kreatív kikapcsolódás

2019.06.19. 11:30

Ápolónő, aki mellesleg faluszépítéssel foglalkozik

Ami másnak lom, az Sebestyén Lili számára alapanyag egy kreatív alkotáshoz. Otthonát és faluját, Kakasdot is szorgalmasan szépítgeti.

Wessely Gábor

Fotó: A szerző felvétele

A szűkebb és a tágabb környezetét, az otthonát és a faluját is szépíti Sebestyén Lili. Ez a kreatív időtöltés jelent számára kikapcsolódást. Ápolónőként dolgozik Bonyhádon, az egynapos sebészeten. Szüksége van arra, hogy másfelé is járhassanak a gondolatai, ne csak a betegségek világában. Sok mindent újrahasznosít: régi tetőcserepekre fest, használt gumiabroncsokból készít kerti kiülőket, bőröndből pipereasztalt vagy bárszekrényt. Egyszínűre mázolt, ócska biciklik utcadísszé válnak, s Kakasd néhány pontján útbaigazító táblák is dicsérik a keze munkáját. Legutóbb a faluközpontban lévő patakkorlát betonoszlopait látta el díszítőfestéssel.

Nagy a teherbírása. Hétvégéken, illetve a gyeses időszaka alatt dolgozott átmenetileg a helyi cukrászdában, presszóban, postán és virágboltban is. Betekintést nyert mások munkájába, kipróbált ezt is, azt is.

– Gyerekkoromban anyu megtanított horgolni, kötni – mondja. – Aztán, mikor gyesen voltam, elkezdtem a foltvarrást, majd a papírfonást sajátítottam el internetes kisfilmek alapján. Csak az túlzottan igénybe veszi az ízületeket. Megsodorni a papírrudakat újságból vagy pénztárgépszalagból, aztán megfonni a tárgyakat kimerítő, ha valaki sokat vállal. Ma már csak néha foglalkozom vele. Ha meghívnak falunapra vagy a Völgységi Könyvfesztiválra, elmegyek oktatni, de nem kérek érte pénzt. Elég az öröm. Főleg a gyerekekkel szeretek foglalkozni, mert ők feltöltenek. A betegek, akarva-akaratlanul bizonyos fokig energiavámpírok.

Fotó: A szerző felvétele

Az iparosmunkák is közel állnak hozzá. Elleste a szakemberektől a vakolás, glettelés, szobafestés fortélyait. Bútorokat újít fel, cementfigurákat, horgolt figurákat remekel, és a szalvétatechnikában is jártas. Sokrétű munkásságát már egy kiállításon is bemutatta tavaly, a bonyhádi Solymár Imre Városi Könyvtárban.

– Olvastam valahol – meséli –, hogy ha valaki valamit alkot, az agyának okoz örömet. Ez olyan, mint a függőség. Ha megjön az ötlet, akkor félretolok mindent, a házimunkát is, és nekikezdek a megvalósításnak. Mihamarabb látni szeretném a kész művet.

A hivatás

Sebestyén Lili Kakasdon született. Egészségügyi középiskolában érettségizett Szekszárdon, 1991-ben. A megyei kórházban kezdett dolgozni az urológián. Felnőtt szakápolói végzettséget szerzett 1993-ban. Három gyermeke született. Azt követően, mikor visszament dolgozni, újabb szakvizsgát tett, s ezzel E-kategóriás ápoló lett. Szekszárdon 2007-ig dolgozott, s akkor váltott. A bonyhádi kórházban folytatta pályafutását. Először a belgyógyászaton, majd az egynapos sebészeten. Szabadidejében faluszépítő, kreatív alkotásokat készít.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!