Rendhagyó program

2022.06.01. 19:42

Népmesék segítenek a gyerekek pénzügyi tudatosságának fejlesztésében

Az OTP Fáy András Alapítvány és a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem ingyenes, digitális és interaktív pénzügyi edukációs mese-előadássorozatot indít, a program célja a pénzügyi ismeretek és tudatosság fejlesztése mese- és drámapedagógiai eszközökkel.

Az alapítvány szerdai tájékoztatása szerint a Magyarországon egyedülálló projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében, mintegy 200 ezer eurós pályázati támogatás felhasználásával, több ezer magyarországi és szlovákiai általános és középiskolás tanuló bevonásával valósul meg.

A projektben olyan pénzügyi és gazdasági ismereteket átadó előadássorozatot valósítanak meg, amely a népmeséken alapuló, a történetmesélés eszközeit alkalmazó módszer segítségével hívja fel a figyelmet a pénzügyi tudatosság fontosságára. A pénzügyi, gazdasági tartalommal kiegészített saját fejlesztésű mese-átdolgozásokat audiovizuális elemek és játékos gyakorlatok színesítik. Az élményalapú feldolgozás támogatja az ismeretek hatékony beépülését és a jövőtudatos szemléletformálást – közölték.

A közönséget aktívan bevonó előadások a népmesék bölcsességeit és tanulságait ötvözik a kulturális sokszínűséggel és a XXI. századi pénzügyi kompetenciákkal.

A projekt illeszkedik az alapítvány tevékenységébe, amelynek célja az ifjúság pénzügyi és jövőtudatosságának fejlesztése – mondta a közlemény szerint Csejtei Ildikó, az OTP Fáy András Alapítvány ügyvezetője.

Bárczi Zsófia, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem dékánja kiemelte, hogy a közös projekt hozzájárul a határokon átívelő tudásmegosztáshoz, támogatja egymás kulturális megismerését, megértését, és elősegíti a hatékony képzési együttműködések kialakítását.

A mesejátékokat 8 magyar megye és 5 szlovák megye/körzet közel 30 iskolájában mutatják be az alapítvány és az egyetem szakértői tréningek és online stream előadások formájában, illetve táborokban, rendezvényeken, legalább 3 ezer gyermeket elérve a projektidőszak 2022. decemberi zárásáig. A fenntartási időszakban további iskoláknak és diákoknak juttatják el a 3 szlovák és 3 magyar népmesén alapuló előadásokat.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az OTP Fáy András Alapítvány 130,8 millió euró támogatást nyert el.

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!