nehéz érzések

2019.12.24. 09:30

Akiknek nem a boldogság jut eszükbe az ünnepekről

Szakemberek várják azok hívását, akik kimerültek, magányosak vagy úgy érzik, egyedül nem tudnak megbirkózni problémájukkal.

TN

Fotó: Shutterstock

Azt mindenki tudja, hogy a karácsony a szeretet, a remény és a megbékélés ünnepe. A valóságban azonban nem mindig és mindenkinek telik annyira meghitten, ahogy azt szeretnénk. Nem ritka, hogy az ünnepi készülődés során a vásárlási és a megfelelési kényszer, a feszített tempó veszi át az uralmat, főként azoknál, akiknek egy egész család gondja nehezedik a vállára. Másoknál éppen a társ, a társaság hiánya miatt ilyenkor különösen megelevenedő magány jelent a szokásosnál is nagyobb próbatételt.

Ezek az érzések akár az öngyilkosság veszélyét is magában rejtő krízisállapotig fokozódhatnak. Honnan ismerhető fel ez az állapot? A krízisben lévő ember nagyfokú szorongást él meg, bizonytalanság, ambivalencia bénítja le, beszűkül az érdeklődése és tehetetlennek érzi magát. Helyzetét egy olyan problémaként éli meg, amit nem tud elkerülni, de megoldani sem képes. Ilyenkor jelenthet kiutat az, ha van kivel megosztani a nehéz érzéseket.

Például a Pécsi SOS ÉLET Telefonszolgálat szakembereivel, akik 45 éve állnak készen arra, hogy a krízisben lévőknek és az öngyilkosságot fontolgatóknak segítséget nyújtsanak a különösen nehéz esti, éjszakai és hajnali órákban. A 06-80-505-390-es telefonszám az év minden napján, este héttől reggel hétig ingyen és anonim módon, név megadása nélkül hívható. És hogy mire lehet számítani? Egy olyan beszélgetésre, melynek során a hívó a segítő szakemberrel közösen értheti meg az aktuális helyzetet és a kialakulásához vezető utat, valamint felfedezheti azokat az erőforrásokat, amelyek a megoldásban segíthetnek.

Ha a krízis jeleit akár magunkban, akár ismerőseinken felismerni véljük, jusson eszünkbe ez a lehetőség, és hívjuk vagy adjuk meg a fenti telefonszámot. Szakemberek várják azok hívását, akik kimerültek, magányosak vagy úgy érzik, egyedül nem tudnak megbirkózni a problémájukkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában