert a cég adósság fejében megörökölte ezt a harmincezer négyzetméteres területet; ezzel együtt fontos szempont volt a jobb megközelíthetőség, lényegesen erősödött a jelenlét a város vérkeringésében. Miután az átköltözés nemrég történt, még láthatók bizonyos műszaki befejezetlenségek kisebb jelei, de az idő előrehaladtával ezekből egyre kevesebb marad.

– Ugyanakkor a tartalmat, a működést a maradéktalanul kész minősítés jellemzi – húzta alá Kólya József. – Valamennyi üzletágunk, név szerint az építőmesteri, a nagygépes és a kereskedelmi egyaránt kellően elhelyezett, a mindennapi üzemvitelhez szükséges tevékenység háttérbiztosítása jól szervezett.

A koronavírus-járvány a Tam-Bau Építőipari és Kereskedelmi Kft.-t sem hagyta érintetlenül. Ebben a helyzetben az igazgató egyszerű, de működő ars poetica jegyében hozott döntést, ha úgy tetszik, nemcsak belső használatra, de a partnerek számára is: kijelentette, hogy a legutolsó pillanatig dolgozni kell. Így is történt, természetesen a szükséges óvintézkedések betartása mellett, úgy a kormányzati, mint a regionális szakhatósági rendeleteknek megfelelően. Mindezeknek köszönhetően a kiterjedt kapcsolati rendszer ellenére a Tam-Bau a járványveszély kezdetétől mostanáig minden egészségügyi bonyodalom nélkül folytathatta tevékenységét. A Covid-19 vírus azért bizonyos területeken éreztette hatását: egy reptéri külső parkoló, illetve a fővárosi atlétikai stadionhoz kapcsolódó munka halasztást szenved.

– Találtunk magunknak más elfoglaltságot – folytatta az igazgató, aki azt is elmondta, hogy csak a járványveszély miatt egyetlen munkatársuktól sem váltak meg. – A kollektíva mintegy kétharmada törzs­gárdatag. Sajátos gondjaival együtt szem előtt tartjuk az utánpótlás nevelését, felvállalva az egyediséget is. Tudatosan épített humánerőforrás-környezetünkre nagyon büszkék vagyunk. Ennek is köszönhető, hogy mindig előre és mindig a jövőbe tekintünk.

A cégnél most is tetten érhető a mindennapi pezsgés. A központi irodaház recepcióján ottjártunkkor is rendszeresen megcsörrent a 74/573-980-es telefonszám, avagy érkeztek értesítések a [email protected] e-mail-címre. Biztató kilátásokkal kecsegtetnek a zajló üzleti tárgyalások. Minden esély és remény megvan a sikerre, melynek köszönhetően a Tam-Bau a közeli jövőben is képes fővállalkozója, alvállalkozója, avagy aktív részese lenni olyan beruházásoknak, melyek financiális tekintetben is meghatározzák a társaság működését.

A már említett jövőbe tekintés jegyében a vállalat nagy hangsúlyt helyez a középtávú tervezésre is. Ebben az összefüggésben először is át kell gondolni, hogy mely irányba fejlődik az építőipar? Miként lehet a Tam-Bau a huszonegyedik századi innovációnak aktív részese, felhasználója, sőt, előnyt szerző szereplője?

– Ezen a téren is fontos a már járt utunkat folytatni – hangsúlyozta Kólya József. – A humán erőforrás további fejlesztése mellett nagy lehetőségeket látok a műszaki alap és bázis még magasabb szintre emelésében. Sokat remélek a GPS-rendszerű vezérlések mindennapossá tételétől. Ugyancsak elengedhetetlen lesz a 3D-alapú adat­infrastruktúra általános kialakítása. Ezzel a számítógépes rendszerrel például képesek vagyunk kitűzési segédszerkezetek nélkül megoldani a munkavégzést. Ez a technika és technológia, melynek bizonyos elemei már a napi gyakorlat részét képezik nálunk, elérhető közelségben van és mi nem akarunk erről lemaradni. Azt nyugtázom, hogy a szükséges képzést tekintve kollégáim jól veszik az akadályokat.

A legújabb eszközök egyike a nemrég vásárolt betonkeverő. Hatékonysága, termelése a piaci igényeknek teljes mértékben megfelelő. Jó pár évig bizonyosan vezető technológiát jelent a maga kategóriájában, kiváló minőségű transzport betont biztosítva a megrendelőknek. A rendszerhez csatlakozik az a kis­elemes előregyártó-üzem, melyben térkövek, zsalukövek és egyéb beton építési termékek készülnek. A záró munkamozzanatot, azaz a rakatolást, a csomagolást végző, Lengyelországból érkezett gépsor a Covid-19 miatt még a Tam-Bau raktárában pihen. De a járványveszély elmúltával a lengyel kollégák szakmai közreműködésével azonnal megkezdődik a beüzemelése.

Borítóképünkön Kólya József ügyvezető igazgató

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában