Világbajnokság, B-csoport

2022.11.21. 16:21

Anglia leiskolázta az irániakat a nyolc gólt hozó meccsen

A legutóbbi világbajnokságon elődöntőig jutó Anglia bemutatkozó mérkőzésén esélyt sem adott a találkozó elején első számú kapusát elveszítő Iránnak (6–2).

B. S.

Bukayo Saka (balról a harmadik) duplázott Irán ellen

Fotó: AFP

Hetvenkét év után fordult elő, hogy a világbajnokság ideje alatt nem királynő uralkodott Angliában. A brazil vb-n IV. György tiszteletére csendült fel a „God Save the King”, magyarul az Isten óvja a királyt, az irániak elleni hétfői csoportmérkőzés előtt pedig III. Károlyt éltették a játékosok és a szurkolók.

Irán kapusát azonban nem óvta senki a találkozó legelején, csapattársával való ütközése után hosszan kellett ápolni, majd másodpercekkel később cserét kért. A kabaréba illő jelenetek után az angolok kezdtek a futballozni, s negyedóra alatt lerendezték a lényegi kérdést. Mason Mount oldalhálója és harry Maguire kapufája után Jude Bellingham, Bukayo Saka és Raheem Sterling is betalált, az első iráni lehetőségre a 45+14. (!) percig kellett várni.

Az ázsiai válogatott kapitánya sem volt elégedett a látottakkal, Carlos Queiroz a szünetben hármat is cserélt. Új lendületet a frissen beállt labdarúgók sem hoztak a játékukba, sőt Saka találatával tovább növelte előnyét Anglia. A szigetországiak láthatóan visszavettek az iramból és a védekezésük sem volt már olyan éles, de az irániak szépítő találatára Marcus Rashford második labdaérintéséből rögvest válaszolt. A kegyelemdöfést a szintén csereként beállt Jakc Grealish adta meg, ezzel az angol válogatott eddigi 69 vb-meccse közül másodszor szerzett hat gólt – először négy évvel ezelőtt Panama ellen végeztek 6–1-re. Hogy az az eredmény ne ismétlődjön meg, arról Mehdi Taremi második gólja tett a 90+13. (!) percben.

B-csoport, 1. forduló

Anglia–Irán 6–2 (3–0)
Halifa Nemzetközi Stadion
Anglia: Pickford – Trippier, Stones, Maguire (Dier, 70.), Shaw – Bellingham, Rice – Saka (Rashford, 70.), Mount (Grealish, 70.), Sterling (Foden, 75.) – Kane (C. Wilson, 75.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
Irán: Bejranvand (Hosszeini, 20.) – Puraligandzsi, Csesmi (Kanaanizadegan, a szünetben), M. Hosszeini – Moharrami, Nurollahi, Karimi (Ezatolahi, a szünetben), Hadzsafi, Mohammadi (Torabi, 63.) – Dzsahanbahs (Golizadeh, a szünetben), Taremi. Szövetségi kapitány: Carlos Queiroz
Gólszerzők: Saka (43., 62.), Bellingham (35.), Sterling (45+1.), Rashford  (71.), Grealish (90.), illetve Taremi (65., 90+13.).

A mérkőzés statisztikája
Labdabirtoklás: 78%, illetve 22%
Kapura lövés: 14, illetve 8
Kaput eltaláló lövés: 7, illetve 3
Szögletek: 8, illetve 0
Összes passz: 810, illetve 232
Sikeres passz: 733, illetve 156
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!