Jó hír

2024.03.26. 10:54

Indul a méhészeti ágazat idei támogatási programja

A méhészek több mint hárommilliárd forintban részesülhetnek, megjelent az ágazat Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv szerinti támogatási programjának rendeleti szabályozása – jelentette be keddi közleményében Nagy István agrárminiszter. A források tovább segíthetik a méhészek munkáját és a méztermelést. A támogatási kérelmeket első körben május 6-ig lehet benyújtani.

MW

Illusztráció/Bodnár Béla méhész a keretekről lesepert méheket teszi vissza a kaptárba Baj közelében lévő méhészetében 2017. május 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

A tárcavezető ismertette, hogy a támogatási jogcímek, a forráskeretek, valamint a jogosultság feltételei és a kötelezettségek a korábbi Magyar Méhészeti Nemzeti Program eddig jól működő intézkedéseinek folytatását jelentik. 

méhészet, méhek
A méhészeti ágazat idei támogatási programjának keretösszege meghaladja a hárommilliárd forintot 
Fotó: Bodnár Boglárka / Forrás:  MTI

A 2024–2027. évi végrehajtási időszakban a program európai uniós és a hazai társfinanszírozás mellett 14 támogatási területet tartalmaz, összesen évi 3,118 milliárd forint keretösszeggel.

 A források méhészeti tudásátadásra, technikai segítségnyújtásra, a méhészeti ágazat versenyképességének fejlesztésére és a méhészeti marketingre is fordíthatók. Az egyes  jogcímek, eszközök körét és a támogatási jogcímek forráskeretét, valamint a jogosultság feltételeit és kötelezettségeit részletesen tartalmazza a jogszabály – tette hozzá.

Nagy István kitért arra is, hogy a méhészeti tudásátadás és technikai segítségnyújtás keretében hazai, illetve nemzetközi szakmai rendezvények szervezése és azokon való részvétel, szakmai tanulmányutak, méhészeti képzések, ismeretterjesztés, a szakmai szervezetek, valamint a szaktanácsadók tevékenysége, illetve a méhegészségügyi és környezetterhelési vizsgálatok is részesülhetnek támogatásban. A források emellett felhasználhatók még a méhészeti marketing területen a piaci termékek ellenőrzésére, kommunikációs, promóciós tevékenységekre, valamint azok országos koordinálására. 

Lehetőség nyílik a versenyképesség fejlesztése terén a méhészeti szervezetek eszközbeszerzésére, a méhészeti tevékenység folytatásához és a vándoroltatáshoz szükséges új eszközök vásárlására, a méhkártevők és kórokozók elleni védekezésre, illetve az ellenőrzött tenyészanyag beszerzésére is 

– sorolta a miniszter.

Tájékoztatása szerint

 a támogatási kérelmeket legkorábban március 31-én, vasárnap lehet benyújtani

 a Magyar Államkincstárhoz, elektronikus úton, támogatási célonként külön-külön, a MÁK honlapján közzétett közleményben foglaltaknak megfelelően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában