Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

2020.01.21. 20:00

Évindító tájékoztatón ismertette az elnök a kamara új feladatait

Januártól a kamara végzi családi gazdaságok nyilvántartását, emellett átveszi a mezőőr-szolgálattal, hegyőrségekkel és a meg nem művelt mezőgazdasági területek nyilvántartásával kapcsolatos feladatokat is. Erről esett szó azon az évindító sajtótájékoztatón, melyet kedden tartott Vendégh Edit, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének elnöke.

Szeri Árpád

Forrás: TN-archív

Fotó: Mártonfai Dénes

A járási hivatalok helyett immár a NAK intézi a családi gazdaságok nyilvántartásba vételével összefüggő feladatokat, valamint adataik NÉBIH nyilvántartásában való rögzítését. A kötelezően alkalmazandó nyomtatványok elérhetőek a Nébih-portál mellett a kamara honlapján is. Fontos tudnivaló, hogy a nyilvántartásba vétel esetén háromezer forint az illetékfizetési kötelezettség. Ez vagy illetékbélyeggel, vagy a NAK megadott számlájára, banki átutalással teljesíthető. A módosítás, törlés viszont illetékmentes.

A nyilvántartásba vétel alapjául szolgáló és a kérelemhez kötelezően csatolandó melléklet a tagok között létrejött polgári jogi szerződés, amelyet legalább öt évre kell megkötni. Amennyiben a szerződés megkötését és a családi gazdaság nyilvántartásba vételét követően bármilyen változás történik, azt a családi gazdálkodó tizenöt napon belül kell, hogy jelentse a NAK-nak, kezdeményezve az adatok módosítását. A változás bejelentésére módosító kérelem szolgál, amelyhez csatolni kell a változást alátámasztó módosított családi gazdálkodói szerződést. A kérelmeket postai úton az illetékes megyei igazgatóságnak címezve lehet küldeni, vagy személyesen a falugazdászoknál lehet benyújtani.

– Javasoljuk, hogy az érintettek a postai út helyett inkább keressék a falugazdászokat, akik készséggel állnak rendelkezésre – mondta az elnök. – Nyomtatványokat adnak, segítik azok megfelelő kitöltését és a hiánytalan dokumentáció összeállítását. Ezzel rövidíthető az ügyintézési határidő, és elkerülhető a hiánypótlásból és a levelezésből adódó időkiesés.

A jövőben a NAK vezeti a meg nem munkált termőföld területek nyilvántartását. Erről információt szolgáltat az állami adó- és vámhatóságnak. A cél az egységes nyilvántartás kialakítására, melyhez jogszabály módosítása szükséges.

Növelik a szakma presztizsét

A kamara, mezőgazdasági igazgatási szervként, átveszi a mezőőri szolgálatok nyilvántartását, a mezőőrök szakmai felügyeletét. Ugyanígy a mezei őrszolgálat és a hegyőrség megalakításához, fenntartásához és működéséhez nyújtandó, állami hozzájárulás iránti kérelem elbírálásával összefüggő feladatokat.

– Lehetőséget kaptunk a tevékenység ágazati újraszabályozására – közölte Vendégh Edit. – Februárban le kell tenni a terveket az Agrárminisztérium asztalára. A minisztérium vizsgálja a támogatás növelésének lehetőségét. Megvan a szándék a mezőőri és a hegyőri szakma presztízsének növelésére.

Új őr belépésével kapcsolatos egyszeri hozzájárulás és a fenntartás költségeihez való rendszeres hozzájárulás mértéke így alakul kategóriánként: Egyszeri hozzájárulás: a költségek 50 százaléka, de maximum 500 ezer forint. Rendszeres hozzájárulás: a költségek 50 százaléka, de maximum 90 ezer forint havonta és személyenként. Negyedéves elszámolási ciklussal: 270 ezer forint.

Borítóképünkön Vendégh Edit elnök és Léber Viola, a NAK Tolna megyei szervezetének igazgatója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!