Világbajnokság, negyeddöntő

2022.12.10. 22:07

A címvédő franciák legyőzték az angolokat és már csak egy lépésre vannak a döntőtől

Nagyot harcoltak az angolok, de a franciák nyerték meg a világbajnokság utolsó negyeddöntőjét, így a címvédő jutott be az elődöntőbe.

TEOL

Antoine Griezmann, Olivier Giroud és Joules Koundé ünnepli a győztes gólt

Fotó: AFP

Azzal, hogy Hugo Lloris kezdett a kapuban, francia rekorder lett. Az angolok elleni volt a 143. mérkőzése, amivel megelőzte az örökrangsor élén az eddig vezető kiváló védőt, Lilian Thuramot. 

Nem volt jó előjel a franciák számára, hogy az eddigi két világbajnoki meccsüket az angolok nyerték, viszont a legutóbbi nyolc találkozójuk közül öt is francia győzelmet hozott. 

Az első helyzet a franciák előtt adódott: a 11. percben Ousmane Dembélé beadását Olivier Giroud fejelte kapura, de Jordan Pickford védett. Ez még csak figyelmeztetés volt, de a 17. percben jött a francia vezetés: Antoine Griezmann passzát Aurélien Tchouaméni 26 méterről laposan bombázta be a kapu jobb alsó sarkába. Az addig látottak alapján jogosan vezettek a franciák, de aztán villantak az angolok is, Luke Shaw végzett el szabadrúgást 18 méterről, bombaerős lövését Lloris védni tudta. Feljavultak az angolok, a 22. percben Harry Kane lőtt külsővel, de Lloris ismét a helyén volt. 

A 25. percben Dayot Upamecano tette be a lábát Kane lábai közé a 16-oson belül, de a játékvezető nem látott okot arra, hogy tizenegyest ítéljen, pedig teljesen nyilvánvaló büntető volt. A 29. percben Kane bombázott megint, de Lloris újfent védett – simán benne volt az angolok egyenlítése, sőt a vezetése is. 

Ami késett, nem múlott… A 47. percben Jude Bellingham bombázott kapura, és Llorisnak újfent védenie kellett – ezt még megúszták a franciák. Az 52. percben azonban jött a teljesen megérdemelt angol-gól: Bukayo Sakát vágta fel a tizenhatoson belül a gólszerző Tchouaméni, a megítélt tizenegyesből pedig Kane a kapu jobb oldalába bombázta a labdát. Az egyenlítés után rögvest egy fokozattal feljebb kapcsoltak a franciák, az addig láthatatlan Kylian Mbappé többször is meghúzta a szélen, az 57. percben már az ötösnél járt, de középre passzolt labdájáról Dembélé lemaradt. 

A 77. percben csak Pickford hatalmas bravúrjának köszönhetően nem került újra hátrányba Anglia: a kapus Giroud közeli bombáját védte káprázatos bravúrral. Egy percre rá Giroud már nem hibázott, Griezmann baeadása után bombafejessel küldte a kapuba a labdát. Az angolok azonban nem adták fel, jöttek előre az egyenlítésért, s amikor Theo Hernandez fellökte a 16-oson belül Mason Mountot, újfent tizenegyest rúghattak. Megint Kane állt a labda mögé, de csúnyán a kapu fölé bombázott. 

A rendes játékidőre nyolc percet tett rá a brazil játékvezető, de az angolok már nem tudtak visszajönni. A világbajnoki címvédő franciák bejutottak a legjobb négy közé, ahol a marokkóiakkal találkoznak. 

Világbajnokság, negyeddöntő
Anglia–Franciaország 1–2 (0–1)
Al-Hor, al-Bajt Stadion, 68.895 néző. Vezette: Sampaio (brazil)
Anglia: Pickford – K. Walker, Stones (Grealish, 90.+8.), Maguire, Shaw – Henderson (Mount, 79.), Rice, Bellingham – Saka (Sterling, 79.), H. Kane Foden (Rashford, 85.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate. 
Franciaország: Lloris – Koundé, Varane, Upamecano, Theo Hernandez – Tchouaméni, Rabiot – O. Dembélé (Coman, 79.), Griezmann, Mbappé – Giroud. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps. 
Gólszerzők: H. Kane (54., 11-esből), illetve Tchouaméni (17.). 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!