györköny

2019.09.03. 18:10

Lovas derby követte a szüreti felvonulást

Hanol Erzsébet

Fotó: Beküldött kép

Lovasok verték fel a port a györkönyi Pincehegy szomszédságában, ahol a III. Szüreti Derbyt rendezték szombaton. Braun Zoltán, a település polgármestere elmondta, hogy a szüreti felvonuláshoz kapcsolódóan szerettek volna valamilyen plusz programot, így született meg – immáron három éve – a verseny gondolata, amely egyre több indulót és nézőt vonz. Idén tizenhét településről huszonhárom lovas érkezett a megmérettetésre, köztük nemcsak Tolna megyeiek, hanem a megyehatáron túl élők is.

A rajt a hagyományos szüreti felvonulás után volt. A menet bejárta a település utcáit, a közösségi összefogással létrejött állomásoknál pedig süteménnyel kínálták a résztvevőket. A Május téren az óvodások, a Kajdacsi Gyöngy­virág Néptánc Együttes és a Német Nemzetiségi Iskola tánccsoportja adott műsort. Közben a györkönyi borászok által kialakított Fröccspáholyok is megnyitottak, ahonnan a derbyt lehetett nézni.

Fotó: Beküldött kép

Braun Zoltán hozzátette, hogy az előző két évben a Pincehegyen jelölték ki a pályát, ám idén a visszajelzések alapján úgy döntöttek, a közeli szántón lesz a verseny. Az indulóknak két kört kellett teljesíteniük az ötszáz méteres pályán. A diófák árnyékában meghúzódó nézőknek kivételes látványban lehetett részük, ahogy a lemenő nap sugara megvilágította az előttük elrobogó lovasokat. Kapoli István versenyigazgató pedig egy hordón állva, sportriporterként közvetítette az eseményeket, ezzel is fokozva az izgalmakat. A legfiatalabb induló a tízéves Tóth Alexandra volt, a legidősebb pedig a hetvenöt éves Hesz János. Gyermek kategóriában Bukor Barbara lett az első, Pappert Péter a második és Posztobányi Réka a harmadik. A felnőttek között Kordik Fanni ért célba elsőként, így ő lett a derby győztese. Cseh Ákos a második, Bukor Barbara pedig a harmadik helyet szerezte meg.

A verseny vendége volt Tóth Lajos, aki az idei Solt-Révbérpusztai Pünkösdi Vigadalomon Guinness rekordot állított fel pusztahúszas fogatával. Ezúttal pusztaötös bemutatóját láthatta a közönség. A napot a Lanet Band Rock ’n’ Bor koncertje és retró party zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában