kilencven év

2019.10.25. 17:30

Juliska néni és Bandi bácsi is kilencvenéves

Két szépkorút köszöntött otthonában pénteken délelőtt az önkormányzat nevében Szabó Péter, Paks polgármestere. Mindkét idős ember kilencven esztendős.

Szeri Árpád

Fotó: Molnár Gyula

Bernáth Gyuláné, Juliska néni Madocsán született, ahol édesapja ismert kovácsmester volt. Az ünnepelt gyermekkorát Dunaszentgyörgyön töltötte, ahol a nagyszülői házban nevelkedett. Az idén már a szépkorúak sorában tavasszal szintén köszöntött Földije, egykori osztálytársa dr. Csók Sándor. Juliska néni 1945-ben ment férjhez, szinte a szomszédba, mivel vőlegénye, a dunaszentgyörgyi cipész, utcabelije volt. Több mint húsz évig dolgozott a dunaszentgyörgyi iskola napközis konyháján. Később az atomerőműbe került, ahol két műszakban volt öltöző-ügyeletes a primer körben. Az 1980-as évek elején ment nyugdíjba. Az atomerőműben sok családtagja dolgozik és dolgozott, köztük két fia is. Mellettük van négy unokája és négy dédunokája. Férje halála után 1993-ban költözött be Paksra, az Árnyas utca egyik lakásába. Tevékeny, ellátja magát, a mai napig szeret sütni-főzni és korát meghazudtolva nemcsak a közeli boltba mozdul ki, de néha még a piacra is eljár.

Fotó: Molnár Gyula

Polgár András, Bandi bácsi Tengelicen született. Szülei földműves emberek voltak. Miután Szekszárdon elvégezte a polgári iskolát, a katonaságot követően a fényképész szakmát választotta. Gyönkön tanulta ki a mesterséget, majd Szekszárdon az ipari szövetkezetben kezdett dolgozni. Tengelicen nősült meg 1956 tavaszán, felesége, Marika néni nemcsak hű társa de egyben munkatársa is lett egy életre. 1962-ben mindketten Paksra költöztek, ahol az Erzsébet Nagy Szálloda – akkor Béke Szálló – sarkában megbújó, Tumpek-féle műteremben folytatták a munkát. Húsz évvel később magánvállalkozók lettek és fényképész-szalont nyitottak. A digitális technika térhódítása után 2000 decemberében feleségével együtt nyugdíjba mentek. Két gyermekük született, Ágnes és András. Fiúgyermekük, akit a TelePaks operatőreként sokan ismertek, sajnos már nem lehet velük. Négy unokájuk és két dédunokájuk van. A vidéki élet csendjébe visszavágyva 1994 óta Cseresznyéspusztán élnek, ahol a felújított házikó, a kert, és a megannyi háziállat békés nyugdíjas éveket hozott életükbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában