2020.10.01. 10:32
Bemutatjuk az új sörmestert: neki dolgozik a mesterséges intelligencia
A Deeper nevet kapta az MI segítségével tökéletesített svájci nedű.
Forrás: Shutterstock
Citrusos IPA sörrel gazdagodott a sörivók habzó horizontja.
„Nagyon izgalmas és nagyon gyümölcsös” – így írta le az új főzetet Adrian Minnig, annak a kisüzemi sörfőzdének, az MNBrew-nak a szakértője, amely a Luzerni Alkalmazott Tudományi és Művészeti Egyetem (HSLU) kutatóival, valamint a Jaywalker Digital szoftvercéggel együttműködve készítette el az első mesterségesintelligencia-alapú sört Svájcban.
A sört emberi kéz készítette, de a receptjét a HSLU szakemberei által kifejlesztett mesterséges intelligencia, a Brauer AI alkotta meg.
A folyamat első lépéseként egy ember vagy a mesterséges intelligencia kiválaszt egy sörfajtát, például indian pale ale-t (IPA) vagy búzasört.
A digitális segítő ezután átfésüli a 157 ezer nemzetközi sörreceptet tartalmazó adatbázist, minták után kutatva a receptekben, majd javaslatokat tesz új sörreceptekre, egyebek között a maláta arányának és a komló főzési idejének megadásával.
A kutatóknak nem áll szándékukban az algoritmusukkal kiszorítani az embereket
a sörfőzésből. Éppen ellenkezőleg, a projektből azt a tanulságot vonták le, hogy a legjobb eredmény ember és gép együttműködésével érhető el.
Borítóképünk illusztráció