hollandia

2018.12.17. 12:30

Mesterséges szigetekkel csalogatják vissza a vadvilágot egy tó környékére

A projekt költsége 60 millió euró (19,4 milliárd forint), amelynek nagy része magánfelajánlásokból származik.

Forrás: Shutterstock

Egy mesterségesen kialakított szigetcsoporttal csalogatják vissza a vadvilágot a Hollandia középső részén elterülő Markermeer-tóhoz, amely egészen a közelmúltig nem volt több egy zavaros víztömegnél.

A 700 négyzetkilométeren elterülő tó, amely egykor gazdag állat- és növényvilágnak adott otthont, az elmúlt évtizedekben végbement környezeti változások nyomán töltődött fel üledékkel és a zavarossá vált víz negatív hatással volt a hal- és madárpopulációkra, a növényekre és a puhatestű állatokra egyaránt.

A probléma megoldásaként egy öt szigetből álló mesterséges szigetcsoportot alakítottak ki a tóban. A két és fél év alatt kiépített, 700 hektáros szigetvilág immár jelentős részét növényzet borítja. A szakértők nemrég 127 féle növényt számoltak össze, amelyek többsége a szél által szállított magokból nőtt ki.

A szigetek idén már 30 ezer fecskének szolgálnak pihenőhelyként, és a nyári lúd, a küszvágó csér, a nagy kócsag, valamint a bakcsó is visszatért a tó környékére.

A vízben mindeközben robbanásszerűen megszaporodtak a planktonok, hatalmas mennyiségű táplálékot szolgáltatva a madaraknak – mondta Andre Donker vadőr, hozzátéve, hogy Európa egyik legnagyobb vadvilág-visszatelepítési projektje zajlik a tónál.

A holland Natuurmonumenten természetvédelmi szervezet által kezdeményezett projekt költsége 60 millió euró (19,4 milliárd forint), amelynek nagy része magánfelajánlásokból származik.

A szigeteket egy új módszerrel, egy speciális üledéktípust használva alakították ki.

A nagyközönség által is látogatható főszigeten három madárles, a szigetgondnok háza és 12 kilométernyi gyaloghíd kapott helyet. A többi négy sziget kizárólag a vadállatok és növények számára lett kialakítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!