Tarka Marha fesztivál

2017.08.11. 18:26

Szakmai programmal kezdődött a fesztivál (Videóval!)

XXI. alkalommal rendezték meg pénteken a Bonyhádi Állategészségügyi és Állattenyésztési Tanácskozást, amely egyben az immár XVII. Tarka Marhafesztivál nyitó rendezvénye is volt.

Hargitai Éva

Fotó: Mártonfai Dénes

A Vörösmarty Mihály Művelődési Központban megjelenteket Füller Imre, a Magyar Tarkatenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója, majd Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád polgármestere köszöntötte. Utóbbi kiemelte a település várossá avatásának 40. és Hochheimmel való testvértelepülési kapcsolatuk 20. évi jubileumát. Kitért arra is, hogy bár hivatalos értesítést még nem kaptak az eredményről, de reményeik szerint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Keretében beadott pályázatuknak köszönhetően jövőre már megújult városközpont adhat majd helyet a rendezvénynek.

A szakmai program keretében Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az állattenyésztés megerősítését segítő kormányzati intézkedésekről számolt be, hangsúlyozva, hogy az élelmiszer ágazatot a kormány kiemelten fontos területként kezeli, az egyik kiemelt cél pedig az, hogy minél több hazai alapanyagból és itthon készült termék kerüljön a magyar háztartásokba.

Dr. Nemes Imre, a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi elnökhelyettese, állategészségügyi és állatvédelmi igazgatója pedig az aktuális állategészségügyi kérdésekről, export-import szabályozásról beszélt. Kiemelt helyet foglalt el előadásában a bőrcsomósodás, amely több országban is jelentős problémát jelent a szarvasmarha ágazatban, de hazánkban szerencsére még nem ütötte fel a fejét. Ezt nem is várják meg, amennyiben a fertőzés a határainktól számított 100 kilométeren belül megjelenik, elkezdődik a vakcinázás, ám még így is komoly veszteségeket szenvedhetnek el a tenyésztők, termelők.

Tresó István, a K&H bank agrárüzletág-fejlesztési főosztályvezetője pedig A szarvasmarha ágazat helyzete és lehetőségei bankos szemmel címmel adott elő. 

A szakmai programok mellett kulturális, szórakoztató műsorokat is kínált a péntek délután, ráadásul hagyományosan ez a nap a tarkamarhás gasztronómiai élvezeteké is. Arról, hogy a nyársra került két, élő súlyban összesen 800 kilogrammot nyomó ökör idén is a legízletesebb legyen ez alkalommal is Gárdonyi Ferenc ökörsütő mester gondoskodott. A húst speciális eszközzel, nagy nyomáson injektálták be sóval, majd fokhagymás olajjal kenték be, amire jól tapad a sóból, borsból, paprikából álló fűszerkeverék. Alufóliával burkolták és bandázsolták a marhákat, majd csütörtök éjjel 11 órától magas hőfokon sütötték őket mintegy 12 órán keresztül.

Szombaton is mindenkit érdekes programok várnak!

Művelődési központ és környéke: elmés játékok játszóháza kicsiknek és nagyoknak 10–18 óráig. Bonyhádi barangoló – városismereti verseny kicsiknek és nagyoknak 10–12 óráig. A XV. Tarka Fotópályázat képeiből rendezett kiállítás értékelése és a nyertes pályázók díjazása. A tárlatot dr. Füller Imre, a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója, zsűritag ajánlja,14.30. Szabadtéri színpad: Bartók Béla Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara, 14.30. Kökény Attila, 15 óra. Zayzon Csaba és barátai, 15.45. Tolvai Renáta, 16.30. Szöcske Akrobatikus Rock and Roll Klub, 17.10. ABS koncert, 18 óra. Szikora Róbert és a R-GO koncert, 20 óra. Tűzijáték, 22 óra. Utcabál 22.30-tól. Közben „Főzőcske” – főzőverseny 15 órától. 20 éves Bonyhád és Hochheim testvérvárosi kapcsolata – ünnepi testületi ülés a Városházán, 15.30. Bonyhád és Hochheim születésnapi tortájának felszelése és kínálása, 17 óra. A „Főzőcske” eredményhirdetése, 19.30.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!