Labdarúgó világbajnokság 2022

2022.11.20. 19:00

Ecuador nyerte a katari világbajnokság nyitómeccsét

Ecuador 2–0-ra legyőzte a házigazda Katart a 2022-es labdarúgó-világbajnokság nyitómérkőzésén.

TEOL

Kétszer is ünnepelhettek az ecuadoriak

Fotó: AFP

Házigazda válogatott sosem veszített korábban világbajnoki nyitómeccset – a történetük első vb-jére készülő katariak abban reménykedtek, hogy nem ők lesznek azok, akik belerondítanak ebbe a mintába. Az is táplálhatta reményeiket, hogy az ecuadoriak elleni legutóbbi összecsapásukat 4–3-ra megnyerték Dohában. A nyitómeccsnek otthont adó al-Bajt stadionban lejátszott előző három találkozóját ráadásul kivétel nélkül megnyerte a házigazda, mégpedig 9–0-s összesített gólkülönbséggel.

Gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy Felix Sánchez csapata lesz az első válogatott, amelyik veszít a nyitányon, mert igazából semmit sem mutattak a hazaiak, miközben az ecuadoriak félóra alatt egy érvénytelen mellett két szabályos gólt is szereztek.

Enner Valencia 3. percben szerzett fejesgólját a videobíró még érvénytelenítette, de a török Fenerbahce támadója a 16. percben tizenegyesből, a 31. percben pedig egy kiváló beadás után szintén fejjel volt eredményes – simán vezettek a dél-amerikaiak, akik a folytatásban akár további gólokat is szerezhettek volna. 

A katariak a második félidőben bátrabban futballoztak, míg az ecuadoriak láthatóak visszavettek a tempóból. Ez sem volt azonban elég a házigazdának ahhoz, hogy eltalálja a kaput – a közönség csalódását mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a lefújásra talán húszezren maradtak az impozáns stadionban. 

Enner Valenciának sorozatban ez volt a negyedik és az ötödik gólja világbajnokságon. A 2014-es vb-n Honduras ellen duplázott és a svájciak ellen is eredményes volt, a 75. válogatott meccsén a 36. és a 37. gólját jegyezte. 

A katariak november 25-én, pénteken Szenegál ellen folytatják szereplésüket (14 óra), míg az ecuadoriak Hollandiával játszanak (17 óra) a második fordulóban. 

Labdarúgó világbajnokság, Katar 2022

A-csoport, 1. mérkőzés. Katar–Ecuador 0–2 (0–2)
al-Bajt stadion, 60 ezer néző. Vezette: Orsato (olasz)
Katar: Al Sheeb – Pedro Miguel, Al Ravi, Huhi, Hasszan – Ahmed, Hatem, Al Hajdosz (Waad, 72.), Budiaf – Almoez Ali (Muntari, 72.), Afif. Szövetségi kapitány: Félix Sánchez. 
Ecuador: Galindez – E. Preciado, Félix Torres, Hincapié, Estupinan – Plata, S. Méndez, M. Caicedo (A. Franco, 90.), R. Ibarra (Sarmiento, 68.) – Estrada (K. Rodriguez, 90.), E. Valencia (Cifuentes, 77.). Szövetségi kapitány: Gustavo Alfaro. 
Gólszerzők: E. Valencia (16., 31., az elsőt 11-esből). 
Sárga lap: Al Sheeb (15.), Almoez (22.), Boudiaf (36.), Afif (78.), illetve M. Caicedo (29.), J. Mendez (56.).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!