Digitália

2023.07.09. 06:00

Az Apple mesés útja a 3 billió dollárig

Az Apple történelmet írt júliusban azzal, hogy a világ első vállalataként elérte a 3 billió dolláros piaci kapitalizációt.

MW

Forrás: Shutterstock

A piaci kapitalizáció egy vállalat pillanatnyi – az összes befektető által meghatározott – számszerűsített értékét jelenti, azaz egyenlő a részvényei számának és azok aktuális árfolyamának szorzatával.

Bár 2022 elején súrolta ezt a mérföldkövet, a technológiai óriás eddig soha nem zárt a hárombilliós határ felett. Most viszont az Apple árfolyama 2,31 százalékkal 193,97 dollárra kúszott fel, ami elegendő volt ahhoz, hogy a cég piaci kapitalizációja elérje a 3,05 billió dollárt.

Amikor 2020 augusztusában az Apple először eljutott a 2 billió dolláros értékre, az első amerikai vállalat volt, amelyik ezt elérte, de a világon csak a második, miután a szaúd-arábiai olaj- és gázipari óriás, a Saudi Aramco 2019 decemberében szintén elcsípte a 2 billió dollárt.

A kihívásokkal teli 2022-es év után, amikor a technológiai szektor, beleértve az Apple-t is, hatalmas veszteségeket szenvedett el, a világ legértékesebb vállalata idén újra nekilendült,

s az év közepére árfolyama 49 százalékot emelkedett, ami több mint 900 milliárd dollárral növelte a cég piaci kapitalizációját.

Figyelemre méltó, hogy míg az idei technológiai versenyzést nagyrészt a mesterséges intelligencia eufóriája fűtötte, az Apple abban is kivételes maradt, hogy alig említette az MI-t. Míg a többi technológiai óriás, a Microsoft, az Alphabet és a Meta teljes mértékben magáévá tette a születőben lévő technológiát, és annak érkezését alapvető változásnak tekintik, az Apple hallgat róla. Helyette inkább új fejhallgatójára, az Apple Vision Pro-ra összpontosít.

A Statista következő ábrája szemlélteti a kétezres évekbeli, nehézségekkel küzdő cégből az elmúlt 23 év során világverő erőművé növő Apple teljesítményét, s mutatja legjelentősebb termékeinek bevezetési időpontjait is.

Infographic: Apple's Road to $3 Trillion | Statista

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!