Világbajnokság, negyeddöntő

2022.12.09. 18:52

Újabb „orosz rulett” után a tizenegyes specialista Horvátország az első elődöntős

A horvát válogatottnak elég volt egy kapura lövés, hogy gólt szerezzen Brazília ellen a katari világbajnokság negyeddöntőjében, a büntetőpárbajban pedig nem hibázott, így elsőként jutott a torna legjobb négy csapata közé.

B. S.

Bruno Petkovic szerezte az egyenlítő gólt

Fotó: AFP

Bármilyen meglepő, de a brazil válogatott az elmúlt húsz évben mindössze egyszer, a hazai rendezésű 2014-es tornán jutott a legjobb négy közé, igaz, akkor az elődöntőben Németország 7–1-re kiütötte az ötszörös világbajnokot. A horvátok viszont csak kétszer játszhattak érmes mecccset, 1998-ban bronz-, húsz évvel később ezüstérmet szereztek.

Az újabb elődöntőhöz egyik fél sem került közelebb a rendes játékidőben, ami nagyban Zlatko Dalic taktikájának volt köszönhető. Déli szomszédaink „legjobb védekezés a támadás” alapon a mérkőzés első tíz-tizenöt percben többet birtokolták a labdát és kihasználva, hogy a dél-amerikaiak valódi balhátvéd nélkül kénytelenek játszani (Alex Sandro és Alex Telles is sérült), a jobb oldalukon próbálkoztak akciókkal. Inkább kevesebb, mint több sikerrel, mert a Danilo melletti beadásokkal alig teremtettek veszélyt, ahogy a nyolcaddöntőben három japán büntetőt hárító Livakovicnak sem okoztak problémát a brazil átlövések.

Szünet után felpörgette játékát a rekordbajnok, Militao Gvardiolon megpattanó beadásánál, majd Neymar közeli lövésénél kellett résen lennie a Dinamo Zagreb kapusának. Labdajáratással próbálta lassítani a tempót Horvátország, de a „harapósabb” dél-amerikaiak tizenhatosának közelébe nem tudott kerülni. A második félidőben is csak a brazilok előtt adódott gólszerzési lehetőség, a horvátok kaput eltalált lövés nélkül, de Livakovic nyolc védésével kihúzta a kilencven percet.

Világ- és Európa-bajnokságokon a horvátok legutóbbi kilenc egyenes kieséses mérkőzése közül a nyolcadik torkollt hosszabbításba (kivétel a négy évvel korábbi vb-döntő, amit a franciák 4–2-re nyertek a rendes játékidőben), s az ötödik büntetőpárbajba. Mert Neymar 77. válogatott találatára (amivel beérte az élen álló Pelét) Bruno Petkovic válaszolt. Az „orosz rulett” során Rodrygo és Marquinhos is hibázott, míg a másik oldalon Vlasic, Majer, Modric és Orsic is belőtte a maga büntetőjét, így Horvátország az első elődöntős, s várja ellenfelét a Hollandia vagy Argentína személyében.

Negyeddöntő
Horvátország–Brazília 1–1 (0–0, 0–0, 0–1, 1–1). Tizenegyesekkel: 4–2
al-Rajján, Egyetemváros Stadion, 43.900 néző. Vezette: M. Oliver (angol)
HORVÁTORSZÁG: Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Borna Sosa (Budimir, 110.) – Modric, Brozovic (Orsic, 114.), Kovacic (Majer, 105.) – Pasalic (Vlasic 72.), Kramaric (Petkovic, 72.), Perisic
BRAZÍLIA: Alisson – Militao (Alex Sandro, 105.), Thiago Silva, Marquinhos, Danilo – Casemiro, Paquetá (Fred, a hosszabbítás szünetében), Neymar – Raphinha (Antony, 56.), Richarlison (Pedro, 84.), Vinícius Júnior (Rodrygo, 64.). 
GÓLSZERZŐK: Petkovic, (117.), illetve Neymar (105+1.)

Statisztika (zárójelben a hosszabbítás)

50 (50)

Labdabirtoklás (százalékban)

50 (50)

9 (3)

Kapura lövések

19 (5)

1 (1)

Kaput eltalált lövések

11 (3)

3 (1)

Szögletek

7 (2)

711 (152)

Összes passz

700 (146)

635 (135)

Sikeres passz

30 (131)

A szombati program. Negyeddöntők: Marokkó–Portugália 16 óra (M4 Sport), Anglia–Franciaország 20 óra (M4 Sport). Az elődöntőket kedden és szerdán (20 óra), a bronzmérkőzést szombaton, a döntőt vasárnap rendezik 16 óra).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!