Hirdetés

2024.05.23. 14:05

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost? 7 tényező, amit érdemes figyelembe venni

A fogaink egészségét nem szívesen bízzuk rá akárkire: éppen ezért kerülünk nehéz helyzetbe, amikor valamilyen körülmény miatt új fogorvost kell keresnünk. Különösen bonyolult a helyzetünk akkor, ha valamilyen egyedi probléma miatt van szükségünk szakemberre, legyen szó fogpótlásról vagy éppen fogszabályozásról. De aggodalomra semmi ok: tudatos lépésekkel ilyen esetben is jó döntést hozhatunk.

PR cikk

Forrás: 123rf.com

Kétségtelen: a fogorvos kiválasztása során számos tényezőt kell figyelembe vennünk, hiszen a fogaink egészsége hosszú távon is befolyásolja életminőségünket és általános egészségi állapotunkat. Az alábbiakban áttekintjük, hogy mire érdemes odafigyelni, ha szeretnénk a legjobb szakembert fellelni.

Vélemények és ajánlások

Az egyik első lépés, amit célszerű megtenni, az egy kis informálódás: kérjünk ajánlásokat barátoktól, családtagoktól vagy online közösségi fórumokon! Emellett az online véleményeket sem árt megnézni egy-egy orvosról vagy rendelőről, de csupán ezekre nem érdemes hagyatkozni, mert nehezen tudnak teljes képet adni. Így máris lesz egy hosszabb-rövidebb listánk a szóba jöhető szakemberekről.

Szakértelem és tapasztalat

Nem is kérdés: az egyik legfontosabb tényező egy fogorvos kiválasztásakor a szakértelem és a tapasztalat. Fontos, hogy olyasvalakit válasszunk, aki megfelelő végzettséggel rendelkezik, már van némi tapasztalata a pályán és rendszeresen részt vesz továbbképzéseken az új technológiák és eljárások terén. Lehet, hogy nem igazán fűlik a fogunk ahhoz, hogy személyesen felkeressünk egy orvost az erre vonatkozó kérdésekkel – itt jön szóba az internet. Nézzük meg a weboldalát, itt biztosan feltüntet minden releváns információt – legalábbis nemcsak nekünk, de neki is ez az érdeke. 

Felszerelés és technológia

Az előző ponthoz kapcsolódóan fontos megjegyezni: a modern fogorvosi kezelésekhez és diagnosztikai eljárásokhoz speciális felszerelésekre és technológiára van szükség. Amikor fogorvost választunk, nem árt meggyőződni arról, hogy a rendelő felszereltsége megfelel-e a legfrissebb technológiai elvárásoknak. Például: digitális röntgentechnológia vagy intraorális kamerák segítségével pontosabb és kényelmesebb kezeléseket kaphatunk.

Egyedi szükségletek

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen okból keresünk fogorvost. Csak a rendszeres, féléves vagy éves ellenőrzésekre szeretnénk hozzá járni? Nem szeretnénk megbízni különösebb feladattal, maximum fogkőleszedéssel? Vagy épp ellenkezőleg, valamilyen speciális céllal kutatjuk a legjobb szakembert? Ha például fogszabályozásra, fogpótlásra vagy más összetettebb kezelésre van szükségünk, érdemes olyasvalakit keresni, aki az adott szakterület egyik kiemelkedő orvosa. Ez lesz az egyik garanciánk a minőségre.

Helyszín és hozzáférhetőség

Elenyésző szempontnak tűnhet, de nem az, ha egy-egy hosszabb kezelés azt igényli, hogy gyakran ellátogassunk a fogorvoshoz. Ilyen esetben sokkal kényelmesebb, ha a rendelő sétatávolságra van tőlünk vagy ha tömegközlekedéssel könnyen elérhető, esetleg simán leparkolhatunk előtte az utcán. Ezen kívül vegyük figyelembe a rendelő nyitvatartási idejét is, hiszen nem mindegy, hogy az adott időpontokban el tudunk-e jutni a kezelésekre.

Kommunikáció és kapcsolatteremtés

A jó kommunikáció, valamint a beteg és a fogorvos közötti pozitív kapcsolat egyáltalán nem elhanyagolható, ha szeretnénk nyugodtan és magabiztosan megérkezni a kezelésekre. Sokan tartanak a fogorvostól, ám ez leginkább a régi berögződések miatt lehet így, vagy épp azért, mert egyes orvosok nem alakítanak ki megfelelő kapcsolatot a páciensekkel. Olyan fogorvost érdemes választani, aki türelmesen meghallgatja a panaszokat és minden kérdésre készségesen válaszol, valamint világosan és érthetően kommunikál a kezelési lehetőségekről és azok előnyeiről, vagy éppen hátrányairól.

Árképzés és fizetési lehetőségek

Bár azt szokták mondani, hogy az egészségünkre nem lehet árcédulát ragasztani, azért célszerű határokat húzni, hiszen nem biztos, hogy a szolgáltatás minősége egyenes arányosságban áll annak árával. Érdemes előzetesen tájékozódni arról, hogy milyen árakon kínálja szolgáltatásait a fogorvos, és hogy milyen fizetési lehetőségeket kínál, például elfogad-e egészségpénztári fizetést.

Jól látszik tehát, hogy egy ilyen döntés meghozatala előtt többféle szempontot is számításba kell vennünk, több aspektust is mérlegelnünk kell. Lehet, hogy a folyamat nem lesz gyors, de egy biztos: végül egy olyan szakemberhez kerülhetünk, akivel gördülékenyen tudunk kommunikálni, aki mellett biztonságban érezzük magukat, hiszen nem kell félnünk sem az esetleges fizikai kellemetlenségektől, sem a rejtett költségektől. Ha pedig mindezt szem előtt tartjuk, akkor már meg is éri a keresgélésre fordított idő és energia, nemde?
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában