Közélet

2014.10.30. 18:53

Fénylő temetők és tekintetek

Messzire ragyognak mindenszentekkor és halottak napján a temetők. Gyertyák, mécsesek imbolygó lángjai jelzik, hogy a hozzátartozók, barátok, ismerősök ápolják néhai szeretteik emlékét.

TEOL/Vizin Balázs

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A szolgáltató a mindenszentekre méltó körülményeket teremtett a temetőkben a megemlékezésre
[/caption]

A halottak napja keresztény ünnep. A katolikusok november 2-án tartják, a mindenszentek főünnepet követő ünnepnap. Magyarországon fokozatosan vált a katolikus egyház ünnepnapjából – felekezetektől függetlenül – az elhunytakról való megemlékezéssé. A protestánsok régebben nem gyújtottak gyertyát, csak a reformáció emléknapján, október 31-én mentek ki a temetőbe. Mára ez megváltozott.

Az év bármely napján felkereshetjük szeretteink síremlékét, de november 1-jén és 2-án még bensőségesebb, kegyeletteljesebb, ahogy a temetőben némán állva felidézzük a múltat. Azokat a perceket, amikor még köztünk volt a családtagunk, rokonunk, barátunk, akinek sírján a tisztelet és a szeretet örökké virágzó koszorúit helyezzük el. Miközben rájuk gondolunk, melegség járja át a lelkünket a leghidegebb őszi napokon is. A szürkületben a sírokon ragyogó mécsesek többet „mondanak” minden szónál, és halványan pislákoló, ám a szívünk mélyén a napnál is világosabb fényükkel egyértelműen jelzik szerettünknek, hogy sosem feledjünk el őt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szekszárdon hétvégén még a nyári nyitva tartás – reggel 6 és este 8 óra között – lesz érvényben
[/caption]Hogy méltó körülmények között emlékezhessünk meg szeretteinkről a temetők fenntartói sokat dolgoznak. Így a szekszárdi Panteon Kft. munkatársai is. Nyakas Gábor, a cég ügyvezető igazgatója (képünkön) arról biztosított, hogy november 1-je előtt igyekeztek minden megoldani. A levelek és kommunális hulladék összegyűjtése mellett a fűnyírás adja a legtöbb feladatot számukra. A precizitás mellett minden munkánál azt tartják szem előtt, hogy ne zavarják a megemlékezőket. Nyakas Gábor a párbeszédre esküszik, ezért mint fogalmazott, szívesen fogadják a lakosság észrevételeit.

Gyakran felmerül a kérdés – főleg mindenszentek környékén, amikor tüzetesebben nézik az emberek a temetőket –, hogy mit lehet kezdeni az elhanyagolt sírokkal. Az ügyvezető igazgató azt válaszolta: addig, amíg nem jár le a sír megváltása az üzemeltetők nem tehetnek semmit, ha leszednék az elszáradt koszorút, vagy éppen az elégett gyertyát azzal kegyeletsértést követnének el. Viszont ha balesetveszélyesnek minősül (például a kidőlő félben lévő sírkő), akkor természetesen intézkedhetnek. Megjegyezte, a jogszabályban és a szerződésekben foglaltak szerint látják el feladataikat, ezért sokszor nincs mérlegelési lehetőségük.

Ettől függetlenül azon vannak, hogy zökkenőmentesen teljenek a mindennapok, és az ünnep is, amikor is jóval több látogatója van a temetőknek. A látogatással kapcsolatban arra is kitért, hogy jelenleg a nyári rend szerint tartanak nyitva az általuk üzemeltetett temetők, vagyis reggel 6 és este 8 között, de pénteken, szombaton és vasárnap éjszaka is nyitva lesznek a főbejáratok. November 3-tól pedig a téli periodikára térnek át, azaz délután 5-ig látogathatók a temetők.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A sírhelyek megtalálásában is segít az üzemeltető
[/caption]

A halottak napjával kapcsolatban Nyakas Gábor úgy látja, hogy egyre inkább az igényesen megkötött, szép csokrokkal és nagy méretű mécsesekkel emlékezünk meg szeretteinkről, tehát a minőség dominál. Jóllehet, szerinte az a legfontosabb, hogy szívből gondoljunk arra, aki már nincsen közöttünk és tisztességgel gondozzuk a síremlékét az év során.

Érdemes körültekintőnek lenni, főleg az ünnep alatt

A Panteon Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, üzemeltetőként minden segítséget megadnak a lakosságnak. Tapasztalatait alapul véve részletezte: ilyenkor, halottak napja környékén többen keresik fel őket azzal, hogy szeretnék megtalálni felmenőik sírját, mert például több évtized után hazaköltöztek külföldről és szeretnék rendben tartani szerettük nyughelyét. Amennyiben a nyilvántartásban van bármiféle írásos feljegyzés az elhunytról, úgy minden alkalommal tudnak segíteni a hozzátartozóknak. De nemcsak ebben tudnak segíteni, hanem megszívlelendő tanácsokkal is ellátják a lakosságot. – A napokban kint jártam az egyik temetőben és azt láttam, hogy egy idős hölgy a síron hagyta a táskáját, amíg elvitte a szemetet a gyűjtőbe. Sajnos a tolvajoknak semmi sem szent, ezért érdemes körültekintőnek lenni, főleg az ünnep idején, amikor sokan járják a temetőket – figyelmeztetett Nyakas Gábor.

Címkék#Szekszárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!