szponzorált tartalom

2018.06.22. 18:03

Vár a megye: Hagyományok, értékek kerültek terítékre

Bogyiszló volt a házigazdája a negyedik Vár a megye – Tolna Megyei Értékek Napjának.

Balázs László, fotó: Makovics Kornél

A Tolna Megyei Önkormányzat hagyományos rendezvénye ezúttal a Dél-Dunántúl értékeit is górcső alá vette. Idén 33 település képviseltette magát, a mintegy ötszáz résztvevő – polgármesterek, képviselők, önkormányzati dolgozók – megtöltötte a Holt-Duna partot. A főzőversenyre 22 csapat nevezett, ebből 15 kóstolópontként működött, ott a szakácsok vállalták, hogy ételükből nagyobb adagot készítenek. A megyejáró hétpróba játékra 16 formáció regisztrált, a feladatok között szerepelt a helyi értékek bebarangolása, címer, népviselet és fűszer felismerés. – A napokban elhunyt nemzeti költőnk, a Hargita megyei származású Kányádi Sándor is a közösség, a természet és az értékek elkötelezettje volt – mondta megnyitó beszédében Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke. – Ahogy mondta: tengerünk, a kert végi tó. S lehet hogy méreteiben nem képviseli azt a monumentalitást, de érzelmileg mindenképpen. Így vagyunk mi a saját értékeinkkel, otthonunkkal és megyénkkel – nekünk sokat jelentenek, magát a világot jelentik.

 

– A találkozó egyik legfontosabb értéke – ha ezt a szót használjuk – , hogy a közéletben tevékenykedő emberek találkoznak egymással – közölte Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár. – Emellett a települések bemutatják kultúrájukat, nagyjából kapunk egy képet, hogy mi jellemzi a megyét. Ehhez természetesen hozzátartozik a gasztronómia, a borok szeretete és Duna. A személyes kapcsolat, az érzelmek egy döntésnél nagyon sokat számítanak. Ha ismerjük egymást, az értékeit, tudjuk ki honnan jött, és hová szeretnénk tartani, akkor a későbbiekben a döntéseket is más módon hozzuk meg.

„Tolnaikum”, kiemelt megyei érték lett a bátai Szent Vér kegyhely; a sióagárdi hímzés és népviselet, Hímzésmúzeum; Lázár Ervin írói munkássága; paksi atomenergetikai szaktudás. Értékgyűjtő, feltáró és népszerűsítő tevékenység elismeréseként díjat vehetett át a Bogyiszlói Értéktár Bizottság, Tolna Városi Értéktár Bizottság, valamint az őcsényi Perczel Mór Általános Iskola az értékvetélkedőn nyújtott teljesítményért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában