Készenlét

2021.08.19. 15:10

Digitális térképen kereshetik meg a mentők helyzetét az ünneplők

A tűzijáték idejére a Duna két partján a nézők biztonságáért mentőegységek lesznek, helyzetüket pedig egy erre a célra készített digitális térképen bárki pillanatok alatt megkeresheti – közölte a Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs vezetője csütörtökön az MTI-vel.

Győrfi Pál, az Országos Mentõszolgálat szóvivõje (k) a mentõk napja alkalmából rendezett ünnepségen, amelyen húsz új mentõautót adtak át a szolgálat Markó utcai székházában 2020. május 10-én.

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Közleménye szerint a mentők által készített térképet az OMSZ weboldalán, a www.mentok.hu/tuzijatek linken, és a több mint félmillió felhasználó okostelefonján működő, ÉletMentő applikáción keresztül érhető el. A rendezvények egészségügyi biztosításában az OMSZ mintegy 80 mentőegysége és közel 400 mentődolgozója vesz részt, munkájukat a Magyar Vöröskereszt önkéntesei is segítik – a kommunikációs vezető.

Hangsúlyozta:

az Országos Mentőszolgálat minden részletre kiterjedő mentési terv alapján 17 helyszínen a programok idősávjaihoz igazodva biztosítja majd a lehető leggyorsabb elsősegélyt valamennyi rászoruló számára.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtök reggel a honlapján azt közölte, hogy az idei tűzijáték biztosítására jelentős tűzoltói erők vonulnak ki. Az eseményt 17 tűzoltó felügyeli majd 13 tűzoltóautóval, 2 hajóval, 9 motorcsónakkal és emelőkosaras járművel – tudatták.

A tűzoltók nemcsak a tűzijáték biztonságos lebonyolítását felügyelik, hanem ellenőrzik a pirotechnikai termékek telepítését, a menekülési lehetőségeket és a rendezvény hangosítását is.

A tájékoztatás szerint a Duna közepén lévő bárkákról, pontonokról, illetve az Erzsébet-hídról és a Szabadság hídról 40 ezer tűzijátékot lőnek ki 9528 vetőcsőből. A Duna pesti és budai oldalán a katasztrófavédelem egy-egy hajója és több rohamcsónakja biztosítja a rendezvényt. Annak érdekében, hogy a tűzoltók mielőbb az esetleges kárhelyszínre érkezzenek, a tűzoltóautók a rakpartokon állnak majd készenlétben.

Kedvezőtlen időjárás esetén a rendezvény biztonságáért felelős operatív törzs az egész rendezvényt le tudja állítani. Ha bárki rendellenességet észlel, visszahullott égő tűzijátékot lát, haladéktalanul szóljon a rendezvényen lévő egyenruhásoknak, biztonsági személyzetnek vagy hívja a 112-es segélyhívó számot

– hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Borítókép: Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője (k) a mentők napja alkalmából rendezett ünnepségen, amelyen húsz új mentőautót adtak át a szolgálat Markó utcai székházában 2020. május 10-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!