Bulvár-celeb

2024.01.16. 11:05

Tudja, mivel spórolhat a legtöbbet? Nem a villanykapcsolóval

A világítás csupán a negyedik helyen áll, így messze nem a lámpák lekapcsolásával lehet a legtöbb energiát megtakarítani.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: BlurryMe

A vizes műveleteket végző berendezések a fő fogyasztók – derül ki a Világgazdaság cikkéből. A fogyasztásukat főként az általuk használt víz felmelegítéséhez szükséges energia növeli meg. 

A mosógépek, mosogatógépek és szárítógépek a tipikus energiaszámlák 14 százalékát teszik ki, ezzel a lista első helyén állnak. A megtakarítási lehetőséget az alacsonyabb hőmérsékletű mosóprogram választása jelenti, illetve ha mind a mosó-, mind a mosogatógép esetében kerüljük a fél töltetet, érdemes megvárni, amíg megtelik a gép.

A második legnagyobb energiafogyasztónak a hűtők és a fagyasztók minősülnek. Mivel ezeknek a készülékeknek folyamatosan bekapcsolva kell maradniuk, így folyamatosan áramot vesznek fel az állandó hőmérséklet fenntartása érdekében. A hűtőgépek átlagos élettartama 17 év – jegyzi meg a cikk. A spórolási lehetőség itt két módon adott: válasszuk a lehető legkisebb, illetve legjobb energiabesorolású készüléket.

Igen népszerűek az úgynevezett szórakoztató-elektronikai cikkek – a laptopoktól a tévéken át a játékkonzolokig –, ezek az áramfogyasztás hat százalékát adják. Itt is számít a fogyasztás, ami kisebb képernyőméret választásával csökkenthető. Amelyik készüléknek nem szükséges mindig készenlétben lennie, ott a kapcsolós hosszabbító is jó szolgálatot tehet.

Mennyibe kerül a lakás világítása? 

Közvetlenül az elektronika mögött a világítás egy átlagos otthon teljes energiaszámlájának körülbelül öt százalékát viszi el. Ugyanakkor észrevehetően csökkentheti a felhasznált energia mennyiségét, ha a halogénizzókat LED-ekre cseréljük. A kompakt fénycsövekre, más néven energiatakarékos izzókra is ugyanez igaz, mivel a LED-ek élettartamát nem rövidíti a gyakori kapcsolgatás, valamint azonnal elérik maximális hatásfokukat, nem kell várni, amíg „bemelegszenek”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában