Hirdetés

2023.11.16. 14:33

Megkezdődött a talajszilárdítás az új paksi blokkok területén

Újabb fontos fázisához érkezett a területelőkészítés a Paks II. projektben. Elkezdődött az 5. és 6. blokk nukleáris biztonság szempontjából fontos épületei és építményei alatti talaj megerősítése.

PR cikk

Átlagosan napi száz, összességében 75 ezer furat, illetve ugyanennyi cementált talajoszlop készül az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében. A munkák során egymillió tonna cementet használnak fel. A talajszilárdítást, amely november elején kezdődött el, a német-amerikai tulajdonban lévő Bauer cég magyarországi leányvállalata végzi speciális gépekkel.

Mivel a telephely a Dunához közel eső területen került kialakításra egy működő nukleáris létesítmény mellett, az új blokk épületei pedig rendkívül nagy tömegűek lesznek, szükség van a talaj megszilárdítására. Ehhez a nemzetközi gyakorlatban ismert és bevált úgynevezett deep soil mixing (dsm) vagyis mélykeveréses talajszilárdítási technológiát alkalmazzák. A dsm a talaj elegyítését jelenti különböző kötőanyagokkal – ez esetben cementtel –, célja a talaj mechanikai és fizikai tulajdonságainak feljavítása, a talajrészecskék megkötése és a hézagok feltöltése.

A talajt cementes szuszpenzióval átkeverik, így olyan, úgynevezett talajbeton cölöpök jönnek létre, amelyek nagyobb szilárdsággal, kisebb mértékű összenyomódással és kisebb vízáteresztőképességgel rendelkeznek, mint az eredeti földréteg. A paksi beruházás során mintegy 17 hektáros területen végeznek talajszilárdítást. A munka során két méter átmérőjű spirállal felszerelt fúrógépeket alkalmaznak. Az oszlop középpontjának pontos pozícióját a talajszilárdító gép szoftvere rögzíti, majd ezt követően az adatok feldolgozásra kerülnek egy 3D-szoftver segítségével, annak érdekében, hogy egy homogén szilárdított talajtömb jöjjön létre.

– A paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – fogalmazott Szijjártó Péter, aki Alekszej Lihacsovval, a fővállalkozó Roszatom vezérigazgatójával november közepén járt a munkaterületen. A külgazdasági és külügyminiszer hangsúlyozta, hogy a paksi ma a legnagyobb, létesítési engedéllyel rendelkező nukleáris projekt az Európai Unióban. A tárcavezető az aktuális munkákról szólva elmondta, hogy mindkét blokk alatt megtörtént ötméteres mélységig a talajkiemelés, innentől a következő cél a 23 méteres mélység elérése.

Tájékoztatása szerint a résfalazási munkák 80 százaléknál tartanak. Szijjártó Péter a Roszatom vezérigazgatójával folytatott tárgyalásáról azt mondta, hogy áttekintették a következő időszak feladatait. – Alá is írtuk a következő két évre vonatkozó ütemezési tervet, amely alapján a következő évtized elején hálózatra fogjuk kapcsolni az új atomerőművet – összegezte a tárcavezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában