Gasztronómia

2010.10.19. 00:00

Petrezselyem-mánia

Legnépszerűbb zöldfűszerünk a petrezselyem, minden zöldségesnél kapható és rengeteg ételünk főszereplője.

Mindmegette.hu

Variációk petrezselyemre

Petrezselem, petruska, sőt petrezsirom neveken is szerepel régi szakácskönyvekben. A latin petroselium név a görög petrosz (szikla, kő) és a szelion (növény) szavak összeolvadásából jött létre. A rómaiak ételeiben jelent meg először, és hamarosan olyan népszerű lett, hogy azt az embert, aki mindenbe beleártotta magát, petrezselyemnek nevezték.

Nálunk is nagyon népszerű, a hozzá hasonló zöldnövények is róla kapták nevüket, így lett a koriander cigány petrezselyem, a turbolya pedig édes petrezselyem.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Petrezselyem, sosem elég
[/caption]

A magyar kertek dísze

Kétféle petrezselyem terem a magyar kiskertekben: az egyik a gyökérpetrezselyem, melynek gyökere a kedvelt fehérrépa vagy nemes egyszerűséggel csak gyökér néven nevezett zöldség. A másik a metélőpetrezselyem, melyet kimondottan az ízletes zöld levelekért termesztenek. Nemcsak az íze finom, petrezselyemmel kitűnően díszíthetjük a virág vagy zöldségágyás szélét is, és a tányéron is jól mutat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!