Gazdaság

2007.12.14. 16:06

Vannak még kérdőjelek Tolnán

Tolna és környéke Több települést is érint, hogy a szemétszállítás után a vízszolgáltatást is koncesszióba kívánja adni a tolnai önkormányzat. Előbbivel kapcsolatos információ, hogy a szemétszállítást eddig végző önkormányzati tulajdonú Tolnai Kommunális Kft. nyolc dolgozójától válik meg, mivel januártól a szekszárdi önkormányzati tulajdonú Alisca Terra Kft. szolgáltat Tolnán.

Steinbach Zsolt

A kommunális kft.-nek ugyanakkor Fácánkerttel és Bogyiszlóval élő szerződése van a szemétszállításra. A múlt héten még mind a tolnai cég, mind pedig a két település vezetője úgy tudta, hogy a tolnai társaság szolgáltat tovább a két községben. A tolnai képviselő-testület ellenzéki oldaláról Stróbl József úgy vélte: Tolna kétszáz évente szokott ilyen rossz üzletet kötni, mint a mostani koncesszió. Szerinte ennél sokkal jobb megoldás lenne a két önkormányzati kommunális cég társulása, melynek révén vagyonvesztés helyett jelentős vagyongyarapodást és évi 25-30 milliós részesedést könyvelhetne el a város. Ez a felvetés már az új szolgáltató kiválasztásáról szóló döntés után hangzott el.

Mint ismeretes, az Alisca Terra 44 millió forintért végezheti a szolgáltatást Tolnán, tíz évig. A tolnai ivóvíz- és szennyvízszolgáltatás koncesszióba adásáról is megszületett az elvi döntés, a pályázatot azonban még nem írták ki. Mivel Tolna a legnagyobb tulajdonos a vízműben, döntését a kisebb tulajdonosok sem hagyhatják figyelmen kívül. Bogyiszló és Fadd például már korábban meghozta a döntést a koncesszióról. Tóth István, Bogyiszló polgármestere ugyanakkor nem örül a koncessziónak, mert annak díját a lakosságnak kell majd megfizetnie. Mindazonáltal tudomásul vették a tolnai döntést.

A múlt heti vízmű taggyűlésen Fadd felajánlotta a vízműben levő üzletrészét Tolnának megvételre. Fülöp János faddi polgármester úgy vélekedett: tisztább viszonyokat lehetne teremteni, ha Tolna megszerezné a többségi tulajdont a cégben. Szerinte a mostanival ellentétben olyan árpolitikát kellene folytatnia a vízműnek, amely az elkerülhetetlen hálózatfejlesztésre is juttat forrást. A tolnai ellenzék szerint nem kellene koncesszióba adni a vízművet. Úgy vélik, a városnak többségi tulajdont kellene szereznie a cégben. Dr. Sümegi Zoltán, Tolna polgármestere korábban jelezte: ahhoz, hogy a város megtartsa pénzügyi egyensúlyát és fejleszteni tudjon, szüksége van rendkívüli, így a koncesszióból származó bevételekre is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!