régészeti kincsek

2019.02.27. 07:45

Ókori műhely maradványait tárták fel Egyiptomban

A több mint háromezer éves műhely elsősorban szobrok, oszlopok és tárolók gyártásával foglalkozott.

Forrás: AFP

Fotó: Mohamed El-Shahed

Egy építészeti elemeket gyártó műhely maradványait fedezték fel egyiptomi és svéd régészek a felső-egyiptomi Asszuán kormányzóságban – jelentette be kedden az észak-afrikai ország régiségügyi minisztériuma.

A szaktárca közleménye szerint a műhely az egyiptomi Újbirodalom korszakából, azon belül is az i. e. 1391-1353 közötti időszakból származik.

Mosztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője szerint a műhely elsősorban szobrok, oszlopok és tárolók gyártásával foglalkozott.

A romok között egy öt méter hosszú, oroszlántestű és kosfejű szobrot, egy úgynevezett krioszfinxet is találtak a régészek, valamint egy kobrára emlékeztető apró szobrot, amelyet feltehetőleg a krioszfinx fejére szántak.

A műhely emellett hieroglifákkal díszített több száz kőtöredéket, egy obeliszk darabjait, valamint egy sólyom szobor maradványait rejtette.

Egyiptom az utóbbi időben nagy erőkkel dolgozik régészeti kincseinek megóvásán és a még rejtett ókori leletek felfedezésén, hogy új lendületet adjon az ország gyengélkedő turisztikai szektorának.

Az elmúlt években több jelentős régészeti felfedezésről, köztük fáraósírok, szobrok, koporsók, múmiák és temetkezési helyek feltárásáról számolt be az ország.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!