fűtés

2019.02.06. 07:00

Kevés a tűzifa, és megkérik az árát

Kevés és drága a tűzifa, a vevők tizenöt-húsz százalékos áremelésről számoltak be a múlt évihez képest. Az akácfa beszerzési ára például majdnem a duplájára emelkedett.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Minél előbb menjek a tűzifáért, mert egyrészt nem sok van belőle, másrészt február 1-től ismét emelik az árát – tájékoztattak az egyik szekszárdi telepen. Ugyanitt kérdésemre elmondták, a kuglizott, kemény tűzifa mázsája háromezer-ötszáz forint, ugyanez hasítva is háromezer-hatszázötven forint, de ez az ár csak január végéig érvényes. Kevés a fa, erősítette meg az eladó. Véleménye szerint részben az új szállítási szabályok miatt van ez így.

A legtöbben az akácot keresik a megyében, az ára huszonnyolc-harminchétezer forint köbméterenként. Még mindig nem kevés azoknak a száma sem, akik feketén próbálnak tüzelőhöz jutni, pedig egyre gyakoribb az ellenőrzés.

Az általunk megkérdezett tüzelőanyag-értékesítők azt mondták, általában két-tíz köbméter közötti mennyiséget visznek egyszerre a vásárlók. Van, ahol csak felírásra adják a fát, mivel nem tudnak egyszerre nagy mennyiséget beszerezni. Mözsön például egy mázsa tölgyért háromezer-kétszáz, akácfáért háromezer-kilencszáz forintot kérnek, hasítva plusz háromszáz forintot kell még ráfizetni, mázsánként. Itt fekete szenet lehet vásárolni, melynek mázsája hétezer-négyszáz forint.

A régió egyik legnagyobb tüzép-telepén, Baján, az akácot köbméterben kínálják, összevágva harminchétezer forintért, a borsodi barna diószenet viszont huszonöt kilós zsákban ezernégyszáz forintért, az ömlesztett szén má­zsá­jáért ötezer forintot kérnek. Az eladó elmondta, a tűzifa ára jelentősen nőtt, míg tavaly ilyenkor huszonnyolcezerért lehetett venni köbméterét, addig idén ugyanez kilencezer forinttal drágább. A legtöbb helyen az eladókat az úgynevezett új szállítójegyről is kérdeztük, elmondták, nem értik az eddig megjelent híreket, hiszen ők eddig is mindig szállítólevéllel adták ki az árut.

Több telepen azt a tájékoztatást kaptuk, hogy azért kevés a tűzifa, mert az egyéni beszerzéseket nehezíti, hogy több erdészet zárolta a készleteit, hogy a szociális tűzifa-program szükségleteit tudják fedezni. Ezt az általunk megkérdezett megyei erdészetekben cáfolták. Azt mondták, van tüzelni való fa bőven, és aki az erdészet irodájában jelentkezik, hogy venne ágtuskót, vastag vagy vegyes tűzifát, annak az igényét azonnal tudják teljesíteni. Az ágtuskó köbméteréért és a gyűjtött vastag tűzifáért tizenegyezer-négyszázharminc, a gyűjtött vegyes tűzifa köbméteréért pedig négyezer-négyszáznegyvenöt forintot kell fizetni. A Gemenc Zrt. honlapján még az is olvasható, hogy a kezelésükben lévő erdőkben továbbra is lehetőséget biztosítanak tűzifa gyűjtésére. Ehhez az engedélyt az illetékes erdészet adja ki azokra az erdőterületekre, amelyekről a fakitermelő munkacsoportok már levonultak.

A Nébih két éve vezette be a faanyagterméklánc-felügyeleti rendszert, amely az illegális fakitermelés és -kereskedelem felszámolását segítheti. Ennek egyik fontos kelléke a szállítójegy, amit a megfelelő kitöltés mellett nyilvántartásban is rögzíteni kell. A nyilvántartásokat öt évig kell megőrizniük a kereskedőknek. Ennek hiányában az ellenőröknek azt kell vélelmezniük, hogy a fa illegális kitermelésből származik.

A feketén árult fa olcsóbb, de rizikós

Az illegális vásárlás nem ritka, ebben szerepet játszik az is, hogy a tűzifa ára jelentősen drágult. Olvasóink közül többen elmondták, ismerősökön keresztül szerzik be a tüzelni valót. Jó esetben olyan embertől vásárolnak, aki a nyár folyamán elvállalt az erdészetben úgynevezett erdőtisztítást, és a számára feleslegessé váló fát adja el. Így fuvarral együtt tizennyolcezer forintba kerül egy köbméternyi vegyes minőségű fa. Egy másik olvasónk elmondta, családi házban laknak hárman, évente közel tíz köbméternyi fát tüzelnek el. Ez piaci áron szinte megfizethetetlen lenne. Így ők is rákényszerülnek arra, hogy böngésszék a hirdetéseket. Pedig számtalan helyen felhívják a vásárlók figyelmét arra, hogy gyakran csalók jelennek meg a házaknál. Ha jelentősen olcsóbban kínálják a tűzifát, akkor jogos a gyanú, hogy lopott áruról van szó.

A cikk tartalmának értelmezésénél kérjük vegyék figyelembe, hogy az erdészeti köbméter nem azonos a tüzép-telepek által számolt köbméterrel! A tűzifa térfogatának mérésekor az okoz nehézséget, hogy az a fűrészárutól eltérően szabálytalan formájú, nem lehet úgy összerakni, hogy a teret kitöltse. Az erdei köbméter emiatt gyakorlatilag 1,7 köbmétert, tehát 1x1x1,7 métert jelent, ami például 1 méteres hosszra vágott fából 1,7 méter magasra rakott és 1 méter hosszú. Ez megfelel nagyjából 10-12 mázsa élőnedves keményfának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!