Támogatási program

2023.10.19. 14:00

Kihirdették a TalentA 2023 győzteseit – női agrárprojekteket díjaztak az Agrárminisztériumban

A 8. ENSZ vidéki nők nemzetközi napján rendezett konferenciát kedden a Magyar Női Unió, amelynek témája „a vidéken élő családok boldogulása, a nők szerepének erősítése az agráriumban” volt. A Nagy István agrárminiszter fővédnökségével zajló rendezvény egyúttal a TalentA női agrár oktatási és támogatási program zárása is volt; itt hirdették ki a résztvevői mikroprojekt pályázat nyerteseit is.

MW

A 8. ENSZ vidéki nők nemzetközi napján rendezett konferenciát kedden a Magyar Női Unió

Forrás: Magyar Női Unió

A legígéretesebb projektek megnevezésével lezárult a TalentA női gazdálkodókat támogató program, amely immáron második alkalommal valósult meg Magyarországon a Corteva Agriscience vállalat kezdeményezésére a Magyar Női Unió szervezésében. A képzés célja a nők mezőgazdasági szerepvállalásának erősítése és támogatása. 

Az oktatási szakaszt 15 vármegyéből 20 gazdálkodó vagy gazdálkodni vágyó hölgy teljesítette sikeresen, ők pályázhattak a képzés végén a mikroprojekt versenyre. Október 17-én a 8. ENSZ vidéki nők nemzetközi napja alkalmából rendezett konferencián kihirdetett győztesek bemutatták projektjüket a meghívottaknak és a Magyarországra akkreditált nagyköveteknek.

Az első helyezett Csapóné Hernádi Noémi, a Csepp Kert megálmodója lett, aki kisgyermekes édesanyaként jól tudja, mennyire fontos a magas minőségű, egészséges alapanyagok beszerzése. A győztes projekt a családok körében népszerűsíti a helyben termelt, egészséges élelmiszerek fontosságát és elérhetőségüket.

A második helyezett Okvátovity Dóra, a Fajszi Paprika Manufaktúra negyedik generációs családi vállalkozás vezetője, akik saját termesztésű fűszerpaprikák feldolgozásával foglalkoznak prémium minőségű magyar termékek előállításához.

Harmadik helyen Maczék Réka végzett, aki szintén egy több generációs családi gazdaságban tevékenykedik. Kiemelt célja fenntartható és környezettudatos módon gazdálkodni a gyümölcsfa ültetvényeken és ezt népszerűsíteni óvodai és iskolai csoportok körében.

A díjakat dr. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár és Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke adta át.

Dr. Juhász Anikó, helyettes államtitkár asszony kiemelte: 

Nem szabad megfeledkezni a nők családösszetartó szerepéről sem, akik a vidéki társadalomnak és benne a gazdálkodóknak az egyik leglényegesebb támaszai is. Az agrártárca mindent megtesz annak érdekében, hogy támogassa a női gazdálkodókat.

Azt tapasztalom, hogy a föld, a közösség, a fenntarthatóság és a környezettudatosság egyre fontosabb szerepet játszik – a Magyar Női Unió célja ezen szempontok együttes támogatása

 – mondta Batthyány-Schmidt Margit, az MNU elnöke, aki hozzátette: 

A TalentA képzésben részt vevő magyar hölgyek egyaránt tehetségesek, figyelemreméltók és projektjeik európai szinten is megállják a helyüket

 A Magyar Női Unió elnökasszonya szerint 

bebizonyították, hogy milyen előnyökkel jár a nők szerepvállalása a vidéki területek, a gazdálkodás és a társadalom egésze számára. Legfőbb célunk továbbra is, hogy népszerűsítsük a hagyományőrző és egyben értékteremtő női szerepvállalást, tiszteletben tartva a férfiak helyét a társadalomban.

A konferencián ünnepelték a Magyar Női Unió fennállásának 10. évfordulóját is. A Magyar Női Uniót 2013-ban alapította Batthyány-Schmidt Margit többedmagával azzal a céllal, hogy 

népszerűsítsék a hagyományőrző és egyben értékteremtő női szerepvállalást, tiszteletben tartva a férfiak helyét a társadalomban. 

A civil szervezet a munkája során a hazai és a nemzetköziegyüttműködések segítségével, egyfajta híd szerepet kíván betölteni a nők és a döntéshozók közt, annak érdekében, hogy a gazdasági, szociális, foglalkoztatáspolitikai, oktatási, környezetvédelmi, egészség-megőrzési, valamint fogyasztóvédelmi döntések a nők és a családok érdekeit kiemelten szolgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában