ünnepi menü

2018.03.27. 11:30

Nagypénteken a hal, húsvétkor a sonka, tojás, torma nem hiányozhat az asztalról

Közvetlenül a húsvét előtti napokban számítanak nagyobb forgalomra a kereskedők, bár már mindenhol akciók vannak. Sonkából, tojásból, édességekből széles a választék, de az ellenőrök sem tétlenkednek. A forgalom egyelőre visszafogott. Nem segít a helyzeten, hogy az idén a hónap végére esik az ünnep előtti bevásárlás.

Mauthner Ilona, fotó: Mártonfai Dénes

Húsvét, a feltámadás a keresztények legszebb ünnepe. Az élet győzött a halál és a bűn fölött. A nem hívők pedig a tavaszt, a megújulást, az újjászületést köszöntik. Akárhogyan is közelítjük meg ezt a napot, a lényeg, hogy együtt van a család. A terített asztalhoz hozzátartozik a főtt sonka tormával, a pirosra festett tojások, valamint a családi receptek alapján elkészített finom étkek, készüljön az sertésből, csirkéből vagy bárányból.

A boltok pultjai roskadoznak a kínálattól. Csak füstölt sonkából van vagy nyolcféle, a kötözöttől a békebeliig nagy a kínálat, és ez az árakon is meglátszik. A legolcsóbb kilójáért 870, a legdrágábbért 3600 forintot kérnek. A vásárlók gyakran csak az árakat nézik, pedig érdemes azt is tudni, mi a különbség sonka és sonka között. Ebben segít eligazodni Kemény Lajos, bátaszéki hentes. A parasztsonka hústartalma például százszázalékos, nem vizes, szalonnával fedett, megfelelően formázott. A sertéscombból vagy lapockából készített kötözött, nyers sonkák már változatos minőségűek. A címkén fel van tüntetve, mennyi a hús- és víztartalmuk, ennek megfelelő az áruk is. Érdemes a sonka címkéjét alaposan megnézni, van, ahol főtten is árusítják.

Az egyik szekszárdi belvárosi üzlet vezetője elmondta, ahogy közeledik a húsvét, napról napra nagyobb a forgalmuk. Ők is közvetlenül a húsvét előtti napokban számítanak a legnagyobb érdeklődésre. A tojások ára az idén minden eddiginél magasabb, a legolcsóbb is 40 forint körül van. Nagyon kevés húsboltban lehet bárányhúst vásárolni. A boltvezetők azt mondják, ennek az az oka, hogy nem keresik a vásárlók, ahol mégis van, ott háromezer forintnál is többet elkérnek kilójáért.

A nagypéntek immár másodszor lesz piros betűs ünnep, így a boltok sem lesznek nyitva. Ezen a napon a böjtöt még a vallásukat nem gyakorló emberek is általában betartják. Ilyenkor kerülik a hús fogyasztását, és nagyobb szerepet kap a hal elkészítése. Szekszárdon és Tolnán a Czikk halasnál is nagy forgalomra számítanak, kilencven százalékban a pontyot keresik a vásárlók. Czikk László elmondta, januártól 5 százalékra csökkent a haltermékek áfája, így náluk egy kiló pontyért csak 890 forintot kell fizetni. A húsvét előtti forgalom náluk a karácsonyinak a negyven százalékát teszi ki.

Az ünnepek előtt készítik el a legtöbben a főtt sonkát is, melynek titka a lassú főzés. A sonkát langyos vízben mossuk meg, majd áztassuk be egy éjszakára. Egy nagy edénybe annyi hideg vizet tegyünk, hogy az ellepje. Ha nagyon füstölt a sonkánk, akkor az első vizet, félórás főzést követően, öntsük le róla. Körülbelül 3-4 órán keresztül főzzük, lassú tűzön, babérlevéllel, fokhagymával ízesített vízben. Mikor megpuhult, a saját levében hagyjuk kihűlni. Leöntjük róla a levét, és hideg helyre tesszük. Az igazi parasztsonka nyersen finomabb mint főzve, de ez ízlés kérdése.

A felügyelők járják a boltokat

Az élelmiszer-ellenőrzési igazgatóság munkatársai a társszervezetekkel együtt járják a piacokat, vásárokat, üzleteket, feldolgozókat, állattartó telepeket. A piacokon az áruk eredetét ellenőrzik. A kistermelőknek, őstermelőknek 50 tojótyúkig nem kell pecsétet ütni a tojásra, de a kereskedőktől ezt már elvárják. A következő napokban a sonkát, a tojást és a süteményeket kiemelten ellenőrzik. Eddig több, kisebb szabálytalanságra hívták fel a figyelmet. A felügyelők azt is vizsgálják, hogy a pénztárnál annyit kell-e fizetni, mint amit a polcon az árcímkén feltüntettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!