Munkavédelmi Világnap

2024.04.30. 17:30

Munkavédelem: érdemes költeni rá, mert minden esetben megtérülő beruházás

A Munkavédelmi Világnap alkalmából emlékező ünnepség volt kedden Szekszárdon, a Garay téren, ahol a földön mécsesek, koszorúk, a falon pedig a márványtábla emlékeztet a munkahelyi balesetekben elhunytakra.

Szepesi László

Fotó: Mártonfai Dénes

A munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapját először 1984. április 28-án a Kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete tartotta meg, majd világszerte elterjedt nemzetközi emléknappá vált.  A magyar kormány 2012-ben április 28. napját a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapjává nyilvánította, ezzel is kifejezve elkötelezettségét a munkavállalók életének és testi épségének védelme iránt.

A keddi megemlékezésen részt vett dr. Horváth Kálmán főispán, aki beszélt arról, hogy minden egyes baleset, sérülés, esetleges haláleset a családoknak, a közösségének, munkáltatónak komoly traumát okoz, s a kormány illetve a kormányhivatalok mindent megtesznek annak érdekében, hogy balesetek a lehető legkisebb számban következzenek csak be.

Elmondta, örömteli, hogy Tolna vármegyében az elmúlt három esztendőben 550-ről 350-re csökkent az évenként bekövetkezett munkahelyi balesetek száma, viszont megdöbbentő és elgondolkodtató, hogy míg 2021-ban csak egy haláleset történt, addig tavaly sajnos három is.

Említette, hogy Pakson megkezdődött egy speciális építkezés, ahol hatalmas gépek dolgoznak, s a teherautók, mint a hangyák, úgy mozognak az építkezés viszonylag kis területén. Várható, hogy később tízezer ember vesz részt ott a munkában, s a munkavállalók jó része nem magyar, és más munkakultúrával rendelkezik. Nagy figyelemre lesz szükség, hogy ne történjen semmilyen baleset.

A Garay téri megemlékezést követően a vármegyeháza dísztermében Munkavédelmi Nyílt Nap kezdődött, ahol a szakemberek az előadásokon, konzultációkon a munkahelyi balesetek megelőzéséről beszéltek. Ezen részt vett dr. Zöld-Nagy Viktória a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért, munkavédelemért és foglalkoztatás-felügyeletért felelős helyettes államtitkára.

Mint elmondta, 1984-ben alakult meg az első országos munkavédelmi felügyelet, azóta van a jogszabályok betartásának, a vállalkozásoknak, munkáltatóknak egy olyan típusú ellenőrzése, ahol a munkavédelmi szabályokat is figyelembe veszi a hatóság.

A felelősség közös, folytatta, a kormányzaté abban, hogy olyan jogszabályokat alkosson, amelyek egyrészt végrehajthatók, másrészt válaszoljon olyan kihívásokra, amelyekhez esetleg a munkáltatóknak nincsenek eszközei. Oktatással, ismeretterjesztéssel, mind a munkáltatók, mind a munkavállalók felelősségének és tudatosságának emelésével csökkentse a munkabaleset bekövetkezésének a lehetőségét.

Előadás hangzott el az új jogszabályokról, a külföldi munkavállalók foglalkoztatásának ellenőrzési tapasztalatairól, s egy érdekes beszámoló arról, hogy évtizedekkel ezelőtt, az akkori előírásoknak megfelelt, s felújítás, alapos ellenőrzés nélkül használt gépek ma milyen veszélyt jelenthetnek.

Védeni a dolgozó embereket, befektetni a munkavédelembe nem pusztán kiadást jelent, hanem a munkabalesetek, foglalkoztatási megbetegedések megelőzésén túl anyagi megtérülést is hoz a vállalkozások számára. Így a biztonságos foglalkoztatás egyaránt szolgálja a munkavállaló, a munkáltató és a nemzetgazdaság érdekeit is.

Az eseményről készült videónkat itt tekinthetik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában