Labdarúgás

2021.12.26. 18:23

Három paksi játékos áll az őszi szezon dobogóján

Az OTP Bank Liga góllövőlistáját vezető Ádám Martin lett az őszi szezon legjobb mezőnyjátékosa a Nemzeti Sport osztályzatai alapján. A száznegyvennyolc nevet tartalmazó listán a hetedik helyen telelő Paksi FC további tizenkét játékosa szerepel.

Munkatársunktól

A Sajbán Máté (20-as mezben), Bognár István (14), Ádám Martin (16) trió a legeredményesebb hármas az NB I.-ben, ami az osztályzatukon is meglátszik

Fotó: Földi Imre

Hahn János nyári távozásával Ádám Martin lépett fel az atomvárosiak első számú gólfelelősévé. A 27 éves támadó meg is hálálta ezt a bizalmat, hiszen amellett, hogy mind a tizenhét mérkőzésen pályára lépett, tizenöt góllal vezeti a mesterlövészek listáját. 

Már most a legeredményesebb idényét futja a csatár, akinek mindössze négy olyan bajnokija volt, melyen nem talált be (ezeken ki is kapott csapata), kétszer pedig (Budapest Honvéd 2–3, MTK Budapest 4–1) duplázni tudott. Emellett háromszor az előkészítő szerepét vállalta magára, vagyis a paksi gólok 43 százalékában valamilyen módon benne volt. 

Nem meglepő, hogy a klub igyekezett hosszabbítani Ádám Martinnal, aki az eredetileg 2023-ban lejáró szerződését további három évvel toldotta meg. 

Szintén jó őszt futott Bognár István, aki a mezőnyjátékosok rangsorában a harmadik helyen zárt. A 30 esztendős karmester még egy lapáttal rátett előző idénybeli produkciójára, hiszen már féltávnál annyi asszisztnál jár, mint a teljes 2020/2021-es szezon során. A tizenhárom gólpassz mellé öt találatot is jegyzett, vagyis jó eséllyel idén is meglesz neki a dupla-dupla. 

Ahogy a paksi csapat, úgy Sajbán Máté is jól kezdte az idényt, az első hét fordulóban ötször volt eredményes, majd kisebb visszaesés mutatkozott mindkét oldalon. A három belső védős rendszer okán a pálya jobb szélén fel-le robotoló támadó így is hét góllal zárta az őszt és előkészített további négyet, amivel a 17. helyet szerezte meg a Nemzeti Sport rangsorában. 

A paksi támadófoci erejét mutatja, hogy az Ádám Martin–Sajbán Máté-páros a leggólerősebb kettős az NB I.-ben (őket a kispesti Nenad Lukics–Nagy Dominik-duó követi 16 góllal), míg Bognár Istvánnal kiegészülve még nagyobb az előnyük (27 találatuk után a ferencvárosi Myrto Uzuni–Ryan Mmaee–Tokmac Nguen és a honvédos Lukics–Nagy–Bőle Lukács-hármas jön 19-19 góllal). 

A Görögországból nyáron hazatérő Nagy Gergely térdműtétje miatt csak tizenkét találkozón volt bevethető, ám ezeken többször nagy bravúrt mutatott be. Voltak köztük olyanok, amiket az M4 Sport a forduló legnagyobb védései közé választott, így nem meglepetés, hogy a kapusok rangsorában a 27 éves paksi – az összesített lista élén végzett Dibusz Dénes mögött – a második helyen zárt. 

 

 

Így teljesítettek a paksiak ősszel

Az élmezőny és a paksi helyezések. Kapusok: 1. Dibusz Dénes (Ferencváros) 6,455, 2. Nagy Gergely 6,000, 3. Demjén Patrik (ZTE) 5,933. Mezőnyjátékosok: 1. Ádám Martin 6,353, 2. Dzsudzsák Balázs (DVSC) 6,333, 3. Bognár István 6,235..., 17. Sajbán Máté 5,813..., 24. Szabó János 5,714..., 26. Böde Dániel 5,692..., 33. Pap Kristóf 5,600..., 36. Balogh Balázs 5,571..., 49. Nagy Richárd 5,500..., 53. Szélpál Norbert 5,462..., 60. Kinyik Ákos 5,400..., 83. Tamás Olivér 5,273..., 101. Lenzsér Bence 5,133. 

Megjegyzés: A rangsort, mint minden évben, most is a Nemzeti Sport munkatársai által adott osztályzatok alapján állították össze. A sorrendet a nullától tízig adható érdemjegyek átlaga határozta meg, a listára olyan labdarúgók kerülhettek, akik a mérkőzések felénél eggyel többször nyújtottak értékelhető teljesítményt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!