Adóadminisztráció

2024.04.18. 10:07

Milliárdokról dönthetnek a személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.

MW

Borítóképünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Andrey_Popov

A hivatal honlapján közzétette azon civil szervezetek adószámát, valamint a vallási közösségek és a Nemzeti Tehetség Program technikai számát, amelyekre érvényes felajánlás tehető

– írják a közleményben.   

Hangsúlyozták, 

az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalékot egy civil szervezetnek, további 1 százalékot pedig valamely vallási közösségnek vagy a Nemzeti Tehetség Programnak lehet felajánlani.

A rendelkezőnyilatkozat akár a bevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként is a benyújtható a NAV-hoz a „23EGYSZA” lapon május 21-éig. Az szja 1+1 százalékáról rendelkezni legegyszerűbben KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás), a NAV webes kitöltő programjában lehet – részletezték.   

A vallási közösségnek vagy a Nemzeti Tehetség Programnak tett felajánlások érvényben maradnak. Ez azt jelenti, hogy a korábban tett, formailag érvényes nyilatkozatot a NAV mindaddig automatikusan figyelembe veszi, amíg a felajánló újabb nyilatkozattal nem jelöl meg másik technikai számos kedvezményezettet vagy a korábbi nyilatkozatát nem vonja vissza. A civil kedvezményezettek számára viszont – a korábbi évekhez hasonlóan – továbbra is évente kell megtenni a felajánlást – ismertették.   

A közleményben kitértek arra, hogy 2024. január 1-jétől nem vehető figyelembe a technikai számra tett, formailag megfelelő nyilatkozat akkor sem, ha a magánszemély az adóévet követő év május 20-áig – a 2024-es rendelkezési évben 2024. május 21-ig – nem nyújtott be személyijövedelemadó-bevallást, vagy a benyújtott bevallása alapján nem keletkezett adóköteles, összevonás alá eső jövedelme.   

Az adózók az 1+1 százalékos rendelkezőnyilatkozaton jelezhetik, hogy a nevüket és elérhetőségüket a megjelölt civil kedvezményezettel közölheti a NAV. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése a rendelkező nyilatkozaton önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek – olvasható a közleményben.   

Az szja-bevallási tervezet elfogadásáról, kiegészítéséről, valamint az 1+1 százalékos rendelkezésről a NAV honlapján lépésről lépésre tájékoztató, és videó is elérhető – tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában