Gazdaság

2011.02.20. 20:04

Bányanyitás: a miniszter kezdeményezte a látogatást

– A szaktárca céljai között szerepel, hogy a szénből nyert energia mostani 10-15 százalékos részesedése megmaradjon a hazai villamosenergia-termelésben. Az egyik lehetséges alapja ennek a Mátra, a másik pedig Nagymányokon mutatkozik.

TEOL/Vizin Balázs

Mindezt Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár mondta el, a napokban tartott szakmai tanácskozáson, Nagymányokon. A fórum központi témája a szénbányászat volt.
A szaktárca vezetője arra emlékeztette a polgármesteri hivatalban megjelenteket, hogy a kormány február elején jóváhagyta a 2030-ig szóló energiastratégia irányelveit.

Ebből kiolvasható, hogy a villamosenergia-termelés területén fontos szerepet kapnak a megújuló energiaforrások, de csak kiegészítő jelleggel. Azt is kiemelte: ha 20 százalékkal javítjuk az ország energiafelhasználásának hatékonyságát, akkor is 2030-ra közel 10 százalékkal magasabb lesz a villamosenergia-igényünk. Ezért is fontos a Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása. Az erőmű ezen időszakot tekintve, a hazai villamosenergia-igény 40-50 százalékát fogja biztosítani.

A megújuló, alternatív energiákból további 15-20 százalékos részesedést tudunk elérni 2030-ra. Az államtitkár leszögezte, ahhoz, hogy a nagymányoki szénbánya szerepet vállalhasson a hazai energia-termelésben, még éveket kell várni, de van rá reális esély. Persze mindehhez nagyon komoly kutatás-fejlesztés szükséges. A jelenlegi körülményeket figyelembe véve csak ebben tud segítő kezet nyújtani a kormány a helyieknek: állami kutatási műhelyek rendelkezésre bocsátásával, vagy nemzetközi programok tető alá hozatalával. Semmiképpen sem a bányanyitáshoz szükséges forrást biztosítva.

Karl Béla, Nagymányok polgármestere elmondta: Bencsik János kezdeményezte a pénteki látogatást, ami azt tükrözi, hogy kormányzati szinten is kíváncsiak az itteni fejlesztésekre. – Jól haladunk, a külszíni, kis szénbányából hamarosan már szenet nyerhetünk, terveim szerint addig elkészül a bekötőút is, amin szállíthatjuk. Sőt, bízom benne, hogy szeptemberre már a kőbánya is jogerős engedéllyel fog rendelkezni, s ott is elkezdődhet a munka – fűzte hozzá.

Verbőci József, a bányákat működtető Calamites Kft. ügyvezetője részletes tájékoztatást adott az államtitkárnak a munkálatok jelenlegi állásáról. Kiemelte: amennyiben a most készülő energiapolitikai anyagban szerepel majd, hogy Magyarországon a szénre is nagy szükség van, akkor nem lesz akadálya, hogy négy év múlva a nagy szénbánya és a hozzá tartozó erőmű építése megkezdődjön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!